Căderea părului – alopecia: cauze, soluții și tratamente specifice

by Redactia B24FUN

Alopecia este o afecțiune ce determină căderea părului pe zone mici ale scalpului. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar atacă foliculii de păr. Nu sunt puține persoanele care suferă de această afecțiune, și, deși există tratamente sau soluții specifice, pe termen lung poate avea efecte negative asupra sănătății psihice. De aceea trebuie luate măsuri încă de la primele semne ale manifestării alopeciei.

Care sunt cauzele ce favorizează căderea părului sau alopecia?

Alopecia se manifestă prin căderea părului, brusc sau treptat și poate avea diferite cauze: ereditate, diferite afecțiuni medicale, efecte secundare la anumite medicamente, urmare a coafurilor și tratamentelor pentru păr sau radioterapii și chimioterapii.

Cea mai frecventă afecțiune este alopecia androgenă. Aceasta este o afecțiune ereditară, moștenită atât de femei, cât și de bărbați ce are loc odată cu începerea procesului de îmbătrânire. 

Afecțiunile medicale și utilizarea anumitor medicamente, precum medicamentele pentru cancer, depresie, artrită, ce au efecte secundare propice căderii părului reprezintă cauze întâlnite atunci când sistemul imunitar este afectat și acesta începe să atace foliculii de păr. 

Chimioterapiile și radioterapiile folosite în tratarea afecțiunilor oncologice subțiază firul de păr, determinând în final căderea acestuia temporar. 

Coafurile reprezentate prin cozile strâns împletite și tratamentele cu uleiuri fierbinți sau măști ce conține diverse substanțe pentru scalp, pot cauza de asemenea căderea părului.

Soluții și tratamente pentru tratarea alopeciei

Alopecia este o afecțiune autoimună ce afectează oamenii într-un mod negativ atât fizic, cât și psihic. Există totuși soluții și tratamente ce pot încetini căderea părului și creșterea mai rapidă a foliculilor de păr existenți. 

Folosirea unor medicamente pentru încetinirea căderii părului reprezintă o soluție ideală și la îndemâna tuturor. Dihidrotestosteron sau DHT este o formă activă de testosteron, un hormon este responsabil pentru creșterea părului de pe față și corp. În același timp, DHT este și o cauză frecventă a micșorării foliculilor de păr după vârsta de 40 de ani, acest fiind primul pas spre chelie. 

Cu ajutorul unor DHT blocker potriviți, precum Finasteridul, Saw Palmetto, dar și a uleiurilor esențiale, precum rozmarinul, a algelor brune Ecklonia cava sau a ciuperilor Reishi, puteți încetini căderea părului și favoriza creșterea mai rapidă a acestuia. 

De asemenea, tratamentele naturiste precum aromaterapia, acupunctura, probioticele, vitaminele, suplimente pe bază de plante, pot avea o eficacitate ridicată în tratamentul căderii părului.

Injecțiile cu corticosteroizi sunt frecvent utilizate pentru tratarea alopeciei, acestea având rolul de a stimula sistemul imunitar și de a reduce inflamația din organism.

Înainte de începerea oricărui tratament pentru alopecie, este necesar să apelați la un medic dermatolog specializat. În urma diverselor controale și teste, vă va recomanda tratamentul potrivit.

Sursa de imagine:cunaplus / Shutterstock.com

0 comentariu

Citeste in continuare