Andreea Pistea – romanca cu primele recorduri mondiale in parasutism la categoria ‘Formatii mari in cadere libera’

by Redactia B24FUN

Andreea Pistea are 34 de ani, este mama a doi copii, lucreaza in privat si este pasionata de parasutism. A inceput aceasta pasiune de la varsta de 16 ani, iar dupa ani de munca si antrenamente a venit si rasplata – acum cateva saptamani: Andreea a obtinut primele doua recorduri mondiale FAI (Federatia Internationala de Aeronautica) pentru un reprezentant al tarii noastre la categoria „Formatii mari in cadere libera”. De asemenea, in luna august a intrat in istoria internationala a parasutismului pentru ca a facut parte din echipa care a realizat cea mai mare formatie „diamant out-facing” din lume (100 de persoane).

Am rugat-o in interviul de mai jos sa ne dea mai multe detalii despre ultimul eveniment la care a participat si la care s-au stabilit recordurile mondiale si despre pasiunea ei, parasutismul.

Ioana Ardeleanu: Ce anume te-a facut sa dai atentie afisului despre cursurile de parasutism pe care l-ai vazut in incinta liceului si sa incepi cursurile?

Andreea Pistea: As vrea sa pot spune ca a fost „dragoste la prima vedere”, dar cred ca mai mult a fost atractia practicarii unui sport „cool” pe care nu il practica multa lume. Mi s-a parut… special. Dupa care am inceput sa sar, a inceput sa ma pasioneze acest sport din ce in ce mai mult si nu am mai dat doi bani daca parea „cool” sau nu… Conta doar sa iau parasuta in spate si sa sar!

Ioana Ardeleanu: Ce inseamna pentru tine parasutismul si cat timp iti ocupa aceasta pasiune?

Andreea Pistea: Cand vorbesc cu diverse persoane mi s-a intamplat des sa aud: „ai un hobby interesant”. Eu nu pot numi parasutismul hobby. Hobby este un cuvant atat de bland… Nu pot spune decat ca acest sport mi-a oferit de-a lungul anilor satisfactii greu de cuantificat. Sunt fericita cand am parasuta in spate, sunt fericita cand se deschide usa avionului, sunt fericita cand „zbor”… sunt fericita si cand sunt in masina in drum spre aerodrom :). Da, stiu, e grav 🙂 🙂 🙂 Din punct de vedere al timpului este un sport care poate consuma foarte mult timp, mai ales daca vrei sa faci performanta.

Ioana Ardeleanu: Este parasutismul un sport care te face sa iti pierzi din feminitate?

Andreea Pistea: Absolut deloc. Nu am simtit niciodata acest lucru.

Ioana Ardeleanu: Cum iti imparti timpul intre cariera, viata personala, viata de familie si pasiunea ta?

Andreea Pistea: Cu… grija. Nu e un drum perfect, dar copiii sunt pe primul loc si am facut eforturi mari, si eu si sotul meu, sa nu-mi duca lipsa cand sunt plecata. Sotul meu imi intelege pasiunea si a fost principala mea piatra de sprijin, ajutat si de restul familiei (mai „rau” e cand ma intreaba: „Mami, cand mai pleci? Vrem sa vina X/Y sa facem pijama party/ sa ne cumpere multe bomboane”). Cu munca este bine atata timp cat pot sa raspund la telefon si la 3 noaptea :).

Ioana Ardeleanu: Cum privesc copiii tai faptul ca tu faci parasutism? Crezi iti vor urma aceasta pasiune?

Andreea Pistea: Copiii mei sunt destul de mici, Thomas are 6 ani si Brianna 4. Nu au o „opinie”. Mami face parasutism. E normal. Face parte din viata lor. Nu stiu daca imi vor merge pe urme… Cateodata sper ca da, pentru ca este un sport care ofera atat de mult, cateodata nu… Cu siguranta vor avea ocazia sa „guste” acest sport!

Andreea Pistea: Genial! Sunt foarte fericita ca am avut succes. Recordurile mondiale cu formatii mari sunt extrem de dificil de obtinut (este a treia tentativa la care am luat parte si singura care a avut succes!). Este cel mai dificil sport de echipa din lume, sau cel putin asa il consider eu. In nici un alt sport nu exista echipe atat de mari care trebuie sa execute ceva atat de dificil intr-un timp incredibil de scurt. Este… provocator! Toti participantii trebuie sa dea 1000% din ce au si trebuie sa o faca toti in acelasi timp.

Evenimentul „Women’s World Record” a avut doua scopuri – stabilirea unui record mondial la categoria „Formatii mari in cadere libera – secventiale – 2 puncte – femei” si DOBORAREA recordului mondial in vigoare la categoria „Formatii mari in cadere libera – secventiale – 2 puncte – mixt”, record stabilit in Florida anul trecut de o echipa internationala mixta (vezi filmarile in galeria video de mai jos). A fost o realizare extraordinara sa doboram acest record cu o echipa formata doar din femei, in conditiile in care procentul femeilor in acest sport este de aproximativ 25%.

Nota: Secvential, 2 puncte – cf. Reglementarilor FAI – un salt in care parasutistii se prind intr-o anumita formatie, dupa care o parte din ei (minim 35%) se separa in grupuri de 1/2/3/maxim 4 parasutisti si se prind in alt fel (formeaza alt punct).

Ioana Ardeleanu: La cate recoduri mondiale ai participat pana acum?

Andreea Pistea: Am participat la 3 tentative de stabilire a unor recorduri mondiale, in decembrie 2013, aprilie 2014 si ultima – evenimentul de acum cateva saptamani. Primele doua nu au avut succes. S-a incercat si la aceste evenimente doborarea recordului secvential – 2 puncte (ceea ce noi am reusit acum), dar cu echipe mixte mai mari de 200, respectiv 222 persoane.

Ioana Ardeleanu: Pentru mine, parasutismul inseamna sa ai mult curaj. Care este sursa ta pentru acest curaj si cum isi pot gasi si alte femei curajul de a face ce simt si ce le place?

Andreea Pistea: Cinstit, curaj am avut la primele salturi, dupa care nu a mai fost nevoie :). Pe masura ce inveti, frica dispare. Niciodata complet, mai ales daca faci lucruri la care inca nu esti foarte bun si experimentezi, dar faptul ca ai senzatia de control, chiar daca nu este „absolut”, ajuta foarte mult.

Cred ca fiecare femeie, de fapt fiecare persoana, este datoare sa incerce sa gaseasca in viata acel lucru care… pur si simplu te face fericit. Si indiferent care este acest lucru pentru voi nu ratati ocazia sa sariti cu parasuta macar o data in viata! Va garantez ca veti dori si a doua oara :)!    

0 comentariu

Citeste in continuare