Plasa sudată este un material realizat din oțel, cu ajutorul căruia pot fi realizate o multitudine de lucrări. Aceasta poate fi folosită atât pentru lucrări de construire, cât și pentru amenajări la exterior, fiind deosebit de utilă și eficientă pentru realizarea împrejmuirilor. Iată ce trebuie să știi despre plasa sudată și despre modul în care o poți folosi în construcții.
Plasa sudată se folosește pentru armarea
În vreme ce o mare parte din elementele structurale pot fi armate cu ajutorul barelor din oțel, există și alte tipuri de lucrări la care se folosește plasa de Buzău pentru armarea suprafețelor.
Elemente precum tavanele, plăcile, pereții sau grinzile sunt de cele mai multe ori armate la exterior cu ajutorul plaselor sudate. Acestea se dispun pe suprafața și sunt acoperite cu material cimentos, astfel încât acestea să capete o rezistență foarte bună la solicitări mecanice.
Plasa sudată se folosește așadar pentru armare de rezistență, suplinind carențele betonului în ceea ce privește rezistența la întindere din compresiune. Alături de etrieri și bare de armătură, plasa sudată acoperă cerințele elementelor structurale încărcate peste capacitatea portantă a acestora.
Plasa sudată se poate folosi pentru cămășuiri și reabilitări
În unele situații poate fi necesar să renovezi anumite structuri, dar fără a deteriora aspectul. În acest caz poate fi folosită plasa sudată în vederea realizării cămășuirii suprafețelor, astfel încât să le fie redată acestora rezistența și stabilitatea.
Practic, pe substratul pregătit este montată plasa, care va fi acoperită ulterior, prin torcretare, cu ajutorul utilajelor speciale. Cel mai adesea acest procedeu este utilizat pentru reabilitarea clădirilor monument istoric sau în cazul clădirilor vechi, acolo unde nu se poate demola construcția și este necesar un plus de rezistență.
Folosirea plasei de Buzău este deosebit de utilă deoarece oferă o armare pe întreaga suprafață, iar cămășuirea cu beton conferă o rezistență crescută construcției.
Plasa sudată este folosită pentru armarea stâlpilor
În cazul stâlpilor, pentru că aceștia sunt solicitați axial, există pericolul cedării la baza acestora. Atunci când sunt încărcați de sus în jos, stâlpii sunt afectați de crăpături și mai apoi de decopertări, din cauza faptului că acolo unde apar fisurile se observă și ruperea betonului.
Astfel, pot fi observate barele interioare de armătură, iar fenomenul este deosebit de periculos. Expunerea armăturilor în acest fel conduce la corodarea acestora, iar un mod eficient de armare este prin folosirea plasei sudate de jur împrejurul stâlpilor. În acest fel betonul nu mai cedează, grație armării suplimentare, iar integritatea stâlpilor este protejată.
Cum este realizată plasa sudată?
Plasa sudata este realizata prin formarea unui caroiaj de bare sudate, astfel încât produsul final să fie o plasă cu o anumită dimensiune a ochiurilor. Ochiurile favorizează o armare eficientă, din aproape în aproape, iar în plus ajută materialul cimentos să adere mai bine la suprafață.
Este importantă alegerea corectă a plasei, în funcție de dimensiunea ochiurilor, dar și în funcție de grosimea barelor sudate. Aceste dimensiuni sunt specificate în cadrul proiectului tehnic, în funcție de tipul lucrării și de modelarea structurală a clădirii prin programe de calcul automat.
Plasa sudată este deosebit de importantă în construcții, așa că aceasta trebuie aleasă în mod corect, în funcție de specificațiile proiectantului. Alege materialele corecte ca soluție de armare și bucură-te astfel de un plus de rezistență și de durabilitate pe care plasa sudată îl conferă construcțiilor.