Ce este o coroană dentară?

by Redactia B24FUN

Fracturile dentare sunt, de obicei, una dintre cele mai solicitate urgențe stomatologice zilnice, afectând atât copiii, cât și adulții, și producându-se fie din cauza accidentelor, căzăturilor, practicării sportului, fie din cauza alimentelor consumate. Deși pentru nimeni nu poate fi o bucurie să se confrunte cu o fractură dentară, această urgență dentară apare mai des decât se poate crede. 

Subiectul acestui articol este coroana dentară, una dintre soluțiile care va pune capăt problemei dintelui fracturat, cu toate detaliile importante ce o privesc: ce este și tipuri de coroane dentare.    

Ce este o coroană dentară?

Coroanele dentare sunt lucrari protetice, un fel de „capac’’ ce se plaseaza peste un dinte.  Sunt folosite pentru a îmbunătăți forma danturii sau pentru a alinia dinții. În cele mai multe cazuri, coroanele pot dura o viață întreagă, deși există momente în care acestea se desprind din cauza unei igiene orale deficitare sau a consumului de alimente tari.  

Medicul stomatolog poate recomanda o coroană dentară pentru a susține dinții deteriorați, pentru a masca eventualele imperfecțiuni, pentru a preveni căderea unui dinte, pentru a acoperi un implant dentar sau pentru a monta o punte. Tot medicul stomatolog va comunica și un preț pentru coroane dentare

Tipuri de coroane dentare

Coroane dentare metalice

Aceste tipuri de coroane dentare pot fi realizate folosind o varietate de metale. Principalul avantaj al acestui tip de coroane față de alte tipuri de coroane este rezistența lor ridicată. Dezavantajul ar fi culoarea, deoarece, în funcție de tipul de metal folosit, culoarea va fi foarte diferită de cea a unei proteze naturale. Din acest motiv și din cauza rezistenței lor mari, acestea sunt folosite de obicei pe molari și pe dinții din spate, care sunt mai puțin vizibili.

Coroane dentare din porțelan și metal

Acest tip de coroane sunt realizate din metal care, la rândul său, este acoperit cu porțelan, ceea ce le permite să fie realizate în culoarea naturală a dinților. De multe ori, metalul ales pentru acest tip de coroană dentară este zirconiul, deoarece are un aspect alb și poate fi mai puțin vizibil decât alte metale. Fiind o coroană metalică, este rezistentă, însă partea de porțelan este predispusă la rupere, ceea ce o face mai puțin rezistentă decât una realizată în întregime din metal. 

Coroane dentare din rășină

Rășina cu care sunt realizate aceste coroane dentare include un amestec de plastic non-toxic de culoarea dinților naturali. Coroanele realizate din rășină sunt utilizate pe scară largă deoarece sunt cele mai ieftine disponibile, însă sunt și cele mai puțin durabile. 

Coroane dentare din porțelan sau ceramică

Acestea sunt coroanele dentare a căror culoare se poate potrivi cel mai bine cu cea a dinților naturali, ceea ce le face să fie o opțiune foarte bună pentru dinții din față, care sunt cei mai vizibili, ele fiind, de asemenea, alegerea preferată a celor care au anumite alergii la metale. Rezistența lor este mai mică decât a coroanelor din metal, iar daunele pe care le pot provoca dinților adiacenți sunt mai mari, însă rămân totuși o opțiune foarte populară datorită esteticii pe care o oferă.

Coroane din zirconiu

Aceste coroane dentare sunt realizate dintr-un material ceramic relativ nou, care este din ce în ce mai folosit în stomatologie pentru restaurări dentare, în special în cazul coroanelor susținute de implanturi. Acest material biodegradabil, datorită caracteristicilor sale fizice excelente, conferă mari beneficii în favoarea esteticii și a sănătății orale.Stomatologii de la Elveto-Dent.ro ofera toate informatiile necesare unui pacinet care opteaza pentru coroane dentare in cadrul clinicii.

0 comentariu

Citeste in continuare