Ceaiul de ceapă preparat din ceapă roșie, galbenă, albă sau violetă are o serie de proprietăți medicinale. Acest ceai, pe lângă faptul că are mirosul înțepător de ceapă, are gusturi diferite în funcție de tipul de ceapă utilizat. Nativă din emisfera nordică, ceapa a fost cultivată și folosită încă din cele mai vechi timpuri.
Se spune că tratează răceala în numai două zile. Aceasta deoarece acest ceai – implicit ceapa, are calități deosebite și aduce beneficii pentru sănătate. Deci contribuie la menținerea sănătății nu numai în tratarea răcelilor, ci și la modul general. Spre exemplu, se spune că ceaiul de ceapă format din ceapă zdrobită, mentă cu piper și miere, ușurează crampele la copiii care suferă de dureri de colici. Ceaiul de ceapă a fost folosit încă din vechime ca remediu popular pentru răceala comună, gripa și tuse. Ceapa conține nutrienți care ajută la combaterea răcelii. Iar ceaiurile din plante oferă un efect relaxant în timpul recuperării. Deși nu există un remediu pentru răceala obișnuită. Iar cercetările nu arată rezultate concludente pentru efectele benefice ale ceaiului de ceapă. Totuși, adevărul e că ceapa conține substanțe care vă pot stimula sistemul imunitar.
Când răciți ar trebui să evitați alcoolul, care vă poate slăbi sistemul imunitar. Și cofeina, care poate crește congestia și deshidratarea, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Princeton. Unii oameni aleg să bea ceai cald pentru o răceală, însă ceaiul cafeinat poate agrava simptomele. Ceaiurile din plante, cum ar fi ceaiul de ceapă, nu conțin cofeină și chiar te pot ajuta să te simți mai bine! Conținutul de vitamina C și efectele antioxidante ale ceaiului de ceapă pot adăuga protecție împotriva răcelii obișnuite.
Rețeta de ceai de ceapă
A face un ceai de ceapă poate fi la fel de simplu ca atunci când tai o ceapă. Pentru ceai fierbi ceapa și bei sucul pentru a face un remediu rapid pentru răceala ta. Puteți adăuga ingrediente ca la un ceai din plante, pentru un gust mai bun. EnjoyingTea recomandă ceai de ghimbir și ceapă pentru răceala obișnuită. Spălați și tăiați cinci felii de ghimbir și două bucăți mici de ceapă de primăvară. Pune ghimbirul, ceapa, un vârf de sare și 2 lingurițe de ceai verde într-un ceainic. Se toarnă apă clocotită în oală și se lasă ceaiul să se aburească timp de trei-patru minute.
Ceapa face de fapt parte dintr-o dietă bine echilibrată. Care ar trebui să includă o mulțime de fructe și legume. Pentru a vă ajuta să vă consolidați sistemul imunitar atunci când aveți răceală sau gripă. Odihniți-vă mult și beți multe lichide la fiecare două ore, împreună cu ceaiul de ceapă. Toate acestea pentru a vă calma gâtul și vă ameliora congestia nazală, după cum subliniază și cercetătorii Universității Princeton.
Cum se prepară ceaiul de ceapă
Se toacă o ceapă în bucăți mici sau inele fără a se arunca coaja
Puneți bucățile în apă clocotită
Lăsați să se aburească câteva minute
Adăugați miere pentru a îndulci ceaiul
Se strecoară și se bea
Ceaiul de ceapă poate fi făcut și prin sucul obținut prin presarea cepei și amestecarea acestuia în apă fierbinte. Pentru a reduce gustul amar, puteți pune felii de mere și bucurați-vă de ceai și ceai de mere. Puteți încerca chiar să infuzați un băț de scorțișoară sau usturoi pentru a savura ceaiul de usturoi de ceapă sau ceaiul de scorțișoară.
Deși ceaiul nu pare să aibă vreun efect secundar cunoscut, consumul în cantități mari poate provoca balonare și diaree.
Ceaiul de ceapă – Beneficii în tratarea răcelii și pentru sănătate
1. E un detoxifiant eficient
Fitochimicele, cepaenul, disulfidele, trisulfidele și vinilditinele găsite în ceaiul de ceapă stimulează eficacitatea vitaminei C. Eficacitate în lupta împotriva toxinelor dăunătoare. Mai mult decât atât, aminoacizii și anume sulful conținând metionină și cistină aderă la metale grele. Cum ar fi mercurul, plumbul și cromul, eliminându-le din organism și ajutând astfel la detoxifiere. Tocmai de aceea acționează rapid în cazul răcelilor.
2. Îmbunătățește starea căilor respiratorii dar și sănătatea inimii
Tiosulfinatele prezente în ceai pot împiedica formarea de grupări de celule roșii din sânge, ajutând astfel la reducerea posibilităților de formare a blocurilor sau formării cheagurilor, unul dintre motivele principale ale tulburărilor cardiace. Dialil disulfura (DADS), care este conținut în ceapă, poate reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor, contribuind la diminuarea riscurilor de boli cardiovasculare. Prezența mineralului de crom și a compusului cu sulf, cum ar fi allyl propyl disulfide (APDS) în ceapă, tind să îmbunătățească activitatea hormonului insulină și să asigure descărcarea treptată de glucoză la mușchii corpului și la celule. Compusul flavonoid, quercetina, pe de altă parte, pare să scadă nivelul zahărului, sorbitolul care se acumulează în celulele nervoase și renale ale persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, nivelul de zahăr din sânge nu este redus de ceai la non-diabeticii.
3. Reduce tusea și mucusul
Sulful conținut în ceai ajută la topirea flegmei la pacienții care suferă de probleme respiratorii și ușurează astfel durerea tusei din cauza congestiei toracice.
4. Previne astmul
Nivelurile ridicate de flavonoid, quercetina găsită în ceai poate duce la o relaxare considerabilă a mușchilor căilor respiratorii și, prin urmare, poate genera ușurare la persoanele care suferă de astm și bronșită. Compușii bogați în sul predominând în ceai par de asemenea să obstrucționeze reacția biochimică în lanț responsabilă de afecțiunile astmatice.
5. Are antioxidanți
Antioxidanții din ceapă, împreună cu vitamina C sunt înclinați să reducă impactul mortal al radicalilor liberi în organism prin inhibarea enzimei, xantina oxidază. Aceasta e responsabilă de producerea radicalilor liberi. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a valida acest lucru.
6. Combate infecțiile
Prezența anumitor compuși, quercetina antioxidantă și compusul sulfuric, tiosulfatele pot ajuta la combaterea condițiilor infecțioase. Quercetina pare să oprească reacțiile alergice prin împiedicarea organismului să elibereze histamine care ne determină să strecuram în timp ce tiosulfatele pot ucide salmonella și E. coli și, astfel, oprim infecțiile bacteriene. Astfel, prepararea unei cani de ceai de ceapă zilnic poate contribui la o sănătate generală bună. Ajutând la pierderea în greutate
Conținutul bogat de flavonoid, quercetina din ceai, îmbunătățește în primul rând nivelul de adiponectină, un hormon cheie responsabil pentru stimularea acțiunii enzimei AMPK, care la rândul său pare să ajute la arderea grăsimilor. Mai mult, quercetina care acționează ca un agent inflamator capabil poate împiedica producerea de substanțe chimice pro-inflamatorii responsabile de declanșarea creșterii țesuturilor grase, interzicând astfel creșterea în greutate.
7. Ajută la sănătatea digestivă (în caz că luați antibiotice împotriva răcelii)
Ceaiul conține fibre care promovează mișcarea intestinului contribuind astfel la o digestie corectă. În principal, oligofructoza, o fibră solubilă pare să ajute la o bună creștere bacteriană în intestin și, astfel, se ocupă eficient de diferite tipuri de diaree. Conținutul de ceaiuri de saponine antibacteriene funcționează pentru a preveni tulburările de stomac.
8. Mărește aportul de vitamina C în organism
Vitamina C prezentă în ceaiul de ceapă contribuie la formarea colagenului care promovează celulele și părul sănătos al pielii. Pe de altă parte, cromul mineral echilibrează nivelul zahărului și, astfel, poate gestiona în mod competent și probleme ale pielii, cum ar fi acneea. Cromul din ceai facilitează încetinirea pierderii de calciu, contribuind la întărirea oaselor.
9. Sporește imunitatea
Ceapa conține quercetină, ceea ce crește activitatea antioxidantă totală în sânge. Aceasta după cum au raportat cercetătorii de la Queen’s University Belfast, Irlanda de Nord. Raportare din numărul pe februarie 1999 al „Jurnalului European de Nutriție Clinică”. Antioxidanții protejează împotriva răcelilor. Și împotriva radicalilor liberi, care cauzează afectarea celulelor. Consumul de fructe și legume, inclusiv ceapa, ajută la întărirea răspunsului imunitar al organismului.
10. Are efecte terapeutice accentuate
Este greu pentru organismul nostru să facă față zilelor lungi și reci de iarnă. Dar ceapa, care este cunoscută în medicina populară ca remediu împotriva frigului, ne poate ajuta. Ceapa este una dintre cele mai populare legume, fiind nu numai un aliment. E o plantă importantă, care conține o cantitate mare de vitamine și minerale valoroase. Calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier, zinc, cupru, vitaminele B și C, toate sunt ale cepei. Și desigur există și în ceaiul de ceapă. Datorită conținutului său de sulf, care îi oferă gustul și mirosul tipic, înțepător, are efecte bactericide. Care sunt foarte importante atunci când corpul nostru luptă împotriva infecțiilor. Efectele terapeutice ale cepei sunt mai accentuate atunci când este consumată crudă. Dar ceaiul de ceapă este, de asemenea, foarte eficient împotriva răcelii, gripei, amigdalitei și faringitei.
Există multe comentarii în jurul faptului că ceaiul de ceapă te poate scapa de răceală. Un alt „remediu” trecut în jurul rețelelor de socializare este să plasați o ceapă tăiată în camera persoanei bolnave. Afirmația este că ceapa are capacitatea de a absorbi bacteriile și virușii. Și va atrage de fapt germenii din persoana bolnavă. Din anumite motive, mulți oameni raționali par să creadă că acest lucru ar putea fi adevărat. Nu suntem siguri cum s-a ajuns la punctul în care idei de genul acesta transmise pe internet sunt propagate drept de încreder. Dar știți deja cum e în social media. Important e, în cazul subiectului de față, să rețineți unele dintre beneficiile ceaiului de ceapă. Și să vă gândiți dacă un asemenea ceai vă poate fi de ajutor în momentele de restriște ale răcelii.
Voi beți sau ați bea ceai de ceapă când răciți?