Deși suntem doar la începutul toamnei, cele câteva luni vor trece numaidecât și sezonul rece își va face simțită prezența. După cum spune un proverb românesc, omul gospodar își face vara sanie și iarna car, așa că este de preferat să îți pui la punct din timp “carul” modern și să te asiguri că mașina ta va funcționa pe timpul iernii în parametrii optimi.
Deși șoferii veterani știu exact ce au de făcut pentru a-și pregăti mașina înainte de venirea iernii, este ușor să scapi din vedere anumite aspecte, astfel că, în rândurile următoare vom discuta despre principalele lucruri pe care să le verifici la mașina ta și să le înlocuiești, dacă nu îți dorești ca frigul să te ia pe nepregătite.
Iată cum să te asiguri că mașina ta e pregătită de venirea iernii
- Schimbă anvelopele – este un aspect vital care te poate salva de la multe situații neplăcute și care îți va asigura o călătorie în siguranță. Dacă folosești momentan anvelope de vară, este necesar să le schimbi cu unele potrivite sezonului rece. Indiferent dacă locuiești în zonă de munte cu zăpezi mai abundente sau nu, gheața și poleiul se vor forma pe carosabil la temperaturi scăzute. Ai nevoie de anvelope cu un grad crescut de aderență în condiții grele de drum, iar pe Altex.ro găsești anvelope de iarnă de la brand-uri cunoscute în industria anvelopelor de mașini, care respectă standardele de calitate și siguranță și oferă o bună aderență și tracțiune pe teren umed sau înghețat.
- Verifică bateria – bateriile au o durată de viață limitată, astfel că e de preferat să testezi starea acesteia înainte de venirea ierniii, pentru a nu risca ca aceasta să nu mai funcționeze în plină iarnă. Pentru asta, poți folosi un tester profesional de baterii auto, care îți va indica valoarea curentului pe care bateria este capabilă să îl producă pentru pornirea mașinii, sau poți apela la un service auto.
- Verifică nivelul antigelului – motorul unei mașini are nevoie să fie răcit, iar acest lucru se realiza cu ajutorul unei combinații de apă distilată și antigel. Antigelul este o substanță care scade temperatura de îngheț a apei, astfel că iarna, când temperaturile scad sub 0 grade, antigelul scade punctul de îngheț al apei distilate cu care este combinat, răcind astfel motorul și protejându-l.
- Înlocuiește ștergătoarele – ștergătoarele sunt foarte des utilizate în anotimpul rece și sunt printre primele piese care cedează zăpezii și înghețului. Acestea intră în categoria de consumabile, astfel că ar trebui înlocuite la o anumită perioadă de timp, de preferat înaintea venirii iernii. Cauciucul din care sunt realizate se poate deteriora, nemaifăcându-și treaba eficient, iar acest lucru poate deveni periculos pentru șoferi, în condiții grele de drum.
- Asamblează un kit de prim ajutor – pentru situațiile imprevizibile ce pot apărea, este de preferat să ai în mașină un kit de ajutor cu lucruri care te pot ajuta să ieși din impas. În acest kit, este recomandat să incluzi o brichetă, o lanternă, un cablu de încărcare pentru telefon, un compresor de aer pentru anvelope, cablu de alimentare pentru bateria mașinii, o lopată pentru zăpadă, o pereche de mănuși groase și o căciulă, o pătură groasă și orice alt lucru la care te-ai putea gândi că ți-ar putea fi de ajutor în caz de nevoie.
Acestea fiind spuse, sperăm că acest articol te va motiva să îți verifici mașina încă de pe acum și să pui la punct toate aceste aspecte, pentru ca iarna să nu te ia prin surprindere.
Sursa foto: Unsplash.com