Magazinele de specialitate online oferă în această perioadă o gamă variată de cauciucuri de iarnă pentru șoferii care se aventurează să utilizeze autoturismele personale și după ce condițiile de rulare pe drumurile publice sunt mai dificile din cauza stratului de zăpadă așternut, a poleiului și a bălților de apă sub care se află gheață, a temperaturilor care scad puternic spre zero grade și chiar sub această valoare.
Aderența unei anvelope este esențială pentru siguranța conducerii în anotimpul rece, așa încât montarea de cauciucuri care să fie apte de a fi folosite în condiții de iarnă este la fel de importantă pentru orice șofer ca și schimbarea la timp a frânelor.
Factorul de aderență are valori cuprinse între 1 și 10 în raport de anumiți parametri: tipul de anvelopă, profilul acesteia, lățimea, calitatea cauciucului și calitatea suprafeței de rulare.
Aderența pe un teren uscat
Un cauciuc reacționează mai bine, mai rapid, pe un teren uscat din cauză că nu există nicio zonă intermediară de gheață sau zăpadă ori apă între carosabil și anvelopă.
Cu cât este mai lată o anvelopă, cu atât zona de contact este mai solidă, iar aderența mai puternică.
În aceste condiții, specialiștii recomandă șoferilor ca să își adapteze lățimea anvelopelor la puterea mașinii pe care o conduc.
Aderența pe teren umed
Atunci când vorbim de un carosabil umed, între sol și anvelopă există un strat intermediar reprezentat de apă.
În aceste condiții, un cauciuc care are striații realizate în așa fel încât se poate evacua apa cât mai repede este cel mai bun. ÎAșa se elimină riscul de alunecare, altfel distanța de oprire la frânare se dublează sau chiar mai mult.
Aderența pe un teren cu zăpadă sau gheață
Anvelopele de zăpadă sau lanțurile sunt alternative pentru a se putea rula în condiții de siguranță pe timp de iarnă.
Anvelopele trebuie instalate imediat după ce temperatura a scăzut sub 7 grade Celsius, dar nu trebuie păstrate după ce sezonul hibernal s-a încheiat, deoarece sunt mai puțin aderente vara și se deteriorează accelerat.
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii, deoarece asigură o aderență superioară în condiții climaterice grele și asigură o siguranță rulare mai mare care preîntâmpină accidentele.
Sezonul de iarnă începe în luna noiembrie și durează cam până în martie, poate chiar aprilie.
În România utilizarea cauciucurilor de iarnă sunt obligatorii sub pedeapsa amenzii.
Ele au modele de rulare diferite de ale anvelopelor de vară pentru a asigura o aderență mai mare și o astfel o distanță mai redusă la frânare.
Caracteristicile unei anvelope de iarnă
Materialele utilizate la confecționarea sa nu se întăresc atunci când temperatura exterioară scade.
Au un relief mai adânc pentru o evacuare rapidă a zăpezii sau apei, precum și alte elemente care permit o mai mare aderență în condițiile rulării pe drumurile hibernale.
De cele mai multe ori folosirea anvelopelor de zăpadă este suficientă pentru a conduce o mașină în condiții de siguranță, dar uneori este nevoie și de utilizarea lanțurilor care asigură o prindere suplimentară atunci când cauciucurile nu mai sunt capabile să tracteze vehiculul în mod corespunzător. Obligatoriu, aceste lanțuri trebuie să fie compatibile cu dimensiunea anvelopelor.
Cauciucurile de iarnă pot fi utilizate mai mulți ani la rând dacă nu se atinge indicele de uzură, în medie de 1,6 mm. Dacă această valoare a tocirii a fost depășită, aderența anvelopelor este mult diminuată, iar distanțele de frânare sunt mai mari, ceea ce reprezintă un pericol real atât pentru șoferi, pasageri, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.