Implementarea unui software ERP, printre soluțiile pentru provocările anului 2023

by Redactia B24FUN

După ani la rând cu o mulțime de provocări neașteptate în mediul de afaceri, de la restricțiile cauzate de pandemie, până la inflație accelerată, creșteri masive de costuri în domeniul energiei și război aproape de granițele țării, este greu de anticipat ce poate aduce anul 2023. 

După cum arată începutul de an, economia globală este încă puternic afectată de problemele rostogolite de anul trecut, iar marile companii din Europa și Statele Unite ale Americii se tem de recesiune și de alte tulburări economice, renunțând la multe locuri de muncă și adaptându-se la contextul de moment. Optimismul este aproape inexistent, planurile de dezvoltare au fost puse, în multe cazuri, în așteptare sau, cel puțin, sunt mai temperate, se acționează cu precauție, pentru a se păstra soliditatea economică a organizației.

Oportunități de consolidare și eficientizare în 2023

Anul 2023 ar putea marca startul unei noi perioade de creștere economică, în varianta de scenariu pozitiv. Cert este că firmele sunt tot mai atente la cheltuieli și aleg variante sustenabile din punct de vedere financiar, căutând soluții care să funcționeze inclusiv în perioadă de criză. Managementul eficient al organizației devine esențial, companiile sunt mai conștiente decât oricând de importanța unor soluții software performante, care să țină costurile sub control, să permită evaluări complexe ale tuturor departamentelor și echipelor, să asigure acces rapid la situațiile de moment, pentru analize pertinente și acțiune rapidă.

O decizie cheie în perioada actuală poate fi implementarea unui software ERP, o soluție informatică de mare utilitate în orice companie, care poate ajuta chiar și în contexte tulburi. Provocările anului 2023, pe care le putem anticipa doar parțial, pot să fie mai ușor de gestionat.

Ce este ERP și cum poate ajuta o afacere?

Termen tot mai des întâlnit în domeniul software pentru companii, ERP (Enterprise Resource Planning) presupune planificarea resurselor întreprinderii și reprezintă un tip de software pe care firmele îl utilizează pentru a administra activitățile cotidiene de business. Se acoperă puncte importante precum managementul riscurilor, diferite operațiuni ale lanțului de distribuție, contabilitatea, conformitatea, aprovizionarea și managementul proiectelor – toate fiind capitole esențiale pentru o companie performantă.

Un sistem ERP se adaptează perfect organizației, este personalizat astfel încât să răspundă tuturor cerințelor specifice. De asemenea, toate elementele sunt actualizate permanent, pentru a se respecta orice modificări ale legislației, în materie de contabilitate și alte elemente birocratice. 

Sistemul ERP include și partea de management al performanței întreprinderii, cunoscută sub sintagma Enterprise Performance Management. Astfel, soluția software ajută la raportarea informațiilor financiare ale companiei, planificare, anticiparea rezultatelor financiare și, desigur, crearea bugetelor. Există un control puternic al tuturor proceselor, evoluția poate fi consultată în orice moment, fără a se ajunge la surprize neplăcute la finalul perioadelor de raportare. Sistemele integrate ERP elimină problema dublării datelor și oferă corectitudinea acestora printr-o sursă centralizată de informații.

Este recomandat să fie ales un sistem ERP furnizat de o companie cu experiență relevantă pe piața de specialitate, care a implementat deja un astfel de software în corporații renumite din diverse sectoare de activitate economică – se poate consulta astfel portofoliul de clienți al respectivului furnizor.

0 comentariu

Citeste in continuare