Este posibil să fi auzit deja de factoring, dar nu să nu știi cu exactitate ce înseamnă. Factoringul este o facilitate de finanțare care constă în transformarea facturilor pe care clienții tăi trebuie să le plătească la termen. Practic, firma ta vinde facturile restante către o companie de factoring pentru un mic comision. Vei primi un avans din suma totală la care se ridică facturile, în timp ce compania de factoring preia procesul de colectare a creanțelor de la clienții care trebuie să achite respectivele facturi pe care le-ați vândut.
Factoringul este un tip specific de finanțare a facturilor. Această formă de finanțare oferă companiilor injecții instantanee de numerar în schimbul unei taxe de servicii.
Vei primi până la 100% din valoarea facturii aproape instant, în timp ce compania de factoring preia dificultățile de colectare a banilor de la clienți.
Cum funcționează factoringul?
Factoringul funcționează prin vânzarea facturilor restante către o companie de factoring, de obicei, în schimbul unei taxe de finanțare prestabilite.
Această taxă este calculată ca procent din cifra de afaceri brută a companiei tale. O taxă va acoperi de obicei toate costurile de colectare, administrare și gestionare asociate finanțării.
După procesarea facturii și deducerea taxei de servicii, până la 100% din valoarea facturii va fi plătită, iar firma de factoring continuă să se ocupe de colectarea plăților.
De exemplu, dacă ai convenit asupra unei taxe de factoring de 1% și emiți clientului tău o factură de 10.000 euro, firma de factoring îți poate avansa 9.900 euro de îndată ce factura este eliminată.
Astfel, beneficiezi de numerar în cel mai scurt timp. Apoi, poți utiliza acești bani pentru a plăti contractanții, a plăti angajații sau pentru a finaliza diferite proiecte.
Obținerea de lichidități
Factoringul este o tehnică de gestionare a fluxului de numerar. Majoritatea clienților pot efectua plățile la termene de plată care pot fi de 30, 60, 90 de zile sau chiar mai lungi. Acest lucru diminuează fluxul de numerar al firmei tale. Este o situație dificilă pentru orice business, acesta neavând posibilitatea de a-și atinge obiectivele finale din lipsă de lichidități.
Prin urmare, factoringul este esențial, deoarece poate oferi numerar pentru cea mai mare parte din valoarea facturilor firmei tale. Astfel, factoringul poate fi util atunci când o firmă nu își permite să aștepte să încaseze banii din facturi.
Un avantaj pentru firmele noi
Factoringul poate ajuta firmele noi să obțină finanțarea de care au nevoie dacă nu au un istoric de credit suficient de lung. Compania de factoring este de acord să gestioneze creanțele pe baza solvabilității clienților tăi, mai degrabă decât pe baza bogăției firmei.
Drept urmare, este o alternativă fantastică pentru o firmă cu un rating de credit slab sau care se dezvoltă pe piețe internaționale și trebuie să știe care sunt clienții potențiali care prezintă riscuri de credit sigure.