Alegerea unui împrumut reprezintă un proces simplu, dacă te ghidezi după câteva reguli clare. În primul rând, poți avea siguranța că iei o decizie bună dacă verifici mai multe oferte de creditare. În al doilea rând, trebuie să le compari, în funcție de câțiva factori esențiali, pe care ți-i vom prezenta pe larg în cele ce urmează.
Creditul de nevoi personale de la A la Z
Cele mai multe bănci acordă credite de nevoi personale de maximum 125 – 130.000 de lei, altele ajung până la o valoare de 150.000 de lei, fără ipotecă. Mai apoi, vei avea la dispoziție o perioadă de până la 60 de luni pentru rambursarea împrumutului.
Pe lângă perioada lungă de rambursare, o astfel de soluție financiară vine la pachet și cu alte avantaje, precum:
- Posibilitatea de a achita o dobândă scăzută, față de valoarea standard, dacă-ți muți salariul la banca de la care accesezi creditul, dacă faci o refinanțare ori dacă optezi pentru o poliță de asigurare de viață.
- Accesarea împrumutului doar cu actul de identitate, în cazul în care veniturile tale sunt raportate la ANAF.
- Aprobare pe loc sau în maximum 10 minute, la unele bănci.
Pentru a fi eligibil pentru un credit de nevoi personale trebuie, printre altele, să încasezi venituri cu caracter permanent, să lucrezi de minimum 3 luni la actualul loc de muncă și să ai un istoric pozitiv de plată.
Lei sau euro?
Pe piața bancară vei găsi și oferte de creditare în euro, cu dobânzi mai mici decât în cazul împrumuturilor în lei. În procesul de alegere a unui credit avantajos trebuie neapărat să iei în calcul moneda în care îți încasezi salariu. Dacă ai veniturile în lei, îți îndrepți atenția către un credit în lei. Dacă ești plătit în euro, te poți împrumuta tot în euro.
În caz contrar, dacă accesezi un credit în monedă europeană, bazându-te pe veniturile obținute în lei, riști să te trezești cu o rată în continuă creștere, din cauza fluctuațiilor valutare.
Dobândă fixă sau variabilă?
Băncile îți oferă posibilitatea de a alege fie o dobândă fixă, fie una variabilă. Cântărește cu atenție decizia. O dobândă fixă presupune ca tu să plătești, până la ultima dată scadentă, rate egale.
În paralel, dobânda variabilă se poate modifica pe parcursul rambursării, fiind luată în calcul evoluția indicelui de referință IRCC. Cu alte cuvinte, valoarea ratei nu va rămâne bătută în cuie, putând să scadă sau să crească.
Cum să compari eficient împrumuturile
Primul pas pe care trebuie să-l faci, înainte de a aplica pentru un credit de nevoi personale, constă în analizarea mai multor oferte bancare. Când le compari, pune în balanță toate costurile pentru a putea găsi o soluție financiară cu o rată a dobânzii redusă, o valoare DAE (dobânda anuală efectivă) cât mai mică și un număr modest de comisioane (de analiză sau de administrare).
Există o modalitate simplă, care te ajută să economisești timp când cauți cel mai bun împrumut. Astfel, poți uita de grija orelor pe care ar trebui să le petreci pe site-urile băncilor pentru a te informa despre condițiile de creditare. Poți utiliza platforma de comparare Sortter, care-ți furnizează gratuit detalii relevante despre o mulțime de împrumuturi din portofoliile băncilor.
În funcție de suma de care ai nevoie, Sortter îți va prezenta cele mai avantajoase oferte de finanțare pentru nevoile tale. Va trebui doar să le analizezi și apoi să le compari, în funcție de dobânzi, DAE și comisioane, iar astfel vei găsi rapid un credit rentabil.
Dacă oscilezi între mai multe împrumuturi, poți utiliza calculatorul de credite disponibil gratuit pe platforma Sortter. Cu ajutorul acestuia afli instant costul real al fiecărui produs financiar.