Accesul la mașini agricole a aparut spre sfarșitul secolului al XIX-lea secol, dar creșterea a fost confirmata la inceputul secolului al XX-lea secol. In Romania, utilizarea mașinilor agricole a luat naștere dupa primul razboi mondial. Pentru fiecare fermier, indiferent de volumul sau de lucru, utilajele agricole alese reprezinta cea mai importanta resursa, de aceea este important ca pentru aceste utilaje sa poti gasi o firma care ofera servicii de mentenanta, accesorii, consumabile si piese de schimb pentru utilaje agricole.
Utilajele agricole sunt considerate in prezent ca un model de revoluție agricola folosind toate tipurile de mașini agricole (tractoare, combine etc) in loc de tracțiune animala, combinata cu noi perspective economice.
Avantajele utilizarii mașinilor agricole
In secolul al XIX-lea, din lipsa de materiale, omul era mulțumit cu o suprafața mica de teren. Cand au aparut utilajele agricole, zona utilizabila putea merge la sute de ha sau chiar milioane de ha. Cu 26,7 milioane de tractoare utilizate in intreaga lume, Statele Unite ale Americii sunt in frunte cu 4.800.000 de tractoare in funcțiune. Producția de porumb, bumbac, orez, grau, soia etc. se face cu mașini. Pentru țari africane precum este Madagascar, manipularea utilajelor agricole nu este inca la moda si astfel ca un exportator de cuișoare din Madagascar a preferat pana acum tracțiunea animala și puterea umana pentru a-și lucra pamantul.
Accesul la utilaje agricole are multe avantaje:
- Economisesti timp: daca inainte, omul folosea mainile pentru recoltat, astazi, munca se face cu ușurința pe un spațiu de 1 ha cu ajutorul unui tractor sau in functie de necesitati cu ajutorul utilajelor agricole specifice.
- Mai puțina oboseala: Cand vii acasa seara dupa o zi de recoltare, ești puțin mai relaxat și mulțumit sa vezi rezultatul, dar totul se datoreaza combinei sau tractorului tau pe care l-ai folosit la camp.
- Gata cu recolta: Statele Unite se afla in fruntea listei pentru porumb cu 350.000.000 de tone in fiecare an. De remarcat ca majoritatea fermierilor care inclina spre mașini opteaza pentru agricultura intensiva (folosirea pesticidelor, plante selectate, ingrașaminte tratate chimic etc.) pentru a-și crește recoltele.
Efectele nocive ale mașinilor agricole
Utilizarea mașinilor are și efecte negative.
- Din punct de vedere social, populația muncitoare a fost inlocuita de mașina. In Statele Unite, doar 2% din populația activa este dedicata agriculturii fața de 161.048.950 din populația activa in 2015. Pe langa sosirea mașinii agricole, a crescut și exodul rural catre orașele mari.
- Utilizarea mașinii necesita multa investiție si aici intra achiziționarea de materiale, echipamente, piese de schimb pentru utilajele agricole atunci cand ceva nu functioneaza.
- Cultura artificiala poate afecta riscurile de mediu și sanatatea umana, datorita tehnicilor sale așa-numite „intensive” care utilizeaza diverse substanțe chimice (pesticide, ingrașaminte chimice etc.).