Tratamentul cu aparat dentar: 8 etape principale

by Redactia B24FUN

Tratamentul cu aparatele ortodontice nu mai este demult o noutate, este un tratament popular și foarte bine acceptat de pacienți. Foarte pe scurt, aparatul dentar este foarte important pentru că ajută la îndreptarea dinților.

Explicăm în acest articol ce este aparatul dentar la Clinica Denttaglio în București și care sunt etapele prin care pacientul ajunge să poarte un asemenea aparat. 

Care sunt etapele montării unui aparat dentar 

Aparatul ortodontic acționează prin exercitarea unei presiuni asupra dinților, ceea ce duce la o deplasare a dinților în pozițiile dorite, în urma resorbției și apoziției osoase (formarea unui os nou). Tocmai de aceea este recomandată o dietă echilibrată și sănătoasă (un aport semnificativ de proteine, vitamina C, fier, calciu, magneziu). Iată ce se întâmplă după ce pacientul ajunge în cabinetul medical în dorința de a solicita un aparat dentar:

  • ortodontul solicită o serie de radiografii pentru a analiza corect poziționarea dinților și pentru a face un plan de tratament.
  • se ia o amprentă pacientului, care este trimisă, ulterior, la laboratorul de tehnică dentară. Acolo se va lucra un model de studiu (dovada situației inițiale, aceasta îi va permite medicului să urmărească evoluția tratamentului).
  • dacă este cazul, medicul poate considera necesar să se apeleze la extracții dentare, pentru a crea spațiu destul pe arcadă.
  • montarea aparatului dentar nu este dureroasă. Este posibil să creeze disconfort, pe perioada montării lui, pentru că pacientul trebuie să mențină gura deschisă (oboseală musculară). Este indicată hidratarea corespunzătoare înainte și hidratarea buzelor cu un balsam.
  • se realizează igienizarea dinților (detartraj, periaj).
  • se aplică fiecare bracket pe dinte, cu ajutorul cimentului dentar.
  • se inserează apoi inelele metalice pe molari, pentru ca aparatul dentar să aibă stabilitate. Este posibil ca aceste inele să pătrundă sub gingie, ceea ce poate crea un anumit disconfort, sau sângerări minore.
  • prin orificiile brackeților este introdus un arc metalic.

Cum poate fi suportat mai ușor aparatul dentar

În primele ore după montare aparatul dentar provoacă un anumit disconfort. Pacientul îl poate depăși mai ușor dacă:

  • nu-și suprasolicită dinții;
  • consumă alimente lichide sau alimente pasate, pentru a nu solicita prea mult dinții;
  • dacă durerea persistă, se poate lua un analgezic;
  • trebuie evitate alimentele dulci, reci sau calde, tocmai pentru că dinții prezintă un grad sporit de sensibilitate;
  • dacă aparatul medical rănește buzele sau interiorul obrajilor, trebuie informat medicul;
  • trebuie evitate alimentele dure, crocante, lipicioase sau cele care trebuie mușcate (fructele rotunde, precum merele, trebuind tăiate bucățele pentru a nu deplasa aparatul în timpul mușcării,  de exemplu).

Pentru a se evita apariția cariilor/respirației neplăcute trebuie păstrată o igienă impecabilă (atenție, brackeții pot reține ușor resturile alimentare, prin urmare trebuie folosite periuțe speciale, ață dentară și apă de gură)

Dacă aparatul dentar are o defecțiune (se dezlipește sau jenează), trebuie mers la medicul ortodont. După ce dinții sunt aliniați, ocluzia este perfectă și se renunță la aparatul dentar, trebuie purtat un aparat de contenție numai pe timpul nopții, pentru a împiedica dinții să revină în poziția inițială.

Când este nevoie de un aparat dentar?

Decizia de a purta un aparat dentar îi aparține pacientului, iar de cele mai multe ori acesta optează pentru un asemenea aparat din motive estetice:

  • dinții pot fi înghesuiți;
  • dinții pot avea spații inestetice între ei (strungăreață);
  • dinți nu se aliniază armonios;
  • ocluzia (mușcătura) nu este corectă;
  • dinții sunt tociți.

Se mai poate opta pentru un aparat dentar și dacă pacientul acuză dureri articulare (este vorba despre articulația temporo-mandibulară) sau dureri de cap. 

Când se poate solicita un aparat dentar

Nu există limite de vârstă, astfel încât copiii și adulții pot solicita un aparat dentar ori de câte ori au nevoie de asta. Chiar și așa, copiilor le este indicat să poarte un aparat dentar după erupția dinților de lapte, iar adulților după erupția molarilor de minte. Este necesar un consult stomatologic pentru că în cazul copiilor, malocluziile se pot rezolva mai ușor cu aparatele fixe, spre deosebire de cele ale adulților care necesită mai degrabă aparate fixe, cimentate. Prin malocluzie se înțelege alinierea corectă a dinților în momentul mușcăturii. În mod normal, dinții de pe arcada superioară ar trebui poziționați un pic peste dinții superiori. Molarii trebuie să se poziționeze perfect pe cei opuși. 

Cât se poartă un aparat dentar

Aparatul dentar se poartă atât cât recomandă medicul stomatolog. În general, durata estimativă a tratamentului este între șase luni și doi ani. În mod normal, rezultatele ar trebui să se vadă după trei ani. Există însă clinici medicale care recomandă purtarea aparatului de contenție toată viața, dacă tratamentul s-a făcut în perioada adultă. Dacă tratamentul s-a făcut până la 13-14 ani, purtarea aparatului de contenție este recomandată până pe la 20-21 de ani, pentru că în jurul acelei vârste se finalizează creșterea osoasă.

0 comentariu

Citeste in continuare