Cum alegi un avocado copt? Putem apela la numeroase trucuri și metode de a verifica dacă un avocado este sau nu copt. Dacă se întâmplă ca fructul să nu fie copt, se găsesc metode simple de a-l coace acasă.
Este cunoscut faptul că fructele avocado au un conținut ridicat în nutrienți și numeroase vitamine necesare organismului nostru. Pentru a beneficia de toate avantajele oferite, fructul trebuie consumat în stare brută (maturat și copt).
Fructele de avocado au devenit indispensabile pentru persoanele care sunt vegane sau care pur și simplu își doresc o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos.
Avocado – Fruct exotic
Avocado este un fruct exotic, provenit din Mexic care deține numeroase proprietăți benefice corpului nostru. Fructul prezintă dimensiuni medii, iar ca aspect, acesta poate varia. Fiind bogat în proteine și fibre, acesta trebuie consumat cu moderație. Gustul este unul intens, plăcut, având o textură cremoasă asemănătoare untului.
Soiuri de avocado
Nu toate fructele de avocado sunt la fel. De aceea, trebuie să fii atent și la varietățile oferite de supermarket-ul tău. Mai jos sunt prezentate caracteristicile unor soiuri des întâlnite:
Soiul „Hass”
- Acest soi de avocado îl întâlnim de-a lungul întregului an;
- Prezintă o forma ovală;
- Coaja este aproape neagră atunci când este copt;
- Culoarea pulpei este verde deschis, iar gustul este ușor uleios. Acest lucru indică proprietățile benefice pentru organism, printre care menținerea sănătății inimii datorită acizilor grași: Omega-3, 6 și mai ales 9.
Soiul „Fuerte”
- Provine din Mexic;
- Are coaja mai deschisă la culoare când fructul este bine copt. Se poate verifica dacă fructul este copt, apăsând coaja. Dacă nu rămân urme imprimate pe acesta, îl poți cumpăra cu încredere;
- Fructul prezintă o textură cremoasă;
- Are un gust ușor dulceag.
Soiul „Reed”
- Fructul are forma unui cerc și o coajă destul de groasă;
- Pulpa fructului are o culoare galbenă, având un gust intens asemănător perelor;
- Fructul poate ajunge la o greutate de jumătate de kilogram;
Soiul „Bacon”
- Fructul se remarcă prin forma lui ovală, având o nuantă de verde închis;
- Acest soi ajunge la o greutate de 360 g;
- Pulpa fructului prezintă un gust nu foarte intens și neutru.
Beneficii pentru sănătate
Avocado este un fruct care a trezit curiozitatea oamenilor datorită proprietăților sale uimitoare și al beneficiilor pentru sănătatea organismului uman. Printre beneficii, menționăm:
- menținerea sub control a colesterolului și a diabetului;
- sănătatea mușchilor, a oaselor și a inimii;
- funcționarea optimă a sistemului digestiv și imunitar.
De asemenea, poate contribui la menținerea unui aspect sănătos al pielii și al părului. În plus, este de mare ajutor datorită conținutului de vitamine și minerale, care reduce riscul de apariție a unor boli, precum cancerul, osteoporoza sau chiar depresia.
Consumarea fructului avocado
Majoritatea consumatorilor au timp să se aprovizioneze cu produse doar o dată pe săptămână, din cauza programului încărcat. Totuși, atunci când se cumpără fructul avocado, trebuie știut exact perioada când se consumă, deoarece există posibilitatea ca acesta să își piardă din proprietăți.
Este indicat să cumperi avocado bine copt, pe care să îl consumi imediat, dar și altul mai crud pentru a-l utiliza în zilele următoare. Fructele mai puțin coapte nu se vor altera până la următoarea sesiune de cumpărături.
Cel mai ușor, este să introduci avocado la micul dejun, deoarece se regăsesc numeroase rețete ușoare în care acest fruct este ingredientul principal.
- Avocado gata de consumat în 1-2 zile
În acest caz, la atingere avocado ar trebui să fie mai tare decât în mod normal, dar culoarea trebuie să fie tot verde închis spre negru. Lasă-l o zi sau două la temperatura camerei.
- Avocado necopt peste 3-4 zile
Aici discutăm despre fructele verzi. Te întrebai de ce s-ar vinde avocado dacă acesta nu este bine copt? Pentru că acest tip de fruct se poate coace în timp, la o temperatură moderată a camerei.
Textura învelișului trebuie să fie netedă, iar la atingere să fie mai tare. În doar câteva zile, fructul va putea fi consumat.
Există posibilitatea ca după ce l-ai tăiat, acesta să nu fie copt în totalitate, dar situația poate fi îndreptată. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să storci peste cele două părți ale fructului un pic de zeamă de lămâie, pentru a împiedica oxidarea.
După acest pas, apasă cele două jumătăți cât mai bine, pentru a nu rămâne părți expuse la aer. Pentru a reduce riscul de oxidare, învelește fructul într-o folie de plastic. Astfel, te asiguri că doar o cantitate limitată de oxigen intră în contact cu fructul.
Avocado – Conținut nutritiv bogat
Datorită numeroaselor proprietăți, este ideal pentru necesarul nutritiv al celor care urmează o dietă. Deși, nu conține foarte multe proteine, e un bonus pe lângă alte surse vegetale.
În cele mai multe cazuri, avocado se consumă crud, pentru că în acest mod se mențin proprietățile nutritive. Totodată, când este fiartă, pulpa devine amară din cauza temperaturilor ridicate.
Se poate consuma simplu, tăiat cubulețe sau zdrobit cu furculița și ca ingredient alături de alte alimente (în special, pentru prepararea aperitivelor și/sau a salatelor). Coaja și sâmburele nu se folosesc.
Este important de reținut că, după îndepărtarea învelișului, pulpa se oxidează destul de repede. Prin oxidare:
- coaja devine închisă la culoare;
- gustul se schimbă.
Poți împiedica acest lucru, prin stoarcea unei cantități mici de lămâie pe pulpa proaspăt decojită. Deoarece lămâia are un conținut de acid citric, lămâia va contribui la menținerea proprietăților fructului.
Pentru vegetarieni, avocado poate fi un bun înlocuitor de ouă în salate. Avocado are consistența gălbenușului și un gust neutru, care poate fi ușor combinat inclusiv cu unele tipuri de pește roșu, cum ar fi: somonul sau păstrăvul.
Cum alegi un avocado copt – Aspecte importante
Este esențială verificarea aspectului pe care îl are fructul. Învelișul trebuie să arate îngrijit, fără urme vizibile sau pete închise la culoare.
Cum alegi un avocado copt – Culoarea învelișului
- Pentru început, un avocado copt corespunzător va avea coaja de un verde închis, aproape negru;
- Nu trebuie să existe pete, acest lucru dovedește că fructul este deja trecut și nu poate fi consumat;
- Dacă este verde deschis, înseamnă că avocado ar fi trebuit să mai fie lăsat să se coacă. Altfel, nu va avea niciun gust atunci când îl vei prepara.
Cum alegi un avocado copt – Coaja poate da suficiente indicii cu privire la prospețimea lui
- Dacă atingi coaja, vei putea găsi diferențe. Textura învelișului nu trebuie să aibă aspectul neted, ci trebuie să aibă denivelări. Dacă ai de-a face cu o coajă netedă, atunci avocado este crud;
- Dacă apeși fructul, ar trebui să o poți face cu ușurință. Dacă urmele degetelor rămân în coajă, ai găsit un avocado prea copt, mai ales dacă coaja se și zdrobește;
- Pentru un avocado copt la nivel optim, ar trebui să aplici puțină presiune, pentru o bună verificare a lui. În acest fel, vei observa dacă este bine copt;
- Avocado nu trebuie să fie apăsat cu vârfurile degetelor, ci trebuie să fie ținut ca o minge în palmă. Trebuie să aplici presiune în mai multe locuri, pentru a te asigura că nu are părți alterate care nu pot fi observate cu ochiul liber.
Cum alegi un avocado copt – Codița fructului avocado
Se poate verificara codița fructului. Aceasta îți oferă o idee despre cum este în interior. Zona poate fi:
- Verde: Dacă reușești să desprinzi cu ușurință codița, iar partea de sub ea este verde, ai găsit fructul perfect de consumat;
- Maronie: Dacă zonă este maro, înseamnă că fructul este mult prea copt și este posibil să găsești pete maro în pulpă;
- Codița nu se desprinde de pe avocado: Prin urmare, pulpa este prea crudă pentru a fi consumată.
Avocado – Metode de coacere
Dacă ai cumpărat din greșeală, un avocado crud și dorești o consumare a lui imediată, există metode de a grăbi procesul de coacere fără a diminua din proprietățile pe care le are acesta.
Îți prezentăm câteva metode simple de coacere a fructului avocado.
Metodă de coacere prin intermediul unei pungi de hârtie și a unei banane
- Așează avocado într-o pungă de hârtie, împreună cu o banană;
- Cum funcționează combinația? Bananele conțin un hormon natural ce se găsește în plante, etilena, care permite coacerea mai rapidă a fructelor;
- Acest compus este menținut în punga de hârtie. Procesul nu va lua la fel de mult timp pentru toate tipurile de avocado, de aceea este bine să verifici zilnic. Altfel, există riscul să se altereze înainte de a apuca să îl consumi.
Metodă de coacere prin scufundarea fructului în orez
- Așezi avocado într-un bol cu orez, astfel încât să fie complet acoperit. Gazul etilen emanat de avocado se va menține în jurul fructului, grăbind astfel procesul de coacere;
- Acest procedeu este mai adecvat celor care nu vor ca avocado să fie gata de pe o zi pe alta;
- Câteva zile (3-4 zile) vor fi suficiente pentru a rezulta un avocado copt.
Metodă de coacere în cuptor
- Înainte de a-l așeza în cuptor, fructul trebuie acoperit într-o folie de aluminiu;
- Fructul este introdus în cuptor nu mai mult de 10 minute, la o temperatură ridicată;
- Este necesară verificarea permanentă a fructului pentru a nu-și pierde textura.
Metodă de coacere naturală
- Metodele de mai sus sunt ingenioase, dar există varianta mai simplă, de a așeza fructul într-un loc însorit;
- În funcție de temperatură, coacerea poate să dureze între 2 – 5 zile.
Avocado – Metodă de încetini coacerea
Să faci un fruct să se coacă după ce a fost cules poate că sună firesc. Dar, să încetinești procesul natural pare a fi imposibil. Totuși, este mai simplu decât în primul caz. Tot ce trebuie să faci este să lași avocado în frigider, pentru cel mult cinci zile.
Această metodă este ideală, în cazul în care ai cumpărat prea multe fructe coapte, dar pe care vrei să le folosești de-a lungul întregii săptămânii.
Vă propunem o rețetă delicioasă potrivită pentru micul dejun.
Ouă umplute cu avocado
Iată o rețetă pentru un mic dejun consistent, ce îți oferă energie pe tot parcursul zilei. Este o rețetă simplă, dar rafinată în același timp și poate să funcționeze și ca aperitiv la o petrecere.
Ingrediente
- 6 ouă fierte
- 1 avocado copt
- 1 lingură zeamă de lămâie sau lime
- 10 g sare
- 5 g piper (opțional)
- 1 fir de ceapă verde
- Pentru decor: pătrunjel/coriandru/busuioc (după preferințe)
Mod de preparare
- Ouăle fierte trebuie să fie tari, de aceea este indicat să le lași aproximativ 6 minute la fiert. După ce le cojești, mai întâi, lasă-le să se răcească pentru a nu se sfârâma. Apoi taie-le în jumătăți și scoate gălbenușurile.
- Gălbenușurile se pisează cu o furculiță împreună cu pulpa unui avocado. Adaugă restul ingredientelor peste această compoziție.
- Se umple ouăle cu amestecul obținut. Ulterior, se ornează cu pătrunjel/coriandru/busuioc proaspăt pentru a căpăta un gust mai intens.
Mai multe articole despre AVOCADO
Dieta de Slabit cu Avocado
10 Beneficii ale lui Avocado!
5 Metode de a coace mai rapid un Avocado
10+1 Retete Delicioase si Sanatoase cu Avocado
Concluzii
- Datorită conținutului bogat de vitamine și alte substanțe nutritive, avocado se află printre preferințele consumatorilor, în materie de fructe exotice;
- Avocado se află pe lista fructelor climacterice ceea ce înseamnă că se pot coace și după ce acestea au fost culese. Din acest motiv, le regăsim pe întreaga perioadă a anului;
- Regăsim în supermarket-uri mai multe tipuri de avocado, având culori și forme diferite. Întâlnim soiuri ce au fructele în formă ovală sau rotundă, dar cea mai răspândită variantă fiind cea “Hass” (în formă de pară).
- Este și un ingredient versatil, ce poate fi ușor introdus în multe preparate datorită aromei fine și al texturii cremoase;
- Când te afli în situația de a cumpăra acest fruct, trebuie să ții cont de mai multe aspecte pentru a-l consuma în starea cea mai bună (aspectul învelișului, culoarea fructului);
- Un factor important în procesul de maturizare al fructelor este reprezentant de gazul natural, etilena. Aceasta inițiază și accelerează procesul de coacere al fructului. În urma acestui proces, fructul devine mai dulce.
- Sunt numeroase trucuri pentru a face un avocado să se coacă mai repede sau mai încet, chiar acasă, printre care coacerea într-o pungă de hârtie sau coacerea în cuptor.