Dinamica unei familii se schimba complet dupa aparitia unui copil, acesta devenind, cel putin in primele luni de viata, centrul in jurul caruia totul graviteaza. Un copil reprezinta o viata pentru care sunt responsabilit parintii sai, astfel ca exista multe aspecte pentru care se ingrijoreaza acestia, in legatura cu nou-nascutul.
Un astfel de aspect este si hranirea cu lapte praf. Oricare ar fi motivul pentru care acestia aleg hranirea artificiala cu lapte praf a copilului, in detrimentul alaptarii, alegerea formulei potrivite poate fi un proces dificil pentru cei care inca nu sunt familiarizati cu cresterea unui copil.
Desi de cele mai multe ori, medicii neonatologi recomanda inca de la externare o anumita fomula de lapte praf, de-a lungul timpului pot exista situatii in care este nevoie ca formula folosita initial sa fie schimbat. Si ce alt tip de lapte praf pot alege parintii, in functie de ce criterii? Toate acestea sunt intrebari care apar in mintea oricarui parinte.
Criteriile de care se tine cont in alegerea formulei de lapte praf
Fie ca est vorba despre schimbarea formulei de lapte praf, fie ca se doreste introducerea acestuia in completarea alaptarii sau chiar pentru a o inlocui, exista doua criterii principale de care trebuie sa se tina cont.
- Varsta bebelusului – pentru fiecare etapa de crestere, copilul are nevoie de anumiti nutrienti, motiv pentru care exista formule de lapte praf potrivite de la nastere, incepand cu varsta de 6 luni si apoi de un an (in functie de producator, mai pot exista si alte tipuri de formule, pentru 4 sau 10 luni, de exemplu);
- Compozitia formulei – formula de lapte praf difera atat de la o perioada de crestere la alta, cat si de la un producator la altul. In plus, exista si formule speciale de lapte praf, fie ca este vorba despre formule imbogatite cu fier sau alti acizi grasi, ori cu proteine hidrolizate.
Drept urmare, este absolut necesar sa se stie care este starea de sanatate a copilului, graficul evolutiei acestuia, motiv pentru care ar trebui sa se solicite recomandari din partea medicului pediatru care il are sub supraveghere.