Simti ca nu cunosti cu adevarat oamenii cu care lucrezi? Construirea relatiilor cu colegii este cruciala pentru satisfactia la locul de munca si dezvoltarea in cariera. Iata cum sa faci acesti primi pasi. Probabil petreci mult timp cu colegii tai. De fapt, majoritatea oamenilor petrec mai mult timp cu colegii lor decat cu familiile. Poti profita de tot ce inseamna evenimente corporate pentru a cunoaste toata echipa.
Intelegerea colegilor tai si dezvoltarea relatiilor bazate pe intelegere poate fi cruciala pentru satisfactia la locul de munca. Desi poate fi mai usor sa cataloghezi un coleg ca nepoliticos sau nemotivat, construirea unei relatii si colaborarea respectuoasa va crea un mediu de lucru mai bun. Ai putea chiar sa-ti faci un prieten pe parcurs.
Asculta mai mult, vorbeste mai putin
De multe ori suntem atat de interesati sa ne facem auziti incat uitam ca ascultarea este jumatate din comunicare. Asculta-ti activ colegii. Lasa-i sa-si explice parerea si rationamentul. Repeta lucruri importante pe care le spun inapoi pentru a arata ca esti angajat in conversatie.
Spune multumesc
A spune „multumesc” nu e complicat, dar uneori uitam sa fim apreciai de semenii nostri. Indiferent daca isi fac doar treaba sau chiar daca s-au plans toata perioada in care ati lucrat la un proiect impreuna, spunand „multumesc” vei face o impresie de durata.
Participa la evenimente corporate
Alatura-te colegilor tai la evenimentele corporate, indiferent de specificul lor. Petrecerea timpului in afara biroului permite oamenilor sa se relaxeze si sa discute despre lucruri pe care s-ar putea sa nu le impartaseasca la locul de munca. Ai putea obtine o perspectiva asupra comportamentului colegilor, construind relatii mai puternice.
Rezolva conflictele
Daca simtiti ca exista un conflict intre tine si un coleg de serviciu, nu-l evita. Conflictele mocnite pot fi suprimate insa mai devreme sau mai tarziu vor genera o explozie. In schimb, fii proactiv si poarta o discutie profesionala despre problema. Determina pasii necesari pentru rezolvarea situatiei.
O echipa inseamna ca veti lucra impreuna si nu unul contra celuilalt. Chiar daca nu sunteti mereu de acord, asta nu inseamna ca trebuie sa fiti nepoliticosi. In loc sa priviti negativ diferentele, cautati avantaje in punctele tari unice pe care fiecare dintre voi le aduce intregii echipe.
Implica-te personal
Poti sa iti cunosti colegii si mai mult decat ceea ce ei vor sa arate. Spune cine esti intr-un mod autentic. Vorbeste despre ceea ce este important pentru tine in viata ta – chiar si visele si temerile tale. Daca esti deschis iti vei determina colegii a fie la fel. Prin construirea de legaturi reale, personale , vei crea relatii bazate pe incredere si intelegere.
Vei fi surprins de cate poti invata atunci cand sapi adanc pentru a cunoaste pe cineva cu adevarat. Colegul tau nepoliticos, poate doar sa faca pe durul pentru a tine latura sensibila la adapost. Tipul timid si linistit ar putea avea o gandire, cu idei elaborate care abia asteapta sa iasa in scena si sa fie exprimate.
Afla mai multe pe Skybar.ro