Dacă te-ai întrebat cel puţin o dată “nu ştiu engleză, ce să fac?”, vei avea parte de o surpriză de proporţii. Potrivit unor studii recente, există numeroase locuri de muncă cu engleza obligatorie printre criteriile de angajare şi acestea nu se rezumă la joburile care au clienţi din străinătate.
Dintre domeniile în care nu te poţi angaja fără limba engleză se numără cel farmaceutic, industria minieră, bănci şi finanţe, retail, industria auto, inginerie, industria alimentară, aviaţie, Construcţii, industria chimică, sistemul medical, asigurări, telecomunicaţii, IT, sectorul public/guvernamental, dar şi videochat.
Trebuie să ştii limba engleză dacă vrei să practici una dintre aceste meserii:
Agent de turism
Un job în turism necesită cunoaşterea a cel puţin o limbă străină, astfel că nu poţi practica meseria de agent de turism fără cunoaşterea limbii engleze. Vei fi nevoit să interacţionezi cu o serie de clienţi din străinătate, iar comunicarea cu aceştia devine deficitară, dacă nu imposibilă, în cazul agenţilor care nu ştiu limba engleză.
Analist financiar
De ce e bine să ştii limba engleză în sectorul de finanţe/contabilitate? De fapt, întrebarea corectă ar suna cam aşa: Pot să lucrez în finanţe sau contabilitate dacă nu ştiu limba engleză? Răspunsul este, evident, unul negativ, având în vedere că nu mai puţin de opt dintre cele zece centre financiare internaţionale, şi anume Londra, New York, Singapore, Hong Kong, Washington DC, San Francisco, Boston şi Toronto, au engleza ca limbă primară oficială. Chiar şi în Zurich, unul dintre cele două centrele financiare internaţionale care nu au engleza ca limbă primară oficială, 61% din populaţie cunoaşte limba engleză şi 10% dintre elveţieni folosesc limba engleză la locul de muncă. Aşadar, faptul că nu ştii engleza te va trage în jos, chiar dacă ai o vastă experienţă în sectorul financiar-contabil.
Model de videochat
Poţi face videochat dacă nu ştii engleză? Teoretic şi practic, da. Însă există un mare inconvenient. Dacă vrei să faci videochat fără engleză, poţi rata ocazia de a fi promovată pe cele mai importante site-uri de profil, iar astfel îţi scad şansele de a câştiga venituri mult mai mari decât un model de videochat fără engleză în portofoliul de abilităţi. Iar în cazul în care nu ştii cum să faci videochat, dar ţi-ai dori să încerci, există şi studiouri de videochat profesioniste, unde primeşti training în videochat şi chiar cursuri de limba engleză pentru a te perfecţiona.
Agent customer care/customer support
Dacă nu eşti unul dintre candidaţii care cunosc o limbă de circulaţie internaţională, nu îţi vei găsi cu uşurinţă un job bine plătit în zona de customer support. Pentru un post de agent customer care plătit semnificativ mai bine trebuie să cunoşti cel puţin limba engleză la nivel avansat, iar dacă vorbeşti şi o limbă exotică, precum arabă sau japoneză, salariul creşte considerabil.
Specialist Marketing
Un job în marketing impune cunoaşterea limbii engleze prin natura responsabilităţilor din zona de publicitate, comunicare şi marketing. Din fişa postului unui marketing specialist reiese clar că nu poţi jongla cu toate atribuţiile ce ţin de a ajuta un brand să îşi înţeleagă publicul ţintă şi să comunice cu acesta în mod eficient fără a cunoaşte o limbă străină.
De ce ar trebui să înveţi limba engleză?
Inginer, specialist recrutare, cercetător, business manager sau consultant în diverse domenii – toate acestea şi multe altele, din cele mai variate industrii, sunt locuri de muncă în care rişti să nu fii nici măcar chemat la interviu dacă nu ştii cel puţin o limbă străină de circulaţie internaţională.