Ce este mai ieftin pentru tine – sa cumperi o casa construita sau sa o faci de la zero?

by Redactia B24FUN

Sa aiba o casa pe pamant este un vis tot mai intalnit in cazul celor care stau la bloc, mai ales in vreme de pandemie. Dupa 2 luni de lockdown in 2020, cei care aveau in gand sa se multe la curte au si luat actiune. Tocmai asta a dus la cresteri de preturi in 2022, cand foarte multi romani sunt in cautarea unei proprietati pe pamant.

Daca nu te grabesti, poti construi o casa

Daca timpul nu inseamna presiune, poate ar fi mai indicat sa iti construiesti casa dupa dorintele tale. A face o casa de la zero implica mult timp, mai ales dupa acte: autorizatii, certificate de urbanism, proiecte etc.

In plus, trebuie sa ai terenul deja cumparat, apoi sa contractezi serviciile unei firme de constructii case in Ciolpani sau in orice alta localitate din Romania, la care se adauga pretul contractului de constructie si costul materialelor.

Printre avantajele construirii unei case se numara: o poti realiza fix cum ai visat, tu esti in control din punct de vedere al materialelor folosite, devii sef de santier si poti investi treptat in fiecare etapa de excutie. Ca si dezavantaje se numara pretul terenului, costul pentru obtinerea autorizatiilor, timpul si pretul materialelor.

Iata ce poti face daca nu ai bani sa ridici o casa

Cumperi o casa “la cheie”

Mergi la vizionari, ceri actele locuintei, apoi verifici cu maxima atentie instalatiile, feroneria, hidroizolatia, finisajele, acoperisul. Acorda o atentie sporita si pretului – cu cat acesta este mai mic, cu atat ar trebui sa iti dea de gandit – fie s-au folosit materiale de slaba calitate, fie s-a construit repede, motiv pentru care au fost uitati niste pasi esentiali.

Printre avantajele unei case “la cheie” se numara: te poti muta imediat, iar micile reparatii nu costa multi bani si nici nu necesita un timp prea mare de realizare. Din punct de vedere al dezavantajelor se numara: faptul ca va trebui sa dai toti banii odata, nu vei putea sa faci amenajarile pe care ti le doresti, nu ai control asupra calitatii lucrarii.

Casa “la rosu”

Cei mai multi dintre oamenii care vor sa se mute la casa fac un compromis – aleg ceva neterminat, pe care sa il amenajeze dupa propriile dorinte. Astfel, ai controlul asupra finisajelor folosite, al materialelor pentru instalatiile electrice, sanitare si de incalzire, dar poti opta si pentru un termosistem care crezi ca se potriveste climatului unde s-a construit casa.

Economisesti bani cumparand o casa veche

Vechi inseamna mai mult de 25 de ani, dar iti permite sa faci modificarile pe care ti le doresti. De regula, la un astfel de proiect se pastreaza doar peretii exteriori, restul fiind daramati si inlocuiti, astfel incat sa creeze senzatia de spatiu.

Pentru acest proiect trebuie sa iei in calcul schimbarea intregii instalatii electrice si de apa si canalizare, schimbarea acoperisului, poate chiar turnarea unei fundatii (daca nu are sau nu este suficient de inalta), schimbarea ferestrelor etc.

Printre beneficiile achizitiei unei case vechi se numara posibilitatea de a economisi bani (pentru ca structura este deja facuta). Ca dezavantaje trebuie sa mentionam necesitatea lucrarilor de consolidare, renovare ce se va intinde pe perioade lungi de timp si necesitatea de a contracta servicii de transport moloz, deloc ieftine.

0 comentariu

Citeste in continuare