6 momente în care trebuie să consulți un medic oftalmolog

by Redactia B24FUN

Apariția afecțiunilor oftalmologice trebuie să te determine să consulți un medic specialist în cel mai scurt timp. Chiar dacă nu ai probleme cu vederea, tot trebuie să te prezinți la medicul oftalmolog la controale periodice, pentru a putea depista la timp eventualele boli cu care te poți confrunta. În situația în care ai în familie membrii cu afecțiuni oculare, examinarea oftalmologică este absolut necesară. 

Sănătatea vederii trebuie să fie o prioritate, indiferent de vârstă, în aceeași măsură în care menținerea stării generale de sănătate a organismului este obligatorie. Consultul medical oftalmologic este imperativ, atunci când apar primele probleme și trebuie realizat și preventiv, astfel încât să nu se ajungă la complicații grave. Îți prezentăm, în continuare, principalele momente în care trebuie să mergi la un specialist, pentru examinare avizată. 

1. Pete opace în câmpul vizual

Cele mai multe persoane care se confruntă cu afecțiuni de vedere descriu primele simptome ca fiind vedere neclară, însoțită de pete sau linii în câmpul vizual. Când vederea este încețoșată, culorile sunt tot mai șterse, ai schimbat des ochelarii de vedere și totuși pare că nici cei noi nu te ajută, acestea pot fi simptomele cataractei, o afecțiune severă, considerată principala cauză de pierdere a vederii adulților cu vârsta de peste 55 de ani. 

Este adevărat că odată cu înaintarea în vârstă apar deficiențe ale vederii, dar instalarea cataractei se face progresiv, iar dezvoltarea petei albe în centrul vederii presupune prezența afecțiunii pentru o lungă perioadă. 

2. Îngustarea câmpului vizual

Vederea slăbită după 40 de ani, ochii roșii, durerile oculare care apar brusc și migrenele puternice pot fi simptome ale muncii susținute, cu lipsa odihnei de calitate, dar pot fi și un semn al unei afecțiuni mai grave. 

Mergi la medic, la un control de urgență, dacă ai simptomele de mai sus sau ai observat o îngustare a imaginii în câmpul vizual. Poți să te confrunți cu glaucom, creșterea presiunii intraoculare, în care are loc distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic. Acest lucru poate determina pierderea treptată a vederii, care este ireversibilă. 

3. Distorsionarea vederii

Îmbătrânirea poate determina și apariția altor afecțiuni oculare grave, așa cum este degenerescența maculară, o problemă la nivelul maculei, zonă importantă din retină, responsabilă cu claritatea vederii. Acesta este motivul pentru care în degenerescență maculară, distorsionarea vederii este printre simptome, alături de diminuarea vederii centrale și nevoia tot mai acerbă de a avea lumină puternică la interior. 

Este necesară o examinare medicală de specialitate pentru aceste simptome, alături de supraveghere și aplicarea unor tratamente personalizate, pentru a ține sub control progresia bolii. 

4. Erori de refracție

Cele mai des întâlnite probleme ale vederii sunt erorile de refracție – miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia – ce pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor de vedere, al lentilelor de corecție sau chiar prin intervenții chirurgicale. Depistate la timp, erorile de refracție pot fi gestionate mai ușor și mai eficient. 

Dacă nu vezi la distanță, ai probleme cu vederea de aproape și de la distanță, imaginile sunt dublate sau apropii obiectele pentru a le distinge mai bine, programează un control oftalmologic complet, pentru ca medicul să îți ofere ajutorul corespunzător. 

5. Preventiv

Dacă nu ai probleme cu vederea, mergi o dată pe an la un control complet. În cadrul examinărilor de rutină ale fundului de ochi pot fi evidențiate unele afecțiuni oftalmologice în fază de debut, când nu prezintă simptome sesizabile, crescând astfel șansele unei remedieri rapide a situației identificate. 

6. Istoric familial problematic

Cunoașterea istoricului familial este foarte importantă pentru a preveni instalarea unor probleme grave de sănătate. Unele afecțiuni oculare se pot transmite genetic, un motiv în plus să mergi la consult medical oftalmologic. 

Dacă ai istoric familial de afecțiuni oftalmologice sau persoane cu diabet există un risc crescut să dezvolți și tu astfel de probleme, tocmai de aceea trebuie să mergi la consult de specialitate, periodic.

Acesta este un articol cu rol informativ și nu reprezintă o sursă suficientă pentru autodiagnosticare. De aceea, dacă te confrunți cu anumite simptome ce pot fi asociate unor afecțiuni oftalmologice, consultă un medic specialist și urmează indicațiile acestuia!

0 comentariu

Citeste in continuare