Durerea de genunchi este un simptom comun atât în rândul tinerilor, cât și al adulților. Cu siguranță te-ai confruntat cu dureri la nivelul genunchiului cel puțin o dată în viață și, probabil, nu ai știut care este cauza acestora. Află în continuare care sunt cele întâlnite cauze ale durerii de genunchi și cum poate fi prevenită.
Leziuni ligamentare
Ligamentele genunchiului sunt structuri care asigură stabilitatea articulației. Acestea pot fi afectate în cazul efectuării următoarelor mișcări:
- schimbarea bruscă a direcției de mișcare;
- rotirea rapidă a articulației;
- oprirea bruscă din mișcare;
- hiperflexia sau hiperextensia.
În cazul unor leziuni la ligamentele genunchiului, poți prezenta următoarele simptome:
- tumefacție (umflare);
- echimoze (vânătăi);
- disconfort sau durere;
- instabilitate la mers;
- dificultate la urcarea și coborârea scărilor.
În cazul manifestării acestor simptome este important să te prezenți la medicul ortoped în cel mai scurt timp. După o examinare fizică amănunțită, medicul va stabili un diagnostic prezumtiv, ce va fi ulterior confirmat prin metode imagistice.
Ruptura de menisc
Meniscul este un cartilaj situat la nivelul suprafețelor articulare ale femurului și ale tibiei. Rolul său principal este de a absorbi șocurile și, astfel, de a proteja suprafețele articulare. Articulația genunchiului are în compoziția sa un menisc lateral și unul medial. Cele mai multe dintre leziuni apar la nivelul meniscului medial, ca urmare a gradului mai redus al flexibilității.
Leziunile de menisc sunt frecvente la sportivi. Însă, acestea apar și la persoanele care nu practică sporturi, prin:
- urcarea scărilor;
- sprijinirea pe genunchi (des întâlnită la muncitori, instalatori);
- ridicarea greutăților;
Pentru a preveni astfel de leziuni este importantă:
- realizarea exercițiilor fizice care să tonifieze musculatura ce asigură stabilitatea genunchiului;
- purtarea de echipament de protecție a genunchiului în cazul lucrătorilor;
- realizarea exercițiilor de încălzire înainte de practicarea sportului;
- menținerea unei greutăți optime (pentru a nu exercita o presiune suplimentară la nivelul genunchiului).
Sindromul patelofemural
Sindromul patelofemural, cunoscut și sub denumirea de genunchiul alergătorului, este o afecțiune caracterizată prin durere la nivelul articulației genunchiului. Este frecvent întâlnită la atleți și la cicliști, dar poate apărea și la cei care merg distanțe mari.
Cauzele acestui sindrom pot fi multiple:
- suprasolicitarea articulației;
- anomalii de structură ale articulației;
- leziuni;
- tonifiere scăzută a mușchilor care susțin rotula și articulația genunchiului.
Dacă ești sportiv și te confrunți cu disconfort sau cu alte simptome deranjante apărute la nivelul articulațiilor, apelează cu încredere la o clinică de medicină sportivă. Aici vei găsi specialiști cu experiență, care îți vor oferi cele mai bune recomandări pentru recuperare.
Afecțiuni inflamatorii
Afecțiunile inflamatorii pot apărea și la nivelul articulației genunchiului. Cea mai întâlnită boală inflamatorie este poliartrita reumatoidă. Aceasta se manifestă în special la femei și apare preponderent după vârsta de 40 de ani.
Poți recunoaște o afecțiune inflamatorie prin următoarele simptome:
- redoare articulară- constă în dificultatea realizării mișcărilor specifice articulației afectate, după o perioadă de inactivitate. Frecvent, apare dimineața, imediat după trezire.
- tumefacție articulară (umflare);
- creșterea temperaturii locale (articulația este caldă la atingere).
Durerea genunchiului este unul dintre cele mai răspândite simptome la nivelul populației. Poate avea numeroase cauze, multe dintre afecțiunile genunchiului având manifestări asemănătoare. De aceea, este important să consulți un medic ortoped imediat cum apar primele simptome. Acesta poate stabili diagnosticul și metodele adecvate de tratament, astfel încât să te bucuri de o mobilitate cât mai bună.