De cata memorie RAM avem nevoie pentru jocuri?

by Redactia B24FUN

Random Access Memory sau pe scurt RAM este o componenta-cheie a oricarui laptop sau PC. Cand vine vorba de jocuri, memoria RAM influenteaza capacitatea de raspuns a sistemului la solicitarile programelor pe care le ruleaza.

Cum functioneaza RAM

Memoria RAM stocheaza pe termen scurt datele de care un computer are nevoie pentru a functiona in parametri optimi. In timp ce alte componente hardware (hard disk sau SSD) stocheaza date pe termen nelimitat, memoria RAM se reseteaza de fiecare data cand repornesti sistemul. Cu toate acestea, cele doua comunica: o parte din informatiile incarcate temporar de memoria RAM in timpul utilizarii sunt transmise catre unitatea de stocare permanenta, unde raman scrise pana cand le stergi. Marele avantaj al memoriei RAM este viteza cu care poate transmite datele necesare sistemului pentru rularea jocurilor in timp real. Oricat de mare ar fi capacitatea unui hard disk, acesta nu poate concura cu viteza RAM.

Cum functioneaza in cazul jocurilor

Cerintele RAM difera in functie de fiecare format de joc in parte. Producatorii comunica aceste date in pachetul de informatii ce insotesc jocul. Poti afla specificatiile necesare si din mediul online de tipul System requirments. Unele jocuri verifica aceste date inca din faza de instalare si blocheaza acest proces in cazul unei memorii mult prea mici. Chiar daca reusesti sa instalezi jocul, daca memoria RAM este subdimensionata, efectele vor fi vizibile instant: intarzieri ale cadrelor video si blocaje repetate ale sistemului.

Specificatii RAM

Cantitatea de memorie RAM nu este legata exclusiv de sistemele performante si scumpe. Poti instala suficienta memorie pe calculatoare de gaming ieftine daca alegi o configuratie inteligenta. Cand alegi memoria RAM trebuie sa tii cont de doua caracteristici: capacitatea si viteza.

Capacitatea RAM

Capacitatea memoriei RAM se masoara in gigabiti (GB). Cu cat este mai mare, cu atat poate stoca mai multe date din aplicatii. De asemenea, o memorie RAM de mari dimensiuni permite rularea simultana a mai multor aplicatii. Efectul asupra jocurilor este ca pot stoca o cantitate mai mare de date temporare.

Viteza RAM

Viteza RAM se masoara in megatransferuri per secunda (MT/s) sau viteza in megaherti (MHz), diferita de cea a ceasului. Caracteristicile mari ale vitezei de transfer in cazul jocurilor inseamna un raspuns mai prompt la solicitarile sistemului de citire sau scriere si implicit o performanta imbunatatita a rularii aplicatiilor.

Verdict: care este necesarul de RAM?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de jocurile pe care le urmaresti si de mediul in care le rulezi. Vrei sa te joci doar in sesiuni particulare offline, participi la jocuri in retea, faci streaming in timp ce te joci sau in acelasi timp sistemul mai ruleaza si alte aplicatii? In toate aceste cazuri necesarul de RAM creste gradual.

Daca pana de curand 4 GB de RAM erau suficienti pentru a rula majoritatea jocurilor, in prezent 8 GB este considerata limita pentru titlurile AAA (cele mai populare). Iar cerintele sunt in continua crestere. Unele titluri solicita din start minim 12 GB. Asadar, daca esti in cautarea unui upgrade sau iti configurezi un nou sistem pentru gaming, recomandarea noastra este sa alegi din start cel putin o memorie de 16 GB de RAM. 32 GB sunt necesari atunci cand vrei sa faci live pe YouTube sau Twitch, sa discuti pe Discord sau sa rulezi alte aplicatii pe fundal.

In configurarea unui sistem de gaming, fie ca vorbim despre laptop sau PC, trebuie sa acorzi o atentie deosebita memoriei RAM. Aceasta componenta este cea care ajuta la rularea programelor, in special a jocurilor. In functie de specificatiile jocurilor pe care le urmaresti si de numarul aplicatiilor pe care le rulezi in acelasi timp vei putea alege capacitatea RAM potrivita.

0 comentariu

Citeste in continuare