Generatorul de curent este un dispozitiv, portabil sau fix, care face posibilă furnizarea unei surse de curent utilizate în absența sursei de alimentare sau a conexiunii. Aceste generatoare de curent îți vor permite să generezi electricitate independent, oriunde te afli. În primul rând, este necesar să îți identifici nevoile pentru a alege dispozitivul adecvat.
Într-adevăr, fiecare șantier de lucru necesită un dispozitiv mai mult sau mai puțin specific, însă un generator necorespunzător se va uza mai repede și va prezenta defecțiuni recurente și defecțiuni.
Când se folosește un generator electric?
- Iluminarea unui șantier
- Instalații pentru evenimente (sunet, iluminat, …)
- Constructie
- Instrumentele de lucru
- Alimentare de urgență
Puterea generatorului
La achiziționarea unui generator de curent, primul criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare este cel referitor la puterea necesară pentru a-ți furniza curent pentru echipamentul de lucru.
Prin urmare, este necesar să se măsoare capacitatea maximă a instrumentelor care trebuie conectate și să se adauge împreună. Valoarea obținută va fi înmulțită cu 1,20 deoarece generatorul electric trebuie utilizat la 80% din puterea sa maximă pentru a asigura o durată de viață mai lungă.
Vei obține apoi puterea necesară, unitatea grupurilor electrogene fiind exprimată în Kilowatt sau KiloVoltampere.
Benzină, motorină sau gaz?
Odată determinată puterea necesară, trebuie luat în considerare tipul de combustibil furnizat generatorului electric. Într-adevăr, diferă în funcție de utilizarea pe care o poți avea cu acest dispozitiv. Cu toate acestea, fiecare tip de combustibil are avantajele și dezavantajele sale.
Generatorul de benzină
Puterea sa electrică este cuprinsă între 1,5 și 6 kilowati. Este ideal pentru utilizare ocazională, mai ales că este mai puțin zgomotos și voluminos decât motorina. În plus, este ușor de transportat. Cu toate acestea, combustibilul poate fi depozitat doar timp de 12 luni, iar legea limitează depozitarea acestuia la 50 de litri deoarece este foarte inflamabil.
Grupul electrogen diesel
Oferă o gamă largă de puteri (până la câteva mii de KiloVoltampere), făcând utilizarea sa potrivită pentru o utilizare intensivă și regulată. Cu toate acestea, nivelul de zgomot și greutatea dispozitivului sunt ridicate.
Acestea permit furnizarea de energie electrică acolo unde nu există o conexiune la rețeaua electrică, unde conexiunea este inadecvată sau când există o conexiune, dar există o întrerupere a curentului.
Generatorul de gaz
Mai puțin zgomotos, mai ușor de utilizat și mai economic decât generatoarele pe benzină sau motorină, cel pe gaz atinge o putere de 12,8 kW. Este potrivit pentru utilizarea frecventă și prelungită și este ideal pentru uz profesional.
În plus, prin utilizarea gazului natural, biogazului sau GPL, care sunt ecologice, furnizează o sursă continuă de energie electrică, care are 2 avantaje: permite o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 și particule în atmosferă, dar și o reducere a zgomotului. Singurul dezavantaj pe care îl prezintă este legat de dificultățile de furnizare a gazului.