In prezent, organizatiile integreaza formarea interactiva in strategiile lor de invatare si dezvoltare. Acest lucru reprezinta o indepartare de modelul traditional de formare bazat pe instruire in sala de clasa si condus de un instructor.
Ca parte a acestei strategii, solutiile de afisaj interactiv sunt pregatite sa rezolve o provocare majora a pedagogiei in vederea cresterii productivitatii. Acestea reusesc acest lucru prin stimularea implicarii prin interactivitate colaborativa, prin concentrarea atentiei si prin dezlantuirea creativitatii. Aceste solutii sunt reprezentate de tablele interactive.
Tablele interactive faciliteaza instruirea corporativa
Formarea interactiva s-a dovedit a fi mai eficienta in furnizarea de rezultate de calitate, intrucat interactiunea si participarea regulata asigura implicarea activa a participantilor in procesul de invatare si ii ajuta sa ramana implicati.
De exemplu, s-a constatat ca oamenii au tendinta de a-si aminti mai clar lucrurile atunci cand sunt implicati in actiune. Cum chirurgii nu incep sa opereze un pacient dupa ce se uita la cateva videoclipuri chirurgicale si angajatii dintr-un mediu corporatist trebuie sa aiba experienta practica. Astfel pot intelege mai rapid si mai clar procesul inainte de a incepe munca efectiva. Formarea interactiva in cadrul unei companii asigura faptul ca participantii nu doar urmaresc continutul, ci participa activ.
Intalnirile si conferintele nu mai sunt plictisitoare, ci devin captivante
Domeniul de aplicare interactiv al functiilor, cum ar fi partajarea instantanee a continutului, multi-touch pe o tabla interactiva, sporeste implicarea utilizatorului. Acest tip de tabla asigura o experienta foarte atractiva pentru utilizator si imbunatateste impactul comunicarii.
De asemenea, tabla interactiva contribuie la consolidarea echipei in cadrul companiilor, deoarece este calibrata pentru a permite grupurilor mici sa isi optimizeze intalnirile prin interactivitate colaborativa. Atunci cand toata lumea lucreaza pentru un obiectiv comun si fiecare participant este incurajat sa isi aduca aportul, acest lucru duce la brainstorming si la crearea si fuziunea diferitelor idei, pentru ca apoi sa se implementeze cea mai buna solutie posibila.
Drept urmare, acest format de lucru ajuta la consolidarea comunicarii in cadrul echipei si promoveaza dezbateri sanatoase pentru a rezolva problemele si a gasi solutii chiar si cand participantii se conecteaza de la distanta.