Din ce in ce mai multi romani folosesc procesul de evaluare imobil pentru impozitare si vanzare. Acesta este utilizat in contextul unei vanzari imobiliare. Are multe avantaje pentru oricine doreste sa-si vanda proprietatea rapid si eficient.
Evaluarea imobilului: definitie, prezentare
Estimarea pretului de vanzare imobiliar este un proces care se integreaza si se incadreaza in conceptul mai larg de „evaluare imobiliara”.
Acesta din urma include toate tehnicile de crestere a valorii de piata a unei proprietati. Evaluarea imobiliara este, asadar, o tehnica de marketing menita sa influenteze alegerea clientilor de a cumpara o anumita casa. Americanii vorbesc de „home staging”, adica „staging” de locuinte de vanzare.
Evaluarea imobiliara face parte din aceasta abordare de home staging deoarece consta in evaluarea potentialului de piata al unei locuinte, pentru a determina care este „pretul echitabil” al acesteia in functie de criterii foarte specifice.
In mod clar, devizul imobiliar sau evaluarea imobiliara consta in a determina care este pretul corect al unei case pentru impozitare si vanzare, astfel incat aceasta sa gaseasca rapid un cumparator.
Beneficiile unei evaluari imobiliare
Evaluarea proprietatii este avantajoasa pentru proprietarul vanzator prin faptul ca este o solutie de compromis. Compromis intre pretul de vanzare dorit de vanzator si pretul de achizitie asteptat de cumparator.
Vanzatorul doreste neaparat sa realizeze un castig de capital imobiliar, in timp ce cumparatorul doreste sa faca o afacere buna, cumparand sub preturile pietei. Pe baza acestor consideratii si tinand cont si de criterii mai tehnice (caracteristicile proprietatii in cauza, locatie, mediu etc.), profesionistul va emite un pret care va fi „pretul corect”.
Este un pret care nu dauneaza sau beneficiaza neaparat vanzatorului si este un pret acceptabil, chiar tolerabil, pentru cumparator. Avantajul este in principal de partea vanzatorului, deoarece obiectivul sau este mai presus de toate sa-si poata vinde proprietatea cat mai curand posibil. Datorita evaluarii imobiliare, este mai probabil ca aceasta dorinta sa se implineasca.
Evaluarea imobiliara: prin cine sa treci?
Atunci cand vanzatorul doreste sa obtina o evaluare imobiliara a proprietatii sale, poate folosi fie un agent imobiliar, fie un home stager.
In acest prim caz, va trebui in general sa-si vanda casa sau apartamentul prin intermediul unei agentii imobiliare. Avantajul fiind ca daca incredintezi mandatul agentului imobiliar in cauza, pretul devizului imobiliar in general nu va fi perceput in plus.
Pe de alta parte, atunci cand folosesti un home stager, vanzatorul isi poate pune proprietatea la vanzare. De asemenea, in acest caz, evaluarea proprietatii se face de catre home stager ca parte a serviciului sau de diagnosticare inainte de punerea in valoare a casei. Si are un cost independent de vanzarea proprietatii.
O estimare buna a pretului de vanzare al locuintei iti permite astfel sa vinzi cat mai curand posibil si sa limitezi marjele de negociere ale cumparatorilor.
Un evaluator autorizat ANEVAR evalueaza in mod obiectiv valoarea proprietatii realizand un studiu de piata comparativ si concentrandu-se pe calitatile si defectele proprietatii. Aceasta inseamna ca aprecierea profesionistului poate fi sub cea a proprietarului care, uneori, ia in considerare si valoarea „emotionala” a proprietatii sale.