Ce ar trebui să iei în considerare atunci când cumperi primul cadou pentru un membru al familiei nou-născut? Ce jucării pentru un nou-născut vor fi la fel de atrăgătoare, pe cât de sigure? Copilul are nevoie de jucării bebeluși cu multe funcții sau doar o jucărie simplă? Mai jos vei găsi un mic ghid despre ce jucării să alegi pentru un nou-născut, ce jucării sunt potrivite pentru un sugar și cum să atragi atenția celor mai mici.
0-3 luni
Un nou-născut doarme de cele mai multe ori în timpul zilei. Deci, ce jucării pentru un nou-născut ar trebui să alegi? Există momente în care bebelușul este sătul, bine odihnit și observă cu atenție lumea. Nu vede prea multe, totuși, pentru că încă nu se rostogolește în lateral. O jucărie ideală pentru această vârstă va fi ceva care atârnă și se mișcă. În acest moment, totuși, trebuie amintit că vederea nou-născutului nu este încă suficient de clară pentru ca mulțimea de culori să-i atragă atenția. Prin urmare , jucăriile contrastante sunt cele mai potrivite, unde materialele moi întâlnesc culori opuse, cum ar fi alb-negru.
Pentru această categorie de vârstă, se recomandă caruselele care pot fi atașate la un pătuț, leagăn sau cărucior. Au culori contrastante care vor atrage atenția copilului.
3-6 luni
Între 3 și 6 luni, un copil devine mai interesat de ceea ce se întâmplă în jurul său și învață să prindă obiecte cu mâinile sale. Arcurile colorate cu jucării, care au diferite forme și dimensiuni, îl interesează pe copil și îl încurajează să-și exercite mâinile.
Între 3 și 6 luni, te poți gândi chiar la prima carte. Ea trebuie să fie senzorială, realizată din materiale moi și, pe lângă stimularea vederii, ar trebui să ajute la dezvoltarea coordonării ochi-mână. Diverse texturi, forme simple și culori contrastante vor ajuta la menținerea atenției copilului și, în plus, vor sprijini dezvoltarea acestuia.
6-12 luni
Copiii cu vârsta peste 6 luni devin interesați de manipularea obiectelor și mecanismele cauză-efect. Jucăriile interactive sunt deja interesante, iar sunetele pe care le scot, culorile clare și texturile variate atrag atenția, stimulează vederea, atingerea și auzul. Un copil care stă deja în șezut începe să observe că lucrurile nu numai că sunt puse în gură, dar pot fi ridicate, aruncate sau apăsate.
Merită să acorzi atenție jucăriilor care scot sunete atunci când apasă, de exemplu, un buton sau o lăbuță. Pot fi melodii, cântece sau cuvinte – fiecare sunet va fi o provocare pentru bebeluși și va oferi distracție garantată. Printre jucăriile interactive se află bile colorate care, în afară de lumină și sunet, oferă exerciții fizice deoarece fug și copilul vrea să le prindă.
Bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni le place să-și alinte jucăriile, iar o mascotă moale cu un centru foșnitor va fi un partener excelent în timpul primelor jocuri. Multe mascote, pe lângă elementele care foșnesc, au panglici sau pandantive de diferite texturi și forme, ceea ce atrage atenția bebelușului.
Când cumperi o jucărie de exterior, merită să acorzi atenție ușurinței de a o păstra curată, deoarece însoțește copilul nu numai acasă, ci și în timpul plimbărilor și se poate murdări cu ușurință. Deci, cel mai bun este unul care nu se va deteriora la spălare.