La nivel global se urmărește o dezvoltare a conceptului de dezvoltare durabilă, focusul fiind pe îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin soluționarea eficientă a problemelor de mediu.
Pe fondul acestei dezvoltări, numeroase companii din comerț și industrie devin din ce în ce mai preocupate de impactul generat de activitățile desfășurate asupra mediului înconjurător și sănătății publice.
Astfel, ele își concentrează atenția asupra implementării unui management de mediu eficient în vederea adoptării celor mai potrivite soluții pentru îmbunătățirea performanțelor de mediu.
EMAS – ETALON AL PERFORMANȚEI DE MEDIU
Managementul de mediu se dovedește a fi unul dintre instrumentele eficace în acest scop, care garantează integrarea cerințelor de mediu în activitățile desfășurate. Într-un mediu tot mai nesigur, companiile încearcă să dobândească un avantaj competitiv prin angajamentul lor pentru protecția mediului.
Cu alte cuvinte, ele au în vedere implementarea și dezvoltarea unui sistem de management de mediu sigur și eficient, necesar în gestionarea posibilelor probleme legate de mediu și sănătate.
Sistemul comunitar de management de mediu și audit (EMAS) reprezintă instrumentul european creat pentru a susține companiile în dezvoltarea permanentă a performanței de mediu, pe fondul înglobării noțiunii de dezvoltare durabilă.
Ce pași trebuie realizați de o companie pentru a pune în aplicare sistemul EMAS?
Realizarea unei analize de mediu
Este primordial ca organizația să efectueze o astfel de analiză pentru a verifica procesele operaționale, produsele și serviciile oferite, practicile și strategiile abordate privind managementul de mediu.
Implementarea unei politici de mediu
Aplicarea sistemul EMAS vizează ca firma să adopte o politică de mediu care să faciliteze alinierea la legislația privind protecția mediului.
În cadrul acestei politici sunt concepute obiective, metode și instrumente care să garanteze diminuarea impactului asupra mediului și folosirea rațională a resurselor naturale necesare în desfășurarea activității.
Realizarea unui audit de mediu
Acesta evaluează eficiența managementului de mediu aplicat la nivel de companie și nivelul de conformare cu reglementările în vigoare. Este esențială evaluarea impactului fluxurilor operaționale asupra mediului pentru a adopta măsurile potrivite de minimizare a efectelor și de creștere a performanței de mediu.
Spre exemplu, în cazul generatorilor și/ sau deținătorilor de deșeuri este efectuat un audit al deșeurilor (conform Legii 211/2011) în care este verificat modul de gestionare a acestora, în concordanță cu legislația în vigoare. Acest tip de audit are o contribuție în eficientizarea controlului managementului deșeurilor, cu accent pe:
- Identificarea tipurilor de deșeuri generate;
- Respectarea obligațiilor impuse de legislație pentru tipurile de deșeuri generate (spre exemplu, raportarea anuală a deșeurilor);
- Revizuirea documentelor deținute (actele organizației pentru examinarea codurilor CAEN, autorizatii de mediu, evidențe și raportări către APM etc.);
- Stabilirea modului de colectare selectivă pentru deșeurile generate;
- Efectuarea planului de prevenire și diminuare a deșeurilor.
Totodată, în baza activității desfășurate, în auditul de mediu este verificat dacă operatorul economic are sau nu obligații către Fondul pentru Mediu.
Dacă acesta realizează și activități de producție sau import cu diferite produse, în mod cert, legislația impune întocmirea și depunerea unor declarații AFM. Este primordial ca organizația să respecte obligațiile impuse de cadrul legal în urma introducerii pe piață națională a unor ambalaje, EEE-uri și alte tipuri de produse.
Emiterea unei declarații de mediu
Companiile sunt nevoite să ofere o declarație oficială cu privire la nivelul performanțelor sale de mediu.
Această declarație are în vedere rezultatele dobândite în urma implementării managementului de mediu și măsurile ce urmează a fi adoptate în vederea creșterii performanței de mediu.
Realizarea unui control de către un verificator EMAS
Instituția de acreditare EMAS va evalua documentele puse la dispoziție (analiza de mediu, declarația de mediu, raportul de audit etc.) pentru a valida înregistrarea la sistemul EMAS. Ulterior, compania obține o declarație validată cu ajutorul căreia își va îmbunătăți constant performanța de mediu, obținând totodată o credibilitate și o transparență pe piața în care activează.