Dacă dorești să economisești energie în timp ce te bucuri de căldură confortabilă în casa ta, este esențial să alegi cu atenție instalația de încălzire centrală. Deci care sunt posibilitățile? Află răspunsurile în acest articol.
- Cum funcționează o instalație de încălzire centrală?
O instalație de încălzire centrală este alcătuită din 3 componente principale: sistemul de încălzire, circuitul de distribuție și aparatele de încălzire. Întregul formează un circuit închis care încălzește toate încăperile casei. O instalație de încălzire tradițională funcționează după cum urmează:
- Sistemul de încălzire produce apă caldă: Majoritatea instalațiilor de încălzire folosesc apă caldă pentru a transfera căldura către dispozitivele de distribuție a căldurii. Cel mai comun sistem este centrala, care folosește un combustibil precum gaz, ulei sau lemne.
- Circuitul de distribuție transportă apă caldă către aparate: o pompă de circulație, sau un circulator, trimite apă caldă prin conducte către aparatele de încălzire.
- Dispozitivele de încălzire difuzează căldura: atunci când apa caldă ajunge la dispozitivele de încălzire, acestea difuzează căldura în diferitele încăperi ale casei. Acestea pot fi calorifere clasice, dar și convectoare sau chiar încălzire prin pardoseală. Apoi apa este returnată în sistemul de încălzire pentru a fi reîncălzită.
- Tipuri de instalații de încălzire centrală
Dacă ești în căutarea unei instalații de încălzire pentru noua ta construcție, sau vrei să înlocuiești un sistem existent pentru a obține o eficiență mai bună și a economisi energie, îți stau la dispoziție multe opțiuni. Iată o prezentare generală a posibilităților:
- 1. Instalatie centrală termică pe gaz
Astăzi, încălzirea pe gaz oferă cel mai bun raport calitate-preț. Cea mai recentă generație de centrale pe gaz în condensare ating o eficiență foarte ridicată, deoarece recuperează căldura din gazele de ardere pentru a încălzi apa din circuit.
Avantajul gazelor naturale este că au un cost de instalare relativ scăzut în comparație cu alte tipuri de instalații. Cu condiția, desigur, că este posibil să îți conectezi casa la rețeaua de distribuție a gazelor. În plus, găsești tot mai mulți profesioniști în reparații centrale termice pe gaz.
- 2. Instalatie de încălzire centrală pe ulei
Dacă nu ai acces la gazul orașului, păcura este o alternativă bună. Centralele cu ulei recente funcționează și cu condensare și sunt la fel de eficiente.
- 3. Instalatie de încălzire centrală pe biomasă (lemn/peleți)
Încălzirea cu biomasă este, de asemenea, o alternativă interesantă. Este cea mai ieftină sursă de energie de pe piață, iar prețul acesteia rămâne foarte stabil, spre deosebire de gaze, păcură și electricitate, care sunt în creștere.
- 4. Instalație de încălzire centrală cu pompă de caldură
Pompa de căldură își extrage cea mai mare parte a energiei din mediul său imediat (aer, sol sau apă subterană), energie care este atât inepuizabilă, cât și gratuită. Pompa de căldură consumă și energie electrică pentru a funcționa, dar în condiții bune, acest consum este minim.
Pompa de căldură este o soluție excelentă în câteva condiții: casa trebuie să fie bine izolată, trebuie să ai dispozitive de încălzire la temperatură joasă (de ex. calorifere recente, pardoseală încălzită). Iar idealul este să ai panouri solare pentru a-ți genera propria energie electrică.
- 5. Instalație de încălzire centrală solară
Încălzirea centrală solară, sau sistemul solar combinat (SSC), funcționează ca un încălzitor solar de apă. Acesta din urmă asigură doar apă caldă menajeră, dar SSC poate încălzi întreaga casă.
Încălzirea solară este o soluție economică pe termen lung, deoarece energia solară este gratuită. Cu toate acestea, necesită o investiție inițială semnificativă.