Coroană dentară sau implant? Află diferența și beneficiile acestora!

by Redactia B24FUN
Coroană dentară sau implant

Cariile dentare reprezintă unul dintre motivele cele mai frecvente ale pierderii dinților. Mulți pacienți ajung mult prea târziu la medic, atunci când dintele nu mai poate fi salvat și trebuie să fie extras și înlocuit cu un implant dentar sau o punte dentară. În cazuri excepționale de carii profunde, medicul poate încerca să restaureze dintele printr-o coroană dentară susținută de un pivot.

Restaurarea dintelui cu o coroană dentară

În funcție de cantitatea de țesut dentar sănătos ce rămâne în urma tratamentului, medicul poate decide să curețe dintele, să trateze caria, să realizeze un tratament de canal și să insereze un pivot dentar pe care va fi ulterior pusă o coroană dentară. Orice medic stomatolog va încerca pe cât posibil să păstreze dintele, însă în cazul în care distrugerea dintelui a trecut de nivelul gingiei, nu se mai poate vorbi de coroana dentara. Durata de viață a coroanei dentare depinde de cât de puternică este rădăcina pentru a susține pivotul și coroana dentară, dar și de igiena orală a pacientului.

Extracția dintelui afectat și înlocuirea cu un implant sau o punte dentară

În cazul în care dintele nu mai poate fi salvat, medicul va recomanda extracția și va aduce în discuție opțiuni de înlocuire a dintelui lipsă fie cu un implant dentar, fie cu o punte dentară.

La ora actuală, implantul dentar este soluția cea mai bună pentru înlocuirea unui dinte lipsă, însă acesta este un tratament de durată, destul de costisitor. În plus, există situații în care implantul dentar trebuie să fie însoțit de alte intervenții chirurgicale, cum ar fi adiție de os sau sinus lift, care ridică costurile implantului. Acesta este și motivul principal pentru care pacienții se orientează către o punte dentară, mai ales când planul de tratament include inserarea mai multor implanturi dentare.

Dacă trecem de subiectul costuri și privim avantajele și beneficiile fiecărei opțiuni, vom vedea că implantul dentar reprezintă de fapt o investiție pe termen lung în sănătatea danturii. Durata de viață a unui implant poate fi de peste 15 ani – în cazuri foarte rare se întâmplă ca un implant inserat corect să necesită înlocuire. De cealaltă parte însă, punțile dentare trebuie înlocuite după aproximativ 10 ani. Un alt dezavantaj pe care punțile dentare îl au este faptul că implică șlefuirea dinților vecini, care vor căpăta rolul de dinți suport. Da, puntea dentare este o opțiune mai ieftină și mai rapidă, însă merită să sacrifici dinții sănătoși?

Vorbește deschis cu medicul tău, cântăriți avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, și alege cea mai bună variantă nu doar pentru bugetul tău, ci și pentru sănătatea danturii tale!

0 comentariu

Citeste in continuare