Insomnia este o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăți în a adormi, treziri nocturne multiple sau ore puține de somn. La baza insomniei pot sta mai multe cauze, de la stres și stări de anxietate, la dureri cronice și sindromul picioarelor neliniștite. Insomnia nu este o afecțiune neobișnuită – studiile arată că aproximativ 30% dintre adulți suferă la un moment în viața lor de insomnie. Important este să apelezi din timp la un medic pentru că insomnia netratată poate avea un efect negativ asupra sănătății tale fizice și mentale.
De ce apare insomnia?
De cele mai multe ori, la baza insomniilor stau mai mulți factori. Iată care sunt cei mai importanți și des întâlniți:
- Stresul: suprasolicitarea la locul de muncă, problemele financiare, situațiile tensionate din cadrul familiei pot duce la apariția stărilor de anxietate și implicit, a insomniei,
- Tulburări mentale: anxietatea, depresia, tulburarea de stres post-traumatic sau tulburarea bipolară pot afecta calitatea somnului,
- Excesul de cafeină, alcool și nicotină pot cauza insomnie,
- Schimbări ale programului zilnic: schimbarea programului obișnuit de somn poate duce la insomnie.
După cum spuneam, insomnia are de cele mai multe ori la bază mai multe cauze. Spre exemplu, persoanele care sunt suprasolicitate la locul de muncă tind să bea cât mai multă cafeină sau să fumeze mai mult decât de obicei pentru a face față volumului de lucru. Este important să identifici corect cauza care a dus la apariția insomniei pentru a ști ce măsuri să iei.
Cum poți trata insomniile?
Din păcate, insomniile nu se pot trata doar cu un pat confortabil, cu o saltea spuma de memorie, o pernă ortopedică și o pilotă bună, însă toate aceste elemente pot contribui la îmbunătățirea calității somnului. Un mediu optim de somn implică și o temperatură potrivită, o lumină difuză și un nivel de zgomot minim. Respectarea unui program de somn regulat te poate ajuta să scapi de insomnii, însă trebuie să te ții de acest program dacă nu vrei să revină peste ceva timp nopțile albe. Evitarea stimulentelor cu câteva ore înainte de culcare (cafeină, tutun, alcool, etc.) și integrarea unor tehnici de relaxare în rutina de somn te poate ajuta să adormi mai repede și să te bucuri de un somn odihnitor.
Dacă insomnia persistă, medicul îți poate prescrie câteva medicamente specifice care să te ajute să dormi mai bine noaptea. Nu lăsa însă să se adune nopțile fără odihnă corespunzătoare pentru că pe termen lung, insomnia își va spune cuvântul asupra corpului tău. Lipsa de somn îți poate afecta capacitatea de concentrare, motivația, performanțele la locul de muncă și poate duce în timp chiar la depresie. Așa că, nu lăsa insomniile să îți controleze viața!