Sfaturi pentru amenajarea și dotarea unei case eficiente energetic

by Redactia B24FUN

O casă eficientă energetic reprezintă un imobil care nu necesită un consum energetic ridicat. Aceasta utilizează forme neconvenționale de energie, fără a face rabat atunci când vine vorba de confort. O astfel de soluție este din ce în ce mai căutată, deoarece oamenii au devenit mult mai preocupați de protejarea mediului înconjurător.

Putem spune despre o casă că este cu adevărat eficientă din punct de vedere al energiei dacă se încadrează în standardul nZEB. Acest lucru înseamnă că arhitectura clădirii a fost realizată conform principiilor de dezvoltare durabilă. De asemenea, sursele de energie utilizate în casă ar trebui să provină rețele zonale eficiente. În cele din urmă, casa ar trebui să aibă acces și la surse de energie regenerabilă. 

Iată cum să îți transformi casa într-o construcție eficientă energetic.

Sursele de energie

Un mod neconvențional și ecologic de a produce energie este prin utilizarea de panouri solare și fotovoltaice. Prin intermediul acestora poți avea acces la apă caldă și energie electrică fără a utiliza metodele clasice, poluante și costisitoare. Pe timpul iernii,  încălzirea poate fi făcută cu ajutorul unor aparate electrice.

O casă eficientă energetic este amenajată în așa fel încât pierderile de energie termică sunt reduse la minimum. 

Orientarea casei

Acest aspect este esențial pentru casele eficiente energetic deoarece poate ajuta la menținerea confortului termic. Locuința trebuie orientată în mod strategic față de soare, pentru a beneficia de cât mai multă lumină și căldură pe timpul iernii, dar și umbră în perioada verii. 

Izolația

O izolație de calitate este absolut vitală pentru o casă eficientă energetic. Pereții trebuie acoperiți cu un strat cât mai gros de material termoizolant. Izolația va asigura un transfer termic cât mai mic, pentru ca pierderile de căldură să fie evitate.

Punțile termice

Punțile termice sunt acele locuri care permit pierderea de căldură. În cazul unei case eficiente energetic, acestea sunt complet eliminate. Clădirea este proiectată atent, astfel încât să elimine aceste punți, precum golurile din zonele ușilor și ferestrelor, ale fundației, acoperișului sau marginile pereților.

Ferestrele și ușile

Acest aspect reprezintă de fapt cheia în obținerea unei case care este cu adevărat eficientă energetic. Ușile și ferestrele trebuie să prevină pătrunderea curenților de aer din exterior și pierderea de căldură din interior. Acestea ar trebui să se închidă etanș și să fie realizate din materiale de calitate, care asigură o bună izolație. 

Cele mai eficiente ferestre pentru astfel de construcții sunt termopanele. Acestea ar trebui să conțină trei foi de sticlă și 3 garnituri de izolare, precum și un profil PVC cu o adâncime mai mare de 70 mm. Casele au nevoie de ventilație și, pentru a evita pierderile de căldură, poți opta pentru ferestre cu sisteme de deschidere inteligentă. În camerele cu un grad ridicat de umiditate, aceste geamuri pot fi programate să se deschidă și să se închidă. Descoperă mai multe despre cum alegi ferestrele pentru casa cu consumuri mici de energie

Ventilația

O casă foarte bine izolată și cu ferestre etanșe va avea nevoie de o foarte bună ventilație, pentru a preveni apariția mucegaiului și igrasiei. Însă, cum poți asigura acest aspect fără pierderi de căldură? Poți apela la sisteme inteligente de ventilație prin care se recuperează căldura. Acestea evacuează aerul închis din interior în timp ce „extrag” aer curat din exterior și, astfel, nu au loc pierderi.

Toate aceste elemente sunt esențiale pentru o casă pasivă. Scopul principal al acesteia este de a limita emisiile poluante și de a consuma cât mai puțină energie fără să sacrifice nimic din confortul tău. Planifică atent construirea unei astfel de case pentru a avea parte de energia necesară fără pierderi de căldură.

0 comentariu

Citeste in continuare