Montarea unui gard electric este o operațiune simplă pe care o poți reuși din prima, chiar dacă nu ai niciun fel de experiență. Ai nevoie doar de toate materialele necesare și un mic ghid care să îți explice fiecare pas în parte.
Noi te putem ajuta în ceea ce privește ghidul, iar ție îți rămâne să faci rost de materiale și să urmezi fiecare din etapele pe care ți le vom descrie în cele ce urmează.
Fixarea stâlpilor
Montarea trebuie să fie precedată de măsurarea tuturor laturilor terenului de împrejmuit pentru a stabili care va fi lungimea gardului electric. Apoi, după ce ți-ai procurat toate piesele necesare, primul pas constă în fixarea parilor pentru gardul electric. În funcție de cât de rezistent vrei să fie gardul, poți folosi pari din plastic, din lemn, aluminiu sau beton.
Începe cu montarea parilor din colțuri; apoi, între ei, fixează ceilalți stâlpi la o distanță de 3-5 metri. Stâlpii din colțuri și cei care vor suporta forțe mari de tracțiune trebuie să fie foarte bine ancorați, iar în acest sens poți folosi racorduri de fixare.
Montarea izolatorilor
Izolatorii sunt niște suporturi prin care se trec firele gardului electric astfel încât acestea să nu intre în contact cu stâlpii. Este important să se evite atingerea dintre fire și stâlpii îngropați în pământ pentru că astfel pot apărea pierderi de energie, iar eficiența gardului electric scade.
Există mai multe tipuri de izolatori, principala diferență dintre ei constând în modul de fixare pe stâlpi. Unii pot fi înșurubați, iar alții se montează cu un sistem de fixare; alegerea modelului potrivit se face în funcție de materialul din care sunt realizați stâlpii.
Pentru fiecare rând de fire ale gardului electric trebuie să montezi câte un rând de izolatori.
Întinderea firelor
Odată fixați stâlpii și izolatorii, a venit momentul să întinzi firele care vor împrejmui gardul. Poți opta pentru un gard simplu cu un singur fir sau pentru un gard cu două sau mai multe rânduri de fire. În acest din urmă caz, între rândurile de fire trebuie să se monteze distanțiere pentru a le păstra aliniate și a se evita contactul dintre ele.
Firele se întind începând de la zona în care va fi realizată legătura cu aparatul pentru gardul electric, trecându-le prin inelele izolatorilor de pe stâlpi.
Împământarea
Orice gard electric include și un sistem de împământare care este reprezentat de o bară metalică. Aceasta trebuie să fie fixată în pământ într-o zonă cât mai umedă și la cel puțin 10 metri de alte sisteme de împământare. Dacă solul este uscat sau nu a plouat de mult, zona în care e instalată bara de împământare trebuie stropită în fiecare săptămână cu câțiva litri de apă.
În cazul gardurilor alimentate cu aparate pe acumulatori sau baterii este suficientă o bară de împământare de 30 de centimetri; pentru gardurile cu aparat alimentat direct de la priză, ai nevoie de o bară de un metru lungime.
Instalarea aparatului pentru gardul electric
Aceasta este piesa care generează impulsurile transmise prin intermediul firelor de-a lungul gardului electric. În funcție de model, aparatul vine însoțit de un suport pentru montare sau este prevăzut cu niște găuri pentru a putea să fie fixat cu șuruburi.
Aparatul trebuie să fie instalat la o distanță cât mai mică de gardul electric, de preferat într-un spațiu acoperit. Dacă acest lucru nu este posibil, aparatul trebuie să fie amplasat într-o cutie care să-l protejeze de umezeală.
După instalare, firele se conectează la aparat; cu această ultimă operațiune, montarea gardului a fost finalizată cu succes.
Important! La final, ai obligația legală de a semnaliza ca atare gardul electric, dacă acesta se află în apropierea unui drum public. Panourile de avertizare se amplasează la cel puțin 50 de metri de gard și trebuie să aibă o dimensiune standard de 100 X 200 milimetri.