Cum alegi hainele potrivite pentru copiii care nu stau locului o clipa

by Redactia B24FUN

Daca ai acasa un copil care se catara peste tot, alearga prin toata casa sau pur si simplu nu poate sta locului nici cand mananca, atunci stii deja ca hainele pe care le poarta trebuie sa tina pasul cu el. Nu e vorba doar de cat de bine arata, ci si de cum se simte in ele, cat de usor se misca si daca reusesc sa reziste stilului sau de viata… energic, ca sa zicem asa.

Si totusi, cum alegi hainele potrivite pentru astfel de copii? Ce conteaza cu adevarat si la ce poti renunta fara regrete? Hai sa povestim despre asta.

Confortul e baza

Primul si cel mai important criteriu este confortul. Daca hainele sunt rigide, stramte sau pur si simplu neprietenoase cu pielea, copilul le va refuza imediat sau, mai rau, va sta morocanos toata ziua. Si stim cu totii ca un copil morocanos poate transforma o zi linistita intr-o mica apocalipsa.

Materialele moi, elastice si respirabile sunt cele mai bune. Bumbacul ramane un clasic, dar si amestecurile de bumbac cu elastan sau alte fibre moi pot functiona excelent, mai ales pentru hainele destinate activitatilor intense. Uita-te dupa cusaturi plate, care nu irita, si evita etichetele mari care zgarie. Un detaliu mic poate face o diferenta uriasa.

Libertate de miscare

Copiii care nu stau locului au nevoie sa se poata misca in voie. Asa ca atunci cand alegi haine pentru ei, gandeste-te daca se pot catara intr-un copac cu ele sau daca pot alerga fara sa le cada pantalonii. Da, pare amuzant, dar chiar sunt criterii importante.

Pantalonii cu elastic in talie si bluzele care nu sunt prea largi, dar nici mulate, sunt o alegere sigura. Evita hainele care se ridica atunci cand copilul ridica mainile sau cele care se stramteaza cand se apleaca. O haina buna trebuie sa se adapteze la miscarea copilului, nu sa-l limiteze.

Rezistenta la uzura

Un copil activ va supune hainele la incercari pe care un adult nici nu si le imagineaza: genunchi pe asfalt, catarat prin copaci, alunecat prin noroi si multe altele. De aceea, durabilitatea conteaza.

Cauta haine cu intarituri in zonele expuse (genunchi, coate), croieli solide si cusaturi bine facute. Evita hainele care arata bine doar la prima purtare si se destrama dupa prima tura de joaca. Mai ales cand vine vorba de articole precum treninguri copii, calitatea materialului si a croielii face diferenta dintre o investitie buna si o cheltuiala pierduta.

Imbracare usoara

Orice parinte stie ca uneori te lupti mai mult sa-l imbraci decat sa-l convingi sa-si manance legumele. Hainele care se imbraca si se scot usor sunt un ajutor nesperat.

Stilul conteaza si el

Desi confortul si functionalitatea sunt prioritare, sa nu uitam ca si cei mici au preferinte. Unii vor haine cu supereroi, altii le prefera pe cele colorate sau cu animalute. Daca vrei sa eviti certurile de dimineata, da-i copilului ocazia sa aleaga (dintr-o selectie pregatita de tine, desigur).

Asta ii da un sentiment de control si ii creste increderea in sine. Si, cine stie, poate chiar incepe sa-si puna singur hainele de dimineata – un vis frumos pentru multi parinti.

Adaptate la sezon si activitati

Nu e acelasi lucru sa alegi haine pentru o zi la gradinita si pentru o drumetie prin padure. Contextul in care copilul le poarta e esential.

Pentru toamna si iarna, hainele stratificate (tricou + hanorac + geaca) sunt cele mai practice. Pentru vara, alege materiale subtiri si care respira. Nu te lasa pacalit de haine groase si „calduroase” – daca nu sunt respirabile, copilul va transpira si va deveni iritat, ceea ce strica toata distractia.

Intretinere usoara

Un alt aspect de luat in calcul – poate mai important pentru tine decat pentru copil – este usurinta cu care se spala si se usuca hainele. Daca nu vrei sa petreci weekendul curatand pete sau calcand haine greu de netezit, alege materiale care ies usor din masina de spalat si nu cer conditii speciale.

Citeste eticheta inainte sa cumperi. Daca vezi instructiuni de genul „spalare manuala” sau „numai curatare chimica”, fugi. Rapid.

Fii atent la detalii care conteaza

Uneori, micile detalii fac toata diferenta. De exemplu, buzunarele pot fi foarte utile (copiii adora sa adune comori: pietricele, frunze, jucarii mici). Sau glugile – bune pentru vreme schimbatoare, dar pot deveni incomode daca sunt prea grele sau prost prinse.

De asemenea, fii atent la fermoare, capse si alte accesorii care se pot rupe sau agata usor. E pacat sa pierzi o bluza buna doar pentru ca un fermoar s-a stricat la prima folosire.

Ce sa eviti

Evita hainele rigide, cu croieli stranse sau prea multe decoratiuni. Nu doar ca pot limita miscarile, dar se pot dovedi periculoase la joaca – nasturii care se desprind usor, snururile lungi sau paietele pot crea probleme.

In plus, hainele albe sau foarte deschise la culoare arata bine doar in primele 5 minute. Dupa aceea, tot ce poti face e sa te impaci cu ideea ca nu vor mai fi la fel.

0 comentariu

Citeste in continuare