Perioada de incertitudini financiare și de nesiguranță la nivel de sănătate ne obligă să analizăm cât se poate bine tipul de împrumut pe care vrem să-l contractăm. Multe instituții de creditare vin cu oferte care par foarte atractive la prima vedere și pe care încearcă să ni le prezinte în culori cât mai frumoase.
Numai că, având în vedere situația actuală, chiar și unele împrumuturi cu dobândă fixă se pot dovedi riscante. Ce să mai spunem despre cele cu dobândă variabilă, care, deja presupun asumarea unui risc încă de la semnarea contractului. Așadar, care ar fi cea mai bună soluție de dobândă pentru cineva care vrea să facă un împrumut?
Dobândă variabilă sau fixă? Să fie una scăzută!
Fiecare creditor își dorește să atragă cât mai multe persoane care să acceseze împrumuturi de la el. Drept urmare, creditele oferite sunt disponibile atât cu dobândă fixă, cât și cu dobândă variabilă, astfel încât să fie acoperite toate dorințele clienților. Așadar, pentru client există un avantaj clar: are de unde să aleagă un împrumut care să îl avantajeze. Ceea ce înseamnă că poate lua în considerație un alt element al dobânzii: valoarea ei.
O dobândă fixă cu o valoare scăzută pe o perioadă de timp îndelungată este mai avantajoasă decât o dobândă variabilă mică pe un termen scurt, dar în care variația este extrem de oscilantă. Iar o dobândă de 0% la un credit ifn este cea mai avantajoasă modalitate de a obține bani împrumut, numai că, din păcate, o astfel de ofertă este condiționată și nu oferă o sumă de împrumut prea ridicată.
Ceea ce ne duce la o altă caracteristică a creditului pe care vrei să-l contractezi: suma pe care o poți împrumuta și dobânda care ți se oferă pentru aceasta. Una este să iei un credit cu o sumă mică cu o dobândă variabilă și alta este să obții un împrumut pe o sumă mare și cu o dobândă variabilă. De asemenea, perioada pe care se întinde creditul trebuie să fie una care să îți ofere un avantaj cert dacă te raportezi la dobânda pe care ai primit-o.
Poți obține o dobândă mai avantajoasă dacă îți încasezi salariul sau pensia la instituția bancară care îți oferă creditul. La fel se întâmplă dacă iei împrumuturi de la ifn-uri și le rambursezi la timp – vei primi o dobândă preferențială.
Un alt element de care trebuie să ții cont este fluctuația dobânzilor, pentru că dacă iei un credit pe termen scurt, într-o perioadă în care trendul dobânzii este constant, atunci poți lua o sumă mai mare, chiar și cu o dobândă variabilă, dacă valoarea acesteia este mică. Așa că, dacă vrei să iei un împrumut avantajos, orientează-te după aceste criterii!