Stilul de viață haotic ne poate pune în pericol starea de sănătate. Poluarea, mesele neregulate, munca peste program și stresul pot avea un efect negativ asupra stării noastre de bine, atât fizice, cât și psihice.
Unele afecțiuni pot să nu prezinte simptome, de aceea este recomandat un set de analize anual. Acesta conține examinări de rutină care pot conduce la diagnosticarea precoce și tratamentul unei boli în curs de dezvoltare.
Obținerea opiniei unui doctor este foarte importantă, pentru că, în funcție de istoricul tău medical, te va îndruma către un set de analize suplimentare dacă este cazul.
Analize de sânge
Hemoleucograma este necesară pentru diagnosticul și monitorizarea bolilor hematologice. Aceasta analiză are rolul de a evalua dacă măduva produce numărul necesar de celule mature. De asemenea, în analiza hematologică se stabilește dacă eritrocitele, leucocitele și trombocitele au o morfologie normală. Hemoleucograma completă furnizează parametrii necesari pentru a depista anumite afecțiuni, îi poți afla aici.
Profilul metabolic este folosit pentru a indica nivelul de glucoză, creatinină, uree din sânge, potasiu, sodiu, clor. Nivelul de glucoză, dacă este ridicat, poate indica instalarea diabetului.
Profilul metabolic complet cuprinde:
- Calciu – nivelul scăzut în sânge poate provoca spasme musculare, tetanie, dezechilibre în conducerea impulsului neuromuscular, disfuncții cognitive;
- Albumina – sintetizată de ficat, nivelul scăzut poate indica malnutriție;
- Bilirubina – produsă de ficat; calculii biliari sau alte disfuncții hepatice sau biliare pot să indice un nivel crescut de bilirubină;
- Fosfaza alcalină – nivelul ridicat poate indica un blocaj renal sau o afecțiune a metabolismului osos;
- Aspartat amino transferaza – indicatorul citolizei hepatice, capabil să detecteze chiar și leziuni minime ale ficatului; este mai specifică pentru ficat decât alanin aminotransferaza, fiind așadar utilă în diagnosticul bolilor hepatice, monitorizarea tratamentului hepatitei virale etc.;
- Alanina aminotransferaza – indicată în patologia hepatică, dar și în infarctul miocardic, stări septice, traumatisme hepatice, metastaze hepatice, unele boli infecțioase, patologie biliară sau alte boli ale mușchiului striat
Profilul lipidic este indicat pentru a evalua afecțiunile cardiovasculare la pacienții vârstnici. Acesta se poate stabiliza cu ajutorul alimentației dacă valorile nu sunt prea mult crescute sau cu suplimente ori medicamente. Un profil lipidic cuprinde: colesterolul total, trigliceride, lipoproteine cu densitate scăzută, lipoproteina cu densitate mare.
Examenul de urină
Examenul de urină este necesar pentru a putea identifica diferitele tulburări renale și metabolice. Astfel pot fi descoperite infecțiile urinare, calculii urinari sau diabetul și hepatita.
Se vor evalua culoarea, claritatea, concentrația urinei și nu numai:
- Aciditatea sau pH-ul – tulburări ale tractului urinar sau rinichi
- Concentrația – deshidratarea dacă urina este prea concentrată
- Proteine – cantitățile mari pot indica o patologie renală sau chiar o infecție urinară
- Leucocite – afecțiuni inflamatorii, infecții bacteriene, virale sau fungice ale tractului urinar
- Nitriți – un test specific care detectează prezența bacteriilor în urină
- Glucoza – poate apărea în diabet zaharat sau în alte sindroame endocrine
- Cetone – poate fi un semn de diabet zaharat
- Bilirubina și urobilinogenul – afecțiuni ale ficatului
- Hematii – infecții, calculi renali sau cancer de vezică urinară
Consultul ginecologic anual
Analizele de laborator ginecologice cele mai frecvente sunt:
- Teste screening pentru bolile cu transmitere sexuală
- Examen microscopic și cultura din secreția vaginală și de la nivelul colului uterin
Ecografia mamară
Investigație în depistarea precoce a cancerului mamar, tipul acesta de cancer fiind cel mai răspândit în România. Prin această investigație se pot observa opacitățile nodulare sau asimetriile de densitate.
Electrocardiograma EKG
Acesta monitorizează activitatea inimii. Se recomandă, în cazul pacienților cu hipertensiune arterială, ca aceștia sa facă o electrocardiogramă anuală.
Multe dintre afecțiunile prezente în zilele noastre pot fi ușor prevenite prin realizarea unui set de analize anual. Astfel pot fi depistate afecțiunile care nu prezintă simptome specifice.
Surse:
Sacks, David B., et al. “Guidelines and Recommendations for Laboratory Analysis in the Diagnosis and Management of Diabetes Mellitus.” Clinical Chemistry, vol. 48, no. 3, 2002, pp. 436–72. Crossref, https://doi.org/10.1093/clinchem/48.3.436.
Wilson, P. “More than Half of Diabetic Patients Do Not Get Recommended Annual Tests.” BMJ, vol. 340, no. jun16 3, 2010, p. c3228. Crossref, https://doi.org/10.1136/bmj.c3228.