Prețul gazelor a crescut în țările din întreaga Europă și au existat acuzații că Rusia ar putea încerca să exploateze situația în favoarea sa. Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin spune că nu există „nimic care să susțină” ideea că țara sa restricționează furnizarea de energie în scopuri politice.
Deci, cât de mult este Rusia responsabilă pentru deficitul actual de gaze și situația referitoare la pret gaze?
Cât gaz primește Europa din Rusia?
Potrivit BBC, Rusia furnizează aproximativ 50% din importurile de gaze naturale ale UE. Cea mai mare parte din restul de gaze din țările europene provine din Norvegia și Algeria.
Rusia trimite gaze către Europa prin mai multe conducte principale – cum ar fi Nord Stream, Yamal-Europe și Brotherhood. Gazul este colectat în centre regionale de stocare și apoi distribuit în diferite țări de pe continent.
În timpul pandemiei, exporturile generale de gaze din Rusia au scăzut, deoarece a existat o cerere mai mică pe măsură ce activitatea economică s-a redus.
Deși lucrurile s-au mai redresat în Europa, această tendință descendentă a continuat – cu o ofertă mai scăzută în acest an, în special prin conductele din Ucraina și Belarus.
Acest lucru a dus la epuizarea stocurilor din Europa, ceea ce, la rândul său, conduce la creșterea prețurilor.
Și-a respectat Rusia angajamentele?
Gazprom, compania energetică majoritară de stat a Rusiei, furnizează gaz Europei în baza a două angajamente diferite:
- Contracte pe termen lung, adesea cu o durată de la 10 la 25 de ani;
- Oferte „Spot” sau achiziții unice pentru o cantitate fixă de gaz.
Gazprom însuși descrie contractele pe termen lung drept „fundamentale pentru aprovizionarea stabilă și durabilă cu gaze”. Și se înțelege că și-a îndeplinit obligațiile față de cumpărătorii europeni în acest an în baza acestor contracte.
Cu toate acestea, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a declarat recent că estimează că Rusia ar putea furniza cu 15% mai mult gaz dacă ar dori.
Unii analiști au sugerat că Rusia face acest lucru pentru a accelera aprobarea conductei Nord Stream 2 nou construită, care circulă direct din Rusia în Germania. Aceasta ocolește Ucraina și a fost întâmpinată cu obiecții din motive geopolitice, precum și de mediu, deși Rusia este dornică ca această conductă să intre în funcțiune.
„O secțiune semnificativă a mass-mediei europene principale a comentat că Gazprom a oprit în mod intenționat livrările pentru a forța autoritatea de reglementare germană și Comisia Europeană să aprobe Nord Stream 2”, spune Jack Sharples, de la Institutul de Studii Energetice din Oxford, citat de BBC. Dar adaugă că această analiză „este discutabilă”.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu cunoaște niciun caz în care Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. „Rusia poate livra gaz doar pe baza unor obligații contractuale și nu altfel”, a spus Merkel citată de BBC.
Dar este de remarcat faptul că vânzările „la vedere” nu par să se întâmple într-o cantitate semnificativă, mergând pe datele din propria platformă electronică de vânzări a Gazprom.
Dr. Sharples de la Institutul de Studii Energetice din Oxford spune: „Acest lucru duce la concluzia că Gazprom furnizează volumele… în baza contractelor sale pe termen lung – dar nu furnizează volume suplimentare în afara acestor contracte”.
Această opinie a fost exprimată și de comisarul UE pentru energie, Kadri Simson. „Evaluarea noastră inițială sugerează că Rusia își îndeplinește contractele pe termen lung, fără a furniza vreo aprovizionare suplimentară”, le-a spus ea europarlamentarilor pe 6 octombrie.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat pentru BBC: „Gazprom a început, de fapt, să pompeze din rezervele sale în conducte pentru a stabiliza piața. Nu am fost niciodată în măsură să exercităm presiuni prin sursele noastre de energie”.