Când se recomandă purtarea unei orteze de mână?

by Redactia B24FUN

Mâna este partea corpului cel mai des folosită, cu o mare varietate de mișcări, în diverse scopuri. Cu ajutorul mâinilor oamenii mănâncă, se spală, muncesc, pipăie, mângâie, se apără, făuresc opere de artă și gesticulează pentru mai multă elocvență în comunicare. Este firesc ca mâinile să fie supuse pericolului de accidentare sau riscului dezvoltării unor afecțiuni care au consecință asupra mobilității. Pentru recuperare medicală, imobilizarea pe timpul refacerii, ameliorarea durerilor și protecția oaselor și ligamentelor, orteza de mână este o soluție eficientă și accesibilă.

Magazinul online Med-Tehnica.ro oferă o varietate de orteze de mână, recomandate de medici în tratamentul diferitelor afecțiuni și traume ale membrelor superioare, pentru îmbunătățirea mobilității mâinilor afectate. Alegerea ortezei potrivite se face în primul rând în funcție de diagnosticul sau simptomele pe care le acuză persoana. 

Tipuri de orteze și cine trebuie să le poarte

Forma, materialul și design-ul ortezei determină și caracteristicile acesteia și modul în care influențează și tratează o mână afectată de o afecțiune sau o traumă. În primul rând, toate ortezele protejează încheietura mâinii, dar, în funcție de construcție, aceste dispozitive de recuperare medicală pot asigura mobilitatea palmei și/sau a degetelor. 

Orteza de mână pentru încheietură arată ca o mânușă taiată, se fixează într-o buclă de degetul mare și se aplică strâns pe încheietura mâinii cu ajutorul unui sistem de închidere cu benzi velcro. În timp ce degetele se pot folosi liber, încheietura mâinii este imobilizată cu o atelă metalică. Se recomandă în sindromul de tunel carpian și pentru tenosinovite. 

Orteza de mână care imobilizează încheietura și jumătatea superioară a palmei se utilizează de către persoanele care suferă de sindromul de tunel carpian, tenosinovită, entorse, luxații. De asemenea, se poate folosi după îndepărtarea aparatului gipsat în urma unor traume, până la refacerea definitivă a mâinii, stabilizând articulația. Orteza asigură imobilizarea parțială în cazul traumatismelor la nivelul mâinii și posturarea corectă în paralizii centrale. 

Orteza de mână pentru prevenirea rotației de radius și imobilizarea mâinii până la partea superioară a falangelor este o soluție care ajută la tratarea fracturilor și a durerilor încheieturii mâinii. 

Unele orteze permit și mobilizarea degetului mare, odată cu încheietura mâinii, cu ajutorul unei atele metalice detașabile. Sunt recomandate în tenosinovita de Quervain a încheieturii mâinii și leziuni ale ligamentelor mâinii. 

Mai există orteze simple, folosite de sportivi la antrenamente, care protejează încheietura mâinii și permit toate mișcările necesare folosirii echipamentelor sportive.

Ortezele fixe pentru încheietură, palmă și degete se utilizează în tratamentul durerilor postraumatice și tratamentul postchirurgical al unor afecțiuni precum sindromul de tunel carpian, paratendinite. 

Măsura potrivită pentru orteza de mână

Orice orteză de mână trebuie adaptată circumferinței mâinii pentru a-și îndeplini funcția pentru care este purtată. Ortezele din oferta Med-Tehnica.ro au mărimi diferite în funcție de încheietura mâinii. Circumferința acesteia poate da măsuri încadrabile în nr. 1 sau nr. 2 sau în mărimi de la S la XXL. Accesoriile de prindere permit aplicarea ortezei astfel încât să poată susține optim oasele și articulațiile. La cele mai multe modele, orteza trebuie aleasă în funcție de mâna afectată – dreapta sau stânga.

Orteza de mână este o soluție utilă de recuperare medicală pentru persoanele care suferă de o varietate de afecțiuni sau traume la nivelul mâinii sau al încheieturii. Înainte de a achiziționa o orteză, se recomandă consultarea unui medic specialist ortoped sau de medicină fizică și recuperare. 

0 comentariu

Citeste in continuare