Usturimea oculară este o manifestare frecventă, trecătoare sau persistentă. În unele cazuri este severă și îți afectează capacitatea vizuală și, implicit, activitățile personale sau profesionale. Senzația de usturime poate apărea din mai multe motive. Poate fi vorba de contactul cu anumite particule sau substanțe, infecții sau alte probleme oculare. În rândurile care urmează te invităm să afli care sunt cauzele usturimii oculare și care sunt opțiunile de tratament.
De ce apare usturimea oculară
Alergiile
Remediile pentru usturimea ochilor diferă în funcție de cauze. Una dintre cele mai frecvente cauze este alergia. Dacă ai o alergie la polen, praf, mucegai sau alți alergeni, s-ar putea să simți usturimi oculare de fiecare dată când intri în contact cu aceștia. Alergenul poate ajunge la ochi prin aer sau prin intermediul mâinilor.
Blefarita
Blefarita este o inflamație a marginilor pleoapelor, acolo unde sunt implantate genele. Cauzele bolii pot fi infecțiile cu anumite bacterii, dermatita seboreică, acneea rozacee, alergiile. Poluarea, praful, ochi uscați, ametropiile necorectate, umiditatea sunt factori favorizanți. Persoana afectată manifestă, pe lângă senzația de arsură, lăcrimare, prurit, cruste la marginea pleoapelor și, mai rar, durere și fotofobie.
Uscăciunea oculară
Uscăciunea oculară apare atunci când pe suprafața globului ocular nu există destul lichid lacrimal. Anumite fenomene, ca frigul ori vântul, pot facilita evaporarea lichidului de pe suprafața ochiului. Clipirea rară, provocată de privitul ecranelor, citit și alte activități, nu permite răspândirea uniformă a lacrimilor pe toată suprafața ochilor. În consecință, poate apărea senzația de uscăciune și arsură.
În unele locuințe sau clădiri aerul este uscat și îți poate provoca manifestări la nivelul aparatului respirator, pielii și ochiului. Usturimea oculară apare în acest caz din cauză că mediul facilitează evaporarea rapidă a apei de pe suprafața globului ocular. Poți contracara efectele aerului uscat folosind un umidificator.
Iritanții
Ochii tăi pot fi sensibili la anumite substanțe din componența produselor pe care le folosești, ca șampoanele, produsele de machiaj, detergenții, ș.a. Iritanți comuni sunt fumul de țigară, clorul, smogul. Contactul cu aceștia produce senzație de usturime și disconfort.
Conjunctivita virală sau bacteriană
Conjunctivita este o infecție a țesutului subțire care protejează ochiul. Este o boală care produce inflamație și înroșire. Se transmite destul de ușor, de aceea se recomandă evitarea contactului cu alte persoane și igiena strictă. Pe lângă usturime, poți manifesta și lăcrimare excesivă, prurit și scurgeri.
Alte cauze ale usturimii ochilor
Usturimea oculară poate apărea și din următoarele cauze:
- Afecțiuni corneene – corneea este țesutul fibros transparent de la suprafața globului ocular; zgârieturile, infecțiile, purtarea de lentile de contact uzate sau pe timpul nopții și alți factori pot duce la afectarea acesteia;
- somnul insuficient;
- privitul îndelungat la ecrane.
Cum se tratează usturimea oculară
Medicul îți prescrie un tratament pentru usturimea ochilor în funcție de cauza acestei manifestări. De exemplu, pentru alergii îți recomandă medicamente antihistaminice, sub formă de pastile ori picături. În cazul usturimii provocate de infecții, se prescriu picături sau medicamente antibiotice sau antivirale, după caz. Picăturile cu rol de hidratare și protejare a filmului lacrimal sunt, de asemenea, recomandate deseori de medici. Compresele reci aplicate pe pleoape pot reduce senzația de usturime și disconfort.
Anumite măsuri pot preveni usturimea ochilor:
- Evită factorii declanșatori ai alergiilor;
- îngrijește ochii cu blândețe; mișcările bruște sau frecarea îi pot răni;
- folosește produse de îngrijire fără iritanți;
- folosește ochelari pentru înot;
- spală-te des pe mâini și nu-ți atinge fața când ai mânile murdare;
- evită radiațiile UV purtând ochelari de soare și aplicând cremă de protecție pe pleoape;
- nu folosi șervețele, prosoape sau alte obiecte care au fost utilizate de alte persoane.
Usturimea ochilor este un simptom care îți poate afecta serios activitățile. Mergi la medic dacă senzația persistă și urmează tratamentul prescris de acesta.
Referințe:
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24609-burning-eyes;
- https://www.healthline.com/health/burning-eyes-home-remedy.