Prospetimea alimentelor si a preparatelor in gastronomie este una dintre cele mai importante reguli aplicabile in intreaga industrie. Pentru a oferi clientilor alimente proaspete, este nevoie nu numai de ingrediente de inalta calitate, ci si de aparate frigorifice profesionale, care sa faca fata sarcinii chiar si in cele mai dificile conditii.
Ele trebuie sa fie solide, durabile si, mai ales, fiabile. Achizitionarea unui astfel de dispozitiv este o adevarata provocare. La ce ar trebui oamenii sa acorde atentie atunci cand aleg o vitrina frigorifica?
Vitrina frigorifica sau congelator?
Daca, de exemplu, meniul unui restaurant se bazeaza pe o cantitate mare de alimente congelate, este nevoie de mult spatiu de congelare. In caz de spatiu limitat – se poate opta pentru un dulap frigorific-congelator. Insa daca bucataria poate gazdui 2 aparate – este mai bine sa se imparta sarcinile de racire si congelare intre 2 unitati specializate.
100% fiabilitate
Faptul ca vitrinele frigorifice sunt singurele electrocasnice care functioneaza 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, subliniaza importanta alegerii unui aparat de incredere si durabil. Nu este greu de imaginat ce s-ar intampla in cazul defectarii sistemului de refrigerare.
Defectiunea echipamentului este intotdeauna asociata cu o pierdere pe care niciun restaurant nu si-o poate permite. De aceea ar trebui ca managerii de restaurant sa achizitioneze echipamente bune, furnizate de un vanzator de incredere.
Prin urmare, atunci cand se alege un sistem de refrigerare pentru bucatarie, ar trebui sa se ia in considerare urmatoarele:
- Functionalitate – amplasarea rafturilor, calitatea finisajului interior sau manerele pentru deschiderea usii – toate acestea influenteaza durata de viata a dulapului si confortul utilizarii. Se verifica daca dulapul frigorific indeplineste cerintele bucatarilor si trece examenul in cele mai solicitante conditii.
- serviciu post-vanzare – este important ca unitatea sa fie achizitionata de la un furnizor de renume care ofera servicii post-vanzare rapide si de incredere.
- garantie – majoritatea aparatelor profesionale din gastronomie au o garantie de 12 luni. Exista, insa, exceptii si in randul producatorilor de vitrine frigorifice. Perioada de garantie extinsa este si o informatie ca producatorul este convins de functionarea fara defectiuni a echipamentului sau.
- eficienta energetica – se acorda atentie consumului de energie pe an. Pentru a satisface nevoile utilizatorilor, mai multi producatori ofera linii ecologice de produse care necesita mai putina energie. De obicei trebuie platit un cost suplimentar pentru o astfel de solutie, insa in timp, dupa un an de utilizare a aparatului de racire, investitia se amortizeaza de la sine.
- originea echipamentului – desi un pret de achizitie mai ieftin, poate parea avantajos, este foarte probabil ca functionalitatea, calitatea si serviciul post-vanzare pe termen lung sa se deterioreze. Contrar aparentelor, echipamentele mai scumpe nu inseamna intotdeauna cheltuieli mai mari. Vitrinele frigorifice mai ieftine, se pot defecta mai des, astfel pot afecta negativ functionarea bucatariei si pot reduce profitabilitatea unei afaceri.
Drept urmare, achizitionarea unui echipament de marca bun, de la un furnizor de incredere asigura garantia ca echipamentul va functiona corespunzator pentru o perioada mai lunga de timp, iar restaurantul va oferi intotdeauna clientilor produse cu prospetimea corespunzatoare.