Una dintre cele mai stresante situații care ți se pot întâmpla ca șofer în trafic este să rămâi cu mașina în drum. Este o situație inevitabilă, fie că ai sau nu revizii tehnice efectuate la timp. Uite ce obligații ai și care sunt sfaturile utile de care ar trebui să ții cont.
Menține siguranța rutieră în zona avariei
Dacă mașina s-a defectat și nu mai poți continua deplasarea, va trebui să iei câteva măsuri care să-i protejeze pe ceilalți participanți la trafic. Prin urmare:
- În măsura în care este posibil, legislația rutieră recomandă scoaterea mașinii în afara părții carosabile. În caz contrar, deplasează mașina pe prima bandă a drumului pe care circuli, respectiv pe banda de urgență a autostrăzii. Cere ajutorul, dacă nu poți face asta de unul singur.
- Pentru a semnaliza prezența unui autovehicul defect, primul pas este să pui mașina pe avarii. Apoi, folosește triunghiurile reflectorizante din trusa pentru siguranța auto obligatorie. Ele se montează la minimum 30 de metri, în fața și spatele mașinii avariate. Chiar dacă în România vesta reflectorizantă nu este obligatorie pentru vehiculele mici, de sub 3,5 tone, ar fi bine să o folosești dacă deții una.
Caută un service sau cheamă o platformă de tractare
Majoritatea mașinilor actuale nu se mai pot repara pe marginea drumului, mai ales dacă vorbim de probleme mecanice serioase. Ține cont, așadar, de semnificația martorilor de bord aprinși. Chiar și în situația în care mașina se poate deplasa, poți agrava problema apărută sau poți pune în pericol siguranța rutieră.
Prin urmare, ia în considerare locul în care mașina s-a defectat. De exemplu, în cazuri mai fericite, poți fi chiar în apropierea unui service auto, respectiv poți împinge sau tracta cu ajutorul cuiva mașina până acolo. De asemenea, în cazul în care avaria se întâmplă în București, poți căuta rapid servicii auto Bucuresti sector 3, de exemplu.
În lipsă de alte soluții, precum cele de mai sus, singura variantă rămasă este să suni la o firmă de tractări auto. Pe lângă faptul că poți avea asistență rutieră la fața locului, deplasarea mașinii se va face în condiții de siguranță și fără alte bătăi de cap.
Acceptă ajutorul celorlalți participanți la trafic
Pe lângă faptul că poți cere ajutorul pentru deplasarea mașinii în afara părții carosabilului, pentru a nu încurca circulația în zonă, există și șoferi binevoitori care opresc atunci când vor observa că există o mașină cu avarii pe drum.
Poți avea norocul să întâlnești chiar un mecanic, un șofer care deține scule potrivite de care ai nevoie pentru o minimă verificare sau, pur și simplu, persoane dispuse să te ajute cu un sfat bun.
Păstrează-ți calmul și nu lua decizii nepotrivite
Știm că poate fi dificil să faci asta, dar este foarte important să îți păstrezi calmul. De asemenea, nu lua decizii nepotrivite, cum ar fi încercarea de a repara ceva fără a deține scule și mai ales cunoștințe tehnice necesare. Prin urmare, caută întotdeauna un ajutor specializat și nu părăsi mașina.
Totodată, indiferent că este zi sau noapte și în orice condiții meteo, înarmează-te cu multă răbdare. Folosește-ți telefonul mobil pentru a găsi soluția potrivită, dar și pentru a-ți anunța familia sau prietenii apropiați. Acest detaliu este cu atât mai recomandat dacă nu te deplasai cu alți pasageri în mașină.
În concluzie, atunci când mașina ta se strică pe neașteptate în drum, nu trebuie să intri în panică. Așa cum tocmai ai descoperit, ai câteva soluții și sfaturi pentru a rezolva cumva această situație nedorită.
Sursă foto: Shutterstock