Ceaiul a ajuns în Anglia în secolul al XVII-lea, mai precis în anul 1652, fiind consumat cu precădere de către nobili, datorită prețurilor ridicate. Nu știm exact când au fost scrise primele pagini din istoria ceaiului în Anglia, însă, un moment important a avut loc în anul 1662, odată cu căsătoria dintre regele Carol al II-lea și principesa portugheză Ecaterina de Bragandza, care era o mare iubitoare a ceaiului. Se pare că în zestrea pe care a adus-o cu ea se află și un cufăr plin cu ceai. Principesa a introdus la curte obiceiul de a servi un ceai gustos, ritualul de servire a ceaiului răspândindu-se foarte repede în rândurile aristocrației britanice. Un secol mai târziu, ceaiul a devenit cea mai populară băutură în Anglia.
Obiceiul servirii ceaiului la ora 5 (five o`clock), celebru în Anglia, a fost, conform istoricilor, inventat de Anna a 7-a, ducesa de Bedford. Aceasta își invita prietenele la ceai, la ora 17:00. Pentru servirea acestei băuturi erau utilizate accesorii rafinate, din porțelan și argint, iar ceaiul era pregătit într-un mod deosebit, servindu-se cu circa 2-3 lingurițe de lapte cald. “Five o`clock” s-a răspândit și în afară regatului, ajungând, la un moment dat, și în țara noastră. Fiecare doamnă din lumea elegantă a aristocrației își stabilea o zi din săptămână în care, la ora cinci după-amiază, primea vizite, și își trata musafirii cu ceai. Cultul ceaiului persistă și astăzi în familiile englezești, devenind o tradiție națională. Între timp, ceaiul a ajuns și o cultură internațională.
În ceea ce privește ceainăriile, românii preferă localuri cochete și boeme, cu parfum de ceai din toate sortimentele. Dar mai avem mult până să-i ajungem din urmă pe englezi, de pildă, care consumă aproape două kilograme de ceai pe an de persoană, în timp ce un român doar 70 de grame. Încet încet, românii au început să “guste” ceaiul. Nu îl mai văd că pe un simplu produs cu beneficii curative. Așa se face că în ultimii ani au apărut tot mai multe ceainării. Oamenii caută astfel de locuri în care să savureze în liniște o ceașcă de ceai.
Ceainării din București – Top 10
1. Ceainăria Serendipity
Așa cum sugerează și numele, Serendipity este un loc al bucuriei și al bunei dispoziții. Aici poți savura tot felul de ceaiuri (printre cele speciale se numără Summer Passion, Serendipity, Ceaiul Galben sau Jasmine), poți servi vinuri, pizza sau turtă dulce.
Adresa: Zona Grădina Icoanei, str. Dumbrava Roșie, nr. 12
2. Ceainăria Joie de Vivre
Este vorba de ceainăria cu același nume, Joie de Vivre, Salon du The, un spațiu cochet, cu o atmosferă ușor burgheză, unde fotolii și canapele moi te îndeamnă la relaxare. În acest spațiu decorat cu bun gust, în care se regăsesc și tablouri de diferite mărimi cu imagini și citate privind magica licoare, poți alege din peste 70 de sortimente de ceaiuri, marea majoritate având la baza ceai verde, negru sau alb, dar și noi creații de ceaiuri și infuzii precum Fit for the Day, Wellness Tea, Woman Power, Relax Yourself, Gourmet Blend, Warm Soul.
Adresa: Cartier Cotroceni, str. Păulescu nr. 61
3. Bohemia Tea House
Bohemia Tea House este un alt loc în care poți savura zeci de sortimente de ceaiuri în timp ce discuți, asculți muzică sau citești. Cel mai îndrăgit spațiu al cafenelei este mansarda, unde toți cei care au ajuns spun că s-au simțit ca într-o cabană din lemn masiv, undeva la munte. Acolo este un deliciu să stai savurând un ceai puternic aromat, din cești pictate manual. Vei fi răsfățat/ă și cu prăjituri, tarte și alte dulciuri de casă, iar biblioteca îți stă la dispoziție pentru o lectură plăcută.
Adresa: Strada Poiana Narciselor nr 1, zona Parcul Cișmigiu
4. Ceainăria Infinitea
Situată într-o casă decorată cu obiecte elegante de mobilier, Ceainăria Infinitea are un aer interbelic și dispune de o mulțime de sortimente de ceaiuri, adunate din toate colțurile lumii. Grădina superbă din spatele casei este o adevărată oază de liniște, unde te poți relaxa cu prietenii savurând un ceai aromat și un cheesecake delicios.
Adresa: Str. Dr. Grigore Romniceanu nr. 7 (zona Cotroceni)
5. Ceainăria Cinci
Ascunsă bine de zgmotul neîncetat al orașului, într-un labirint de străduțe liniștite, Ceainăria Cinci te așteaptă să-i descoperi comorile: ceaiuri delicate, dulciuri aromate, oameni simpatici. O atmosferă liberă internațională, o stare de relaxare și bună dispoziție, evenimente, expoziții, muzică live, teatru, prietenie, culoare, un vibe hippie modern, grădina plină de verdeață, ca o adevărată oază de relaxare în centrul Bucureștiului.
Adresa: Str. Olimpului nr 13
6. Ceainăria Bernschutz & Co Tea
Ceainăria Bernschutz & Co Tea se află la ieșirea din pasajul de la Universitate (cea cu Muzeul de Istorie) sau se intră și de pe străduța care leagă Cinema Pro de Piața Universității. Un loc cu ceaiuri bune și cărți de asemenea. Dacă nu ajungeți acolo, mai e un Bernschutz & Co Tea aproape de Grădina Icoanei, pe strada General Eremia Grigorescu, nr. 5.
Adresa: Str. Ion Nistor, nr. 6
7. Ceainăria Rendez-Vous
Înființată în 2003, această ceainărie care are astăzi două sedii în București. Este un loc al întâlnirilor, într-un decor în care roșul pulsează în tot felul de forme. Aici poți savura aromele și gusturile unor ceaiuri americane, chinezești, japoneze sau indiene, ceaiuri aromatizate precum cele din celebra gama George Cannon ce cuprinde ceaiuri cu arome de fructe ca lămâie, floare de portocal, scorțișoară, ananas, piersică, pere, vanilie, iasomie sau bergamotă. Pe lângă ele, poți încerca și prăjituri de casă, torturi cu fructe și creme naturale cu un gust incredibil.
Adresa: Strada Edgar Quinet nr. 8-10 si Calea Floreasca nr 102
8. Camera din față
Situată lângă Piața Amzei, Camera din față este o ceainărie mică și cochetă ce amintește de odaia bunicii (pe acest concept a fost creată, cel al camerei principale, din față, al unei case de la țară, unde erau servite, în zi de sărbătoare, toate bunătățile). Proprietarul e Călin Goia, solistul de la Voltaj, care și-a dorit să aducă într-un spațiu intim, fermecător, sute, mii de povești spuse pe rând, printre aburii unui ceai aromat. Călin a ținut să reconstituie imaginea vieții la țară, cu mașini de cusut pe post de măsuțe, cu mileuri de macrame, obiecte de epocă, fotografii vechi. Un loc special, în care te poți bucura de gusturi fine – de la ceaiuri și cafele (furnizorul de cafea al Camerei din Față este furnizorul Casei Regale), prăjituri de casă, vinuri, etc.
Adresa: Str. Mendeleev nr. 22
9. Ceai la Metoc
O ceainărie aflată în gradina cu smochini din cartierul armenesc. Toată lumea e așteptată aici la „ceai, verdeață, șerbet, dulceață”!
Adresa: Popa Rusu nr 21, zona Armenească
10. Ceainăria GreenTea
Ceainăria GreenTea este un loc creat cu dragoste pentru cei ce apreciază frumosul sub toate formele sale. Ceainăria dispune de 4 saloane (Japonez, Indian, Salonul Mare, Micul Paris), terasă și un magazin în interiorul ceainăriei.
Adresa: Str. Dr. Burghelea nr 24
Care este ceainăria ta favorită din București? Ce tip de ceai preferi să savurezi atunci când ieși în oraș cu prietenii?