Amenajarea unei grădini mici poate părea o provocare, însă este o oportunitate de a-ți testa creativitatea, pentru a crea un spațiu estetic și funcțional. Indiferent de forma grădinii, există soluții practice, prin care poți exploata fiecare centimetru, astfel încât să obții rezultatul mult așteptat.
Amenajarea unei grădini pătrate
Chiar dacă este de mici dimensiuni, o grădină pătrată este mai ușor de amenajat, datorită simetriei spațiului. Îți recomandăm să combini plante de diferite dimensiuni, pentru un plus de textură și culoare.
Plantele mai înalte pot fi așezate în spate, în timp ce cele mai mici în față. Adaugă o zonă de relaxare, care să includă un hamac sau un leagăn. Pentru a mai câștiga spațiu, folosește mobilier modular, care poate fi pliat și mutat cu ușurință.
Utilizează pietre sau pavaj vibropresat pentru crearea aleilor. Acesta din urmă este disponibil într-o varietate de forme și culori, fiind o soluție practică și durabilă de pavare a curților.
Când vine vorba de greșeli de evitat în amenajări grădini mici cu formă pătrată, te sfătuim să acorzi atenție proporțiilor. Ai grijă ca plantele, mobilierul și alte elemente să fie dimensionate cu proporțiile grădinii, pentru a nu crea un spațiu mult prea aglomerat.
Îți poate fi de ajutor, totodată, să planifici o structură clară, prin împărțirea grădinii pe zone funcționale, astfel încât să obții un spațiu armonios și să utilizezi eficient fiecare centimetru. În acest mod, vei găsi loc pentru zona de flori sau legume, cea de relaxare sau de luat masa.
Amenajarea unei grădini dreptunghiulare
Grădinile dreptunghiulare sunt mai dificil de amenajat decât cele pătrate, însă pot fi transformate în adevărate oaze de relaxare. Include o masă rotundă în mijlocul grădinii, care va oferi o nouă perspectivă asupra spațiului.
Pavajele în formă circulară pot crea, de asemenea, iluzia unui cerc. În peisagistică, trucurile optice sunt utilizate pentru a ascunde diferite imperfecțiuni ale terenului. Spre exemplu, oglinzile pot crea iluzia de lărgire a spațiului.
Totodată, poți folosi borduri, pentru a împărți grădina în diferite zone, care să răspundă nevoilor tale. Dincolo de un plus de funcționalitate, divizarea spațiului va conferi adâncime.
Gardurile complet opace sunt, de asemenea, nepotrivite, deoarece pot face grădina să pară și mai mică. În ceea ce privește culorile, îți recomandăm să optezi pentru cele deschise, care fac ca spațiul să pară mai generos.
Grădinile în pantă
În cazul grădinilor în pantă, este necesar terasarea terenului. Astfel, vei împiedica alunecările de teren și vei utiliza întreaga suprafață pe care o ai la dispoziție.
În funcție de preferințele tale, poți utiliza blocheți din beton vibropresat, care împiedică alunecările, dar servesc și pe post de jardiniere.
Plantele cățărătoare sunt perfecte pentru grădinile înclinate, întrucât acestea înfrumusețează spațiul, dar contribuie și la stabilizarea terenului.
Creează un plan de amenajare a grădinii, iar dacă dispunerea terenului îți creează probleme, discută cu un arhitect peisagist.
Orice spațiu poate fi transformat în grădina perfectă, indiferent de formă, inclinație sau dimensiune, iar specialiștii în proiecte de peisagistică îți pot fi alături din etapa de proiectare, până la cea de amenajare.