Deschiderea unui service auto se dovedește a fi un business profitabil, în maniera în care este administrat profesionist și eficient de către proprietarul acestuia. Totodată, un service auto implică numeroase activități cu risc asupra mediului și sănătății populației prin prisma deșeurilor generate, majoritatea fiind uleiuri uzate, anvelope uzate, vopsele și alți solvenți.
În aceste condiții, legislația de mediu impune proprietarilor de service-uri auto respectarea unor obligații de mediu pentru a preveni și minimiza impactul deșeurilor rezultate asupra mediului și sănătății cetățenilor.
Mai mult decât atât, conform Ordinului 1798/2007 dacă service-ul auto cuprinde și activități de vopsitorie și/sau spălătorie auto, proprietarul business-ului este obligat să obțină autorizația de mediu. Aceasta fiind documentul ce reglementează modul de funcționare a activității și stabilește măsurile de protecție ce trebuie aplicate de către acesta.
Ce deșeuri sunt generate în cazul proceselor operaționale desfășurate de un service auto?
Prin activitatea desfășurată, un service auto este un generator de deșeuri. Printre principalele deșeuri rezultate din procesele efectuate menționăm:
- Uleiuri uzate provenite din activitatea de schimbare ulei, filtre de ulei;
- Anvelope uzate;
- Baterii și acumulatori uzați;
- Vopsele, substanțe chimice, solvenți;
- Ambalaje de carton, plastic etc.
Ce obligații de mediu trebuie respectate în cazul funcționării unui service auto?
Primordial pentru service-urile auto care efectuează activități cu o stație de vopsire auto și/ sau de spălătorie auto este obligatorie obținerea autorizației de mediu. În baza acestui document, se stabilește cadrul de funcționare a activității, fiind înglobate măsuri de protecție a mediului pe care societatea trebuie să le respecte.
Odată emisă autorizația de mediu, aceasta este valabilă pe toată perioada desfășurării activității, cu condiția ca proprietarii de service-uri auto să obțina viza anuala autorizatii de mediu.
În esență, această viză atestă că service-ul funcționează în aceleași condiții menționate în autorizația de mediu. În maniera în care operatorul economic dorește o schimbare a modului de lucru, obligatoriu trebuie să comunice această intenție autorităților responsabile, fiind necesară o revizuire a documentului de reglementare.
Operatorul economic care efectuează activități de întreținere și reparații auto are obligația, potrivit OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor de a garanta predarea acestor deșeuri către operatori autorizați care să se ocupe de procesul de reciclare, valorificare/eliminare a lor, în funcție de tipul de deșeu.
În plus, fiind folosite numeroase substanțe chimice și solvenți considerate a fi periculoase, acest fapt atrage alte obligații de respectat, vizând evidențe și raportări anuale către Agenția Națională de Protecție a Mediului.
Mai mult decât atât, dacă aceste substanțe sunt importate există probabilitatea ca în funcție de nivelul de periculozitate pe care le prezintă acestea, operatorul economic să depună declarații la Administrația Fondului pentru Mediu.