Castelul Cantacuzino, loc de respiro la Poarta Bucegilor

by Redactia B24FUN

Departe de agitația urbană, la doar 40 de km de Brașov, este situat un loc, încărcat de istorie, ce așteaptă să fie descoperit, Castelul Cantacuzino. Acesta se află în cartierul Zamora, din Bușteni, oferind o priveliște remarcabilă și o liniște încântătoare, fiind înconjurată de vegetație. Zisă și “Poarta Bucegilor”, stațiunea Bușteni este recunoscută pentru numeroasele căi de acces în munți, ce creează atât peisaje de vis, cât și activități relaxante sau aventuroase, precum alpinism, ski și turism montan.

Castelul datează din anul 1911, pe când servea pe post de locuință pentru familia prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino. Cunoscut și ca “Nababul”, a fost descendent al unei vechi familii de boieri și președinte atât al Partidului Conservator, cât și al Consiliului de Miniștri. Cantacuzino a fost unul dintre cei mai înstăriți oameni ai generației sale. Deviza familiei sale spunea “Quae nocent, saepe docent”, adică “ceea ce rănește, deseori învață”. Cu toate astea, bogăția, dar și vanitatea, sunt cuvintele, cu care acest personaj este adesea descris.

Gheorghe Gr. Cantacuzino și politica usque ad mortem

Gheorghe Gr. Cantacuzino și politica usque ad mortem

Sursa foto: MNIR

Gheorghe Cantacuzino s-a născut în 1832, la București. A studiat aici, iar mai apoi a plecat să studieze la Paris, urmând să se întoarcă la 20 de ani în orașul său natal, cu diploma și titlul de doctor în științe juridice. A fost căsătorit de două ori, mai întâi cu Zoe Bibescu, iar după decesul acesteia, cu Ecaterina Băleanu, împreună cu care a avut șase băieți și o fată. A contribuit la diverse redacții, precum “Revista Română” și “Revista Dunării”, după care a intrat în domeniul magistraturii, devenind judecător la tribunal în Ilfov și membru al Curții de Apel din București. Nu după mult timp, demisionează ca protest împotriva lui Alexandru Ioan Cuza, iar după ce activează în “Monstruoasa Coaliție”, cum era denumită în acel timp, și îl constrânge pe domnitor să abdice, în 1866 revine în poziția de președinte de secție la Curtea de Apel din București.

Preocupările lui principale gravitau în jurul dezvoltării căilor ferate, ale podurilor și a șoselelor, din cauza cărora a avut multiple probleme, printre care cu societatea Strousberg și cu compania Lemberg. I s-a oferit misiunea diplomatică de comisar general român în timpul Războiului de Independență, a susținut acțiunile militare prin donații consistente armatei române și a activat în domeniul politic până în anul 1884, când bolnav de laringită, s-a întors în Franța. În 1889, s-a întors din nou în politică, ca președinte al Adunării Deputaților, aceasta fiind ultima funcție a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, urmată de moartea sa în anul 1913, la 81 de ani .

Contrar spuselor apropiaților din țara noastră, presa străină îl portretizează ca fiind un om politic marcant al României, care întotdeauna a deținut funcții înalte și semnificative, cu o personalitate calmă și stabilă, ce mereu a respectat toate celelalte partide.

Reședință nobilă în stil neoromânesc

Sursa foto: Pixabay

Castelul a fost construit într-un stil neoromânesc, în piatră și cărămidă, de către arhitectul Grigore Cerchez, un stil unic, ce aduce în prezent tradițiile și obiceiurile, poate de mult uitate, altfel. Design-ul interior se remarcă prin mozaicul cu motive românești și trădează atmosfera de reședință nobilă. Scările din marmură și cele din lemn de stejar sculptat, te teleportează înapoi în timp, undeva în secolul al XVIII-lea. Castelul are multiple saloane, printre care Salonul de Onoare, unde se pot observa picturi fascinante și o colecție unică de heraldică, ce deține impresionante blazoane ale caselor domnitoare, în acea perioadă. O altă încăpere este Salonul Principal, ce are ca element aparte, podeaua din ceramică italienească. Arcadele interioare și cele exterioare amplifică curentul acelor vremuri și totodată aduce aminte de creațiile fabuloase a lui Brâncuși.

Cât despre exterior, nici acesta nu dezamăgește vreo secundă. În parcul Castelului Cantacuzino există alei, ce poartă vizitatorii către cascade, fântâni arteziene sau grote, în funcție de ce traseu este ales. În partea estică a castelului, atrage atenția un turn de vânătoare, iar în apropiere se află o biserică, a cărui ctitor a fost tot un străbun Cantacuzino.

Castelul Cantacuzino este de o mare valoare artistică și istorică, iar arhitectura sa, care a adus clădirea în topul primelor castele din România, este de asemenea, considerată a fi printre cele mai importante și deosebite patrimonii, pe care România, le-a oferit întregii lumi.

Ce se poate vizita, la momentul actual, aici?

În prezent, aici se poate vizita castelul, galeria de artă și expoziția de sculptură din parcul castelului. În castel, deschise vizitatorilor sunt foaierul, biblioteca, biroul, sala de bal, sala de mese și terasa. În galeria de artă subiectul principal este constituit de expoziția “Detaliul Neoromânesc”, iar în parc, pe lângă expoziția de sculpturi, mai pot fi explorate grota, fântânile arteziene, turnul de vânătoare, biserica și curtea interioară.

Redeschiderea porților și ce e nou

După o parțială renovare, muzeul castelului Cantacuzino, și-a redeschis porțile, încă din 29 mai 2020, când a început expoziția denumită “Detaliul Neoromânesc”, ce are și va avea loc în Galeria de Artă, până în data de 15 decembrie 2020.  În parcul castelului, pot fi admirate peste 15.000 de flori și o sută de copaci și arbuști proaspăt plantați, pe o suprafață de 60.000 de metrii pătrați, pentru a face plimbările pe alei mai magice. De asemenea, începând cu 1 iunie 2020, terasa restaurantului franțuzesc Canta Cuisine, s-a deschis pentru ca vizitatorii să se bucure de o experiență cât mai minunată cu putință.

Vizite permise, dar precaute

Sursa foto: Pixabay

Managerul castelului, Kurt Neuschitzer, asigură că deschiderea castelului și a terasei sunt realizate în absolută concordanță cu măsurile de precauție impuse de Guvernul României, în privința siguranței oameniilor, în perioada de pandemie COVID-19. Măsurile luate pentru protejarea vizitatorilor și a echipei muzeului implică:

  • Purtarea măștii, în mod obligatoriu, în incinta castelului
  • Triaj observațional & verificarea temperaturii
  • Posibilitatea de achiziționa măști de protecție la intrarea în castel
  • Amplasare de dispensere cu dezinfectant la intrarea în curtea muzeului
  • Vizite desfășurate astfel încât să se păstreze distanța de 1,5 metri între persoane
  • Aerisirea și dezinfectarea spațiului muzeal frecvent

Vernisajul “Detaliul Neoromânesc”

Vernisajul “Detaliul Neoromânesc”

Sursa foto: Castelul Cantacuzino

“Detaliul Neoromânesc” pune în lumină frumusețea unor clădiri din București, construite în stil neoromânesc. Expoziția este formată din fotografii și ceramică, ce imortalizează istoria. Artiștii ce au contribuit la vernisaj sunt Bogdan Gărgăriță și Maria Poștea, cu cartea, ce poartă același nume ca expoziția. Octavia Loiș și Lucian Loiș au adus obiecte de mobilier cu caracter neoromânesc, realizate de cei de la atelierul Șezi, iar Cătălin Constantin participă cu fragmente din proiectul său, Fereastra Bucureșteană. Vernisajul este deschis celor pasionați de arhitectură, istorie, artă sau curentul neoromânesc, până la data de 15 decembrie 2020.

Cazare la castel pentru turiști

Cazare la castel pentru turiști

Sursa foto: Castelul Cantacuzino

În grădina castelului, există și o vilă construită încă din ani 1930, ce a fost renovată complet în 2017, pentru a oferi comfort turiștilor, păstrând totuși arhitectura. Hunter’s Lodge oferă o priveliște splendidă, având Munții Bucegi la o privire pe geam. Camerele sunt decorate plăcut, cu paturi regale și ferestre spre munte. Facilități pe care le oferă vila castelului sunt:

  • Acces la internet
  • Lounge TV cu șemineu
  • Bucătărie cu toate utilitățile necesare
  • 2 băi cu încălzire în pardoseală și echipate cu uscătoare de păr
  • Mic dejun/ prânz/ cină (opțional)
  • Parcare privată

O altă opțiune de cazare în incinta Castelului Cantacuzino, o reprezintă Garden Suite. Garden Suite este un apartament, aflat în corpul principal al castelului, având priveliștea către curtea interioară. Facilitățile oferite de apartament sunt:

  • Acces la internet
  • Living cu canapea extensibilă, TV, frigider
  • Baie echipată cu uscător de păr
  • Dormitor cu pat matrimonial
  • Mic dejun/ prânz/ cină (opțional)
  • Parcare privată
  • Încălzire în pardoseală în toată locația

Relaxare…sau petrecere?

Relaxare...sau petrecere?

Sursa foto: Castelul Cantacuzino

Însă, Castelul Cantacuzino, nu e deschis nici pe departe doar pentru vizite și turiști în căutare de relaxare și liniște. Castelul adesea găzduiește diverse evenimente, atât în interiorul castelului, în salonul de la parter sau cel de la etaj, cât și pe terasă. Terasa restaurantului Canta Cuisine, este concepută în așa fel încât există posibilitatea de a organiza orice tip de evenimente, fie că e ceva modest sau o nuntă grandioasă. De asemenea, restaurantul pune la dispoziție, o gamă largă de preparate,mai simple și mai sofisticate, ce alcătuiesc un meniu delicios, fie că fac parte din bucătăria românească, cea italiană sau cea franțuzească.

Pe timp de vară, în general, se amplasează corturi în grădina Castelului Cantacuzino, ce au  capacitatea de a găzdui evenimente mult mai grandioase și mai fastuoase, cu un număr de 300 de persoane sau chiar și peste. Împrejurările lipsite de fisură, pline de vegetație și istorie, creează o atmosferă spectaculoasă, de care oricine s-ar bucura, cu siguranță.

Concertele, zilele de naștere, festivitățile de nunți, botezurile, petrecerile caritabile și festivalele de operă sunt printre cele mai grandioase evenimente, ce au loc la castel. La o scară mai mică, aici se desfășoară conferințe, team building-uri, lansări de colecții, concursuri de Miss, evenimente culturale și petreceri private. Toate acestea, se planifică din timp, începând prin a completa un formular de solicitare a spațiului pentru eveniment, formular găsit pe pagina web oficială a Castelului Cantacuzino.

Castelul Cantacuzino este locul perfect pentru o vacanță, indiferent de genul de persoană care ești, introvertit sau extrovertit, liniștit sau deschis către noi aventuri. Destinația aceasta nu o să-și dezamăgească niciodată musafirii, pentru că e un loc, în care mereu va mai fi ceva de făcut sau de văzut.

Vin, muzică și distracție la castel

Festivalul Grapes and Strings a fost modul în care castelul, din Bușteni, a întâmpinat toamna asta, timp de 3 zile, încărcate de vibe bun și oameni faini. Un weekend, în care pe partea de “Grapes”, oamenii au avut ocazia să deguste vinuri de la 10 crame diferite, de renume, din România printre care Jidvei, Purcari,Vinarte și Crama Bauer, iar pe partea de “Strings”, s-au bucurat de muzică din plin, fiind concerte live, la care au luat parte Spectrum, Cvartet Chromatic, Triplu Steker și alți artiști. Cina cu degustare Canta Cuisine, pusă la cale de Chef Harabagiu, în sala de bal, food-truck-urile și activitățiile pentru copii, nu au lipsit nici ele de la festival.

Cărți prin artă la Galeria de Artă

În urma unui concurs de portofolii, Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino a organizat o expoziție numită “Books & Arts”, cu scopul de a promova artiști contemporani. Pentru cei ce se bucură mai mult de cărți și de artă, decât de festivaluri, a fost ocazia perfectă să pună în lumină arta lecturii, sub propria formă, fie că a fost desen, pictură, sculptură sau altceva. Vernisajul a purtat vizitatorii prin universul cărților, dar a făcut-o prin intermediul operelor de artă, ceea ce a imortalizat experiența.

Marea Unire a artiștilor din cartierul Zamora

O altă expoziție, de data această, dedicată exclusiv sculpturii, a fost cea care a adus în fața iubitorilor de artă peste 100 de sculpturi, “100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile”, cu ocazia Centenarului României Mari. Printre autorii operelor se numără Darie Dup, Aurel Vlad, Paul Neagu, Peter Jeczia, Marian Zidaru, Mircea Roman, Nicolae Fleissig și mulți alții. Lucrările au fost lucrate în lemn, andezit, metal, marmură, bronz, piatră, ciment, granit, sticlă, oțel și alamă, unele din sculpturi, depășind 6 metrii înălțime. Acestea s-au adunat în grădina castelului, din întreaga țară, formând o Mare Unire a artiștilor, în cartierul Zamora.

Seri de muzică clasică pentru suflet

Serile de muzică clasică, din cadrul festivalului “Prahova Classic Nights” nu fac nici ele excepție de la momentele unice de la Cantacuzino. Artiști precum mezzosoprana Margarita Mamsirova, tenorul Vsevolod Grivnov, contratenorul Vladimir Magomadov și pianista Marica Norikova au încântat publicul cu muzică clasică pentru suflet, oferind o experiență de poveste publicului.

Parc de aventură Adventure@theCASTLE

Sursa foto: Castelul Cantacuzino

 

 

Parc de aventură Adventure@theCASTLE

Sursa foto: Castelul Cantacuzino

Pentru o adevărată aventură, în schimb e nevoie de ceva mai extrem. La intrarea în curtea castelului, nu e de ratat parcul de aventură. Pentru cei în căutare de adrenalină, indiferent că e vorba de copii sau de adulți, Bușteni, le oferă contextul perfect pentru cățărări, tir cu arcul, tir cu arme de airsoft, tiroliene și închiriere de biciclete mountainbike.  Gradul de dificultate este unul mediu, iar pentru că siguranța e pe primul lucru, o sesiune de training profesionist va fi susținut înainte de distracție.

Așadar, Castelul Cantacuzino, poate fi rezumat doar ca un loc de vis, o evadare din mediul urban, dar în care încă ai posibilitatea de a participa la evenimente și festivaluri. Aici, natura se îmbină cu arta, istoria și arhitectura, creând o evadare temporară perfectă oricând.

0 comentariu

Citeste in continuare