Atunci când ai un credit, cel mai probabil, o mare parte din bugetul tău lunar merge către plata ratei. Pe lângă că îți poate cauza un anumit nivel de stres financiar, acest lucru îți poate limita și anumite achiziții sau investiții pe care vrei să le faci.
Ca soluție alternativă la această situație, poți căuta metode prin care să ajungi să plătești o rată mai mică la credit, fără să fii penalizat și, în același timp, să îți îndeplinești toate responsabilitățile financiare față de bancă. Descoperă în continuare mai multe.
Cum se calculează rata la credit
Dacă ai un credit cu dobândă fixă, atunci probabil știi că rata pe care o plătești acum se va menține aceeași pe o anumită perioadă, în funcție de clauzele contractuale. Dacă, însă, ai un credit cu dobândă variabilă, atunci aceasta ar putea oscila în funcție de valoarea ROBOR sau IRCC, deoarece metoda de calcul include plata efectivă a creditului și dobânda care poate varia.
Indiferent de situația în care te încadrezi, cu siguranță ți-ar prinde bine să plătești o rată mai mică și astfel să îți rămână bani pentru diverse economii, cum ar fi constituirea unui fond de rezervă, pentru investiții sau alte obiective pe care le ai. Dar, cum poți să plătești o rată mai mică fără să fii penalizat și să intri în Biroul de Credite? Descoperă în continuare 2 metode la care poți apela.
- Refinanțează creditul
O metodă foarte des folosită în prezent este refinanțarea creditului. Asta înseamnă că îți plătești integral creditul pe care îl ai în prezent cu ajutorul unui nou credit contractat, însă care îți aduce mai multe avantaje, cum ar fi o dobândă mai mică, deci, implicit, o rată mai mică, o perioadă mai mică de rambursare etc.
Poți alege o refinantare credit la aceeasi banca sau la una diferită, însă înainte de a decide, asigură-te că te documentezi asupra tuturor ofertelor existente pe piață. În timp ce unele instituții îți pot oferi o dobândă mai mică decât cea pe care o ai la creditul din prezent, altele îți pun la dispoziție o perioadă de rambursare mai avantajoasă, în funcție de nevoile pe care le ai.
Partea bună este că, în cazul creditelor de consum, poți obține o refinanțare a creditului actual și poți opta și pentru un împrumut suplimentar, dacă ai nevoie de bani. Totuși, să ai în vedere că acest lucru influențează și valoarea ratei finale de care beneficiezi în urma refinanțării.
- Efectuează o plată anticipată parțială
O altă modalitate prin care poți obține o rată lunară mai mică la credit este efectuarea unei plăți anticipate parțiale. În această situație, ai 2 opțiuni: fie alegi scăderea valorii totale a creditului, caz în care valoarea ratei lunare va rămâne aceeași, fie alegi scăderea ratei lunare.
În situația în care îți dorești să ai costuri mai mici lunare în ceea ce privește creditul, atunci cea mai potrivită opțiune este cea din urmă, și anume plata anticipată parțială cu scăderea ratei lunare.
Așadar, realizează-ți un plan de economisire pe următoarele luni și stabilește-ți un obiectiv: ce sumă vrei să rambursezi din totalul creditului, pentru scăderea ratei. În funcție de aceasta, poți să te folosești de diferite metode de a economisi bani, precum alegerea unor produse alternative, mai ieftine, față de cele pe care le folosești acum, prepararea mâncării mai des acasă și deschiderea unui cont de economii care să-ți ofere dobândă în funcție de banii depuși.
Concluzionând, plata unei rate mai mici la credit, fără a intra în Biroul de Credite, poate fi o soluție atrăgătoare pentru tine atunci când îți dorești să reduci costurile asociate cu împrumuturile tale. Prin utilizarea unor strategii inteligente și responsabile, precum cele prezentate în acest articol, poți să îți îmbunătățești situația financiară fără să îți afectezi negativ scorul de credit.
Sursă foto: Shutterstock