Cozonac la comanda in Bucuresti – de unde poti cumpara si la ce sa fii atent

by Redactia B24FUN

De unde e preferabil sa iei cozonac la comanda in Bucuresti? Va dam noi cateva idei, in acest articol. Sfatul nr. 1: fii atent la ingrediente

De fiecare data cand se apropie Sarbatorile – fie de Crăciun, fie de Pasti – oamenii isi fac deja planuri si se intreaba „de unde pot sa iau un cozonac la comanda in Bucuresti„? Va dam noi cateva idei, mai jos, in acest articol.

Dar, mai intai, sa vorbim despre cum au devenit cozonacul și pasca simbolurile sărbătorilor românești.

Cozonacul are multe forme și origini, fiind foarte întâlnit atât în casele românilor.

Când vine o zi de mare sărbătoare, cum ar fi Paștele sau Crăciunul, cozonacul face parte din meniul oricărei familii. Alături de alte bunătăți, cum ar fi pască, prăjituri cu fructe, brioșe, sau, dacă nu avem timpul necesar, de un tort la comanda.

Despre cozonac – un pic de istorie: când a apărut cozonacul?

Dar de unde vine de fapt cozonacul? E o „superpâine” cu mii de ani de istorie.

Primul cozonac a fost făcut, se pare, în Egiptul Antic. Era îndulcit cu miere și avea semințe. A fost preluat de greci, cărora le-a plăcut foarte mult aluatul respectiv. Ei au adăugat stafide și nuci. Drojdia și pâinile dospite au ajuns și la romani, care au contribuit și ei la diversitatea acestei rețete. Ei l-au făcut cu fructe uscate, pentru că astfel ținea mai mult.

Existau două tipuri de cozonac. Primul era mai mic, care era oferit zeilor ca ofrandă. A doua variantă, mai elaborată, conținea brânză, stafide și alune și era servită de oameni, cu vin. Se pare că romanii au perfecționat rețetele de cozonac pe care le folosim și azi. Le-au preluat de la egipteni și greci și le-au îmbunătățit considerabil, cu arome și ingrediente.

Cozonac la comanda in Bucuresti. Unde?

Produsul a evoluat, de la o cultură la alta, de la o regiune la alta, de la o gospodărie la alta.

Și asa s-a ajuns la minunatele preparate pe care le facem și azi. Mai mult: cine nu are timp, răbdare sau pricepere să prepare in propria bucatarie un cozonac delicios se poata lăsa azi linistit pe mâinile unor cofetari talentați.

Cu un sigur click găsim cozonac în variante delicioase, cu nucă, rahat sau ciocolată. Una dintre recomandarile bucurestenilor pentru cozonac la comanda este Magicake, un atelier de deserturi artizanale. Totul aici e produs la comandă, nu se folosesc premixuri sau prafuri, ingredientele sunt doar din gama premium.

De la acest atelier micut puteți încerca nu doar cozonac la comandă, ci si torturi personalizate pentru aniversari sau diverse alte ocazii, unele dintre cele mai cautate sortimente sunt cele de Tort cifra, Tort Medovik sau Tort Pavlova.

Revenim la istorie si la lista de ingrediente pentru cozonac

În Marea Britanie, cozonacul a apărut pentru prima dată într-o carte de bucate în 1718. Era recomandat să fie copt într-o tavă lungă și îngustă, iar forma aceasta se menține și azi în multe zone. Francezii au introdus oficial în secolul al XIX-lea un al treilea fel de mâncare, desertul. Acesta conținea de foarte multe ori celebrul deja cozonac.

În România, Moldova și Bulgaria, cozonacul e considerat un produs tradițional. Se gătește de Crăciun și de Paști, în special, dar poate fi preparat și pentru alte ocazii sau sărbători ortodoxe.

Cozonacul, așa cum îl știm, este făcut din făină, drojdie, ouă, lapte, zahăr, unt și coajă de portocală sau lămâie. Se adaugă umpluturi, cum ar fi alune, nuci, stafide, ciocolată, rahat, fructe sau gem. Pentru o formă spectaculoasă, aluatul se împletește. Se coace bine, la 180 de grade Celsius, până se rumenește. Nu doar produsul este tradițional, ci și pregătirea acestuia. Marchează momente speciale, în familie, rețete preparate alături de cei dragi, transmise din generație în generație. E mai mult decât „ceva dulce”.

Cozonac moldovenesc – rețetă

În Moldova, există o rețetă deosebită. Acolo se fac cozonaci rotunzi și înalți, numiți „babe”, care nu se umplu cu nici o cremă sau cu alte produse. Ei conțin 20 de ouă, rom și vanilie, pe lângă ingredientele obișnuite. Se coc în tăvi de ceramică, înguste la bază și largi în partea superioară. Pentru această rețetă e nevoie de mai mult timp ca de obicei. Făina se cerne de trei ori înainte de a se folosi, devenind foarte fină. Cozonacii au astfel o textură specială și sunt delicioși.

Dacă peste aluatul de cozonac adăugăm brânză dulce și stafide și îi dăm o formă plată, într-o tavă obișnuită, îl putem transforma în pască, un alt produs specific zilelor de sărbătoare. Alte variante mai moderne includ creme cu smântână, fructe, ciocolată și chiar fără aluat! Această rețetă se face cu ajutorul albușurilor bătute bine, care țin toată compoziția legată.

Atentie la ingredientele pentru cozonac

Daca vei alege un cozonac la comanda in Bucuresti, e musai sa fii foarte atent la ingredientele din care este facut. De obicei, pentru consumul de masa si pentru a pastra preturile foarte scazute, multi comercianti folosesc premixuri.

Ce inseamnă asta? Prafuri special concepute pentru a potenta gustul, dar si pentru a scurta timpul de preparare. Din reteta dispar ingredientele adevarate – oua, lapte, unt etc – si ele sunt inlocuite cu prafuri pentru industria alimentara. Atentie, asadar, de unde luati cozonac!

Ce este panettone

Un echivalent al cozonacului pentru sărbătorile din religia catolică este „panettone”, creat la Milano și devenit celebru în toată lumea. Îl găsim și în magazinele din România sau în cofetarie Bucuresti.

Are o formă tradițională de cupolă, cilindrică, și cântărește aproximativ un kilogram. Prepararea lui poate dura câteva zile, aluatul fiind trecut printr-un proces amplu de pregătire. Acest detaliu îi dă o consistență foarte pufoasă. Conține portocale confiate, coajă de lămâie și stafide. De la varianta de bază pornesc numeroase variațiuni cu ciocolată, fructe, nuci. Se servește cu băuturi calde sau cu vin, de preferat alb sau rose. În funcție de zonă, au apărut și tot felul de creme cu care se umple „panettone”. Unele de mascarpone, altele cu amaretto sau zabaione.

Italienii au făcut demersuri să protejeze acest produs foarte popular, dar încă nu au reușit. Doresc să introducă denumirea de „panettone” doar pentru produsele italienești care respectă anumite standarde, la fel cum au făcut francezii cu șampania.

Indiferent cu ce umplutură sau în ce formă preferați cozonacul, fie ca il faceti singuri acasa sau preferati un cozonac la comanda, trebuie să recunoașteți că sărbătorile n-ar fi la fel fără el!

 

0 comentariu

Citeste in continuare