Când te gândești la un meniu sănătos, carnea de pui este cel mai des amintită, în special pieptul de pui la Provincia. Și toată acea notorietate este binemeritată. Este o carne extrem de calitativă, care oferă celor ce o mănâncă proteine cu valoare biologică ridicată, ceea ce înseamnă că ea conține toți aminoacizii esențiali pentru buna sănătate în cantități și proporții ideale pentru a satisface nevoile organismului uman.
Ce ai zice, spre exemplu, de o ruladă cu pui La Provincie gustoasă și sănătoasă, pe care să o pregătești în weekend-ul ce vine? Atunci fugi la magazin și cumpără ingredientele necesare. Nici măcar nu sunt așa scumpe!
Beneficiile gătirii cu pui La Provincia
Mai ușor de digerat decât carnea de vită, carnea de pui este printre opțiunile de proteine preferate în timpul dietei multor oameni. Ea are o cantitate mult mai mică de grăsimi saturate decât carnea de porc și chiar de vită. Adică fix acele grăsimi periculoase care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de probleme cardiace în prezent.
În carnea de pui de calitate găsim așadar o mare varietate de elemente, indispensabile metabolismului celular, deoarece sunt fundamentale în procesele energetice, dar și pentru organele interne, precum ar fi stomacul, ficatul și intestinele, dar și la exterior, aducând beneficii importante și pielii și podoabei capilare.
Carnea de pui este deosebit de bogată în B-uri, importante inclusiv pentru sistemul respirator și în dilatarea vaselor de sânge. Deficiența lor duce la slăbiciune musculară și leziuni ale pielii.De asemenea, este bogată în fier și fosfor, elemente importante la rândul lor pentru funcționarea corectă a organismului uman.
Carnea de pui La Provincia, foarte calitativă, joacă un rol important în:
– construirea și menținerea masei musculare;
– creșterea și repararea țesuturilor corpului;
– dobândirii mai rapide a stării de sațietate;
– buna digestie, care se face mai alert decât în cazul altor tipuri de carne;
– reprezintă o sursă de valoroși nutrienți.
De ce să cumperi carne de pui din surse sigure?
Se tot vorbește ca să fii atent la carnea de pui, din cauza hormonilor folosiți la producția sa. Totuși, mulți români știu deja că s-a interzis de ceva vreme în UE utilizarea hormonilor de creștere.
Cu toate acestea, carnea din alte țări ale lumii poate veni cu diverși hormoni, printre alte probleme legate de lipsa supravegherii pe toate fazele de producere ei. Cel mai bun mod de a te asigura dacă cumpărați carne de pui de origine bună (eu îți recomand, precum ai văzut mai sus, brandul sigur și românesc La Provincia!) este ca să verifici dacă are sigiliul de calitate în momentul când o cumperi din magazin.
Carnea de pui, la fel ca și alte feluri de carne de origine animală, a atras atenția autorităților sanitare de mult timp și din cauza utilizării necorespunzătoare a antibioticelor pe linia de producție.
Totul se centrează pe fenomenul de rezistență bacteriană, adică pe realitatea dovedită științific conform căreia unele bacterii devin rezistente la una sau mai multe clase de antibiotice, care pot compromite nu numai sănătatea păsărilor din fermele de producție, ci și pe aceea a consumatorilor.
La ce trebuie să ai grijă când gătești carne de pui acasă?
Riscul de contaminare încrucișată, care conduce implicit și la rezistența la antibiotice, poate fi redus cu practicile de igienă pe care trebuie să le adoptați în bucătăria personală.
- Spală-ți mâinile cu apă și săpun înainte și după manipularea cărnii de pui. Abia după aceea poți trece la următoarea etapă de gătire a cărnii de pui.
- Dezgheață carnea în frigider într-un castron, pentru a împiedica picurarea de lichide contaminante pe alte alimente. În caz contrar, pe măsură ce se dezgheață de la exterior la interior, dacă carnea de pui este contaminată, bacteriile vor avea mai mult timp să „crească” până când puiul se dezgheață complet. Nu folosi niciodată apă fierbinte pentru a grăbi dezghețarea! (Căldura din mediul ambiant are același efect.)
- Rezervă un tocător pentru fiecare tip de carne. Preferă-le întotdeauna pe cele din plastic sau sticlă. Alege pentru ușurință câte o culoare pentru fiecare tip de carne, ca să nu le încurci.
- Folosește un cuțit separat pentru a tăia puiul. Dacă trebuie să tai legumele pentru respectivul preparat, folosește un alt cuțit sau spală-l foarte bine pe cel folosit la secționarea cărnii de pui cu apă și detergent de vase.
- Ai mare grijă la curățarea bucătăriei nu doar înainte, ci și după ce gătești carne de pasăre.
Prepară și tu pui La Provincia cât mai curând! Îl găsești la supermarket!