Dacă ești pasionat de tehnologie și te gândești adesea la cum funcționează internetul și computerele în general, atunci acest articol este pentru tine. Probabil deja știi că poți să-ți verifici mailul, sau poți da scroll pe social media, grație orelor pe care le-a petrecut un programator în fața calculatorului.
Programatorii își folosesc experiența educațională în scrierea codurilor și crearea de aplicații și programe de software. Tehnologia este partea crucială a multor industrii, așadar, a avea abilități de programare, îți poate aduce noi oportunități în carieră. Întrucât industria IT este în continuă mișcare și actualizare, este important să-ți dezvolți skill-urile în mod constant. Cel mai eficient mod prin a-ți începe o carieră în acest domeniu, este să parcurgi un curs de programare, în care vei învăța de la zero, îți vei crea un portofoliu, urmând ca mai apoi să te angajezi în industrie.
În continuare, vom vedea aspecte precum ce face un programator, cu ce ce ocupă, dar și cum poți deveni unul. Așadar, ce este un programator?
Un programator este persoana care scrie un cod pentru a crea aplicații sau programe software. Programatorii pot avea următoarele atribuții:
- Scrierea codului pentru programe de calculator
- Crearea de sisteme pentru prevenirea amenințărilor de securitate
- Testarea de noi programe pentru eficiență
- Dezvoltarea aplicațiilor mobile
- Verificarea faptului că codul scris respectă standardele de performanță și fiabilitate
- Întâlnirea cu clienții pentru a înțelege mai bine cerințele
- Implementarea codării actualizate pentru reproiectarea aplicațiilor
Cum să devii un programator mai bun
Îți poți dezvolta în continuare abilitățile de programare utilizând următorii pași:
- Identifică punctele forte și punctele slabe ale programării
Identificarea punctelor forte și a punctelor slabe ale programării te poate ajuta să găsești domeniile specifice în care ești calificat și domeniile pe care le poți îmbunătăți. O metodă de a face acest lucru este să pretinzi că trebuie să predai aceste abilități într-o clasă. Luând în considerare subiectele pe care le predai mai mult și mai puțin confortabil, poți identifica exact ce tehnici și abilități să dezvoltați în continuare ca programator.
- Urmează un curs de programare
Cursurile de programare sunt o modalitate excelentă de a vă dezvolta abilitățile de programare. Cursurile de programare se concentrează de obicei pe un singur limbaj de programare și vă învață cum să creați programele pe care le puteți construi în cadrul jobului tău. După finalizarea unui curs de programare, ar trebui să ai o înțelegere aprofundată a acelui limbaj de programare și a unor proiecte pe care le poți include într-un portofoliu.
- Alătură-te unui grup de programare
Grupurile de programare sunt echipe de alți programatori care lucrează împreună pentru a dezvolta proiecte. Aceștia pot lucra la diferite aspecte ale aceluiași proiect sau se pot ajuta reciproc cu proiecte individuale. Printr-un grup de programare, poți obține cunoștințe de la colegii programatori și poți ajuta pe alții cu cunoștințele tale. De asemenea, poți găsi grupuri de programare online, în care membrii echipei comunică prin internet mai degrabă decât în persoană.
- Dezvoltă-ți proiectele
Uneori, cea mai bună modalitate de a afla mai multe despre programare este pur și simplu prin crearea proiectelor tale. Gândește-te la ceva ce îți dorești să faceți cu codul, apoi începe să dezvolți. Când ajungi într-un punct în care nu știi cum să faci ceva, începe să cercetezi online sau să citești cărți de programare. De asemenea, poți încerca diferite metode din codul tău pentru a vedea care funcționează cel mai bine. Încercarea și eroarea te pot învăța multe despre programare, iar această abordare practică te ajută adesea să îți amintești lecțiile pentru proiecte viitoare.
- Găsește pe cineva care să te ajute
Mulți oameni te pot ajuta să înveți să programezi. De exemplu, dacă în prezent lucrezi ca programator într-o echipă de dezvoltatori, încearcă să ceri asistență colegilor tăi. Mulți oameni sunt bucuroși să-i ajute pe alții să învețe și să-și transmită cunoștințele. Alte persoane pe care le puteți cere ajutor includ prieteni, colegi de clasă sau experți online prin intermediul forumurilor de programare.
- Exersează permanent
Practica este o modalitate bună de a-ți îmbunătăți abilitățile de programare. Folosind lista de abilități și tehnici pe care dorești să le dezvolți, creează un program de practică. Stabilește când și pentru cât timp vei lucra la abilitățile de programare pentru a te ajuta să îți structurezi sesiunile de antrenament. Când îți exersezi abilitățile de programare, ia în considerare să lucrezi la diferite abilități în fiecare săptămână pentru a te ajuta să dezvolți mai multe domenii de expertiză.
Pe lângă toate aceste lucruri menționate, abilitățile puternice scrise și vernale sunt importante pentru programatori, deoarece codificarea implică traducerea comunicării scrise pe un server. Totodată, munca de programare implică de obicei mai multe proiecte. Capacitatea de a stabili termene limită și de a menține productivitatea este importantă pentru programatori pentru a finaliza proiectele în mod eficient.