Anvelopele all-season, precum si anvelopele sezoniere trebuie inlocuite atunci cand nu mai pot indeplini conditiile de siguranta: stabilitate, aderenta optima, durata de viata sau nu se mai incadreaza in cerintele legale privind uzura.
Durata de viata a anvelopelor all-season este deosebit de importanta. Trebuie amintit ca specificul lor – multigrad si adaptare la diverse conditii de drum – se traduce printr-o uzura mult mai rapida. In plus, anvelopele all-season isi pierd rapid proprietatile sub influenta unor factori precum:
- condus agresiv – accelerare si franare brusca;
- temperaturi ambientale extreme;
- trasee solicitante – de exemplu, muntoase sau neobisnuit de inclinate.
Durabilitatea anvelopelor all-season este estimata la aproximativ 25-40 mii kilometri. In mare masura, depinde de modelul de anvelope, vehicul, stilul de condus, precum si de conditiile de drum si vreme. Daca soferul parcurge 10-12 mii kilometri, anvelopele vor rezista si vor asigura un condus eficient mai multe sezoane. Cu toate acestea, daca masina parcurge, de exemplu, 30-35 mii kilometri pe an, folosirea anvelopelor all-season nu are sens.
O problema importanta este si grosimea benzii de rulare a unei anvelope all-season. In timp ce in cazul modelelor de iarna se recomanda ca aceasta sa nu fie mai mica de 4 mm, vara nivelul acceptabil este chiar de 3 mm, anvelopele all-season sunt diferite in acest sens. Grosimea benzii de rulare ar trebui sa fie mult mai mare decat valorile furnizate pentru modelele sezoniere.
Cum sa alegi cele mai bune anvelope all-season?
Este cu siguranta important, ca anvelopele all-season alese sa fie fabricate de un producator cu renume. Acestia pun un accent deosebit pe calitatea materialelor utilizate, compozitia amestecului din care este fabricata anvelopa si parametri tehnici ai acesteia. Asadar, se recomanda alegerea unor modele de marca aflate in top 10 anvelope all season, cu performante dovedite in conditii de iarna.
Anvelopele all-season – la fel ca anvelopele sezoniere – pot fi impartite in mai multe clase de utilitate si anume:
- premium;
- medii;
- low-cost.
Anvelopele all-season low-cost vor diferi semnificativ ca pret de anvelopele premium. Cu toate acestea, trebuie amintit ca durabilitatea lor este un factor important. Sunt folosite pe tot parcursul anului si sunt mai predispuse la abraziune si pierderea proprietatilor lor. Anvelopele all-season din clasa economica vor fi mai putin rezistente decat modelele mai scumpe ale unor marci renumite. Daca bugetul o permite, merita sa se achizitioneze anvelope all-season premium mai scumpe – dar de mai buna calitate.
Verificarea anvelopelor all-season
Verificarea anvelopelor all-season consta in primul rand intr-o analiza regulata a adancimii benzii de rulare. Timp de un an, functionarea neintrerupta inseamna ca anvelopa se poate uza rapid, ceea ce reduce eficienta ei in toate conditiile. Asadar, se verifica in mod regulat grosimea benzii de rulare si daca toate anvelopele se uzeaza uniform. Anvelopele all-season trebuie inlocuite absolut atunci cand adancimea canelurilor este mai mica de 4 mm.