Poate fi greu de spus cand emoțiile sau comportamentul unui copil reprezinta, de fapt, motive reale de ingrijorare. La urma urmei, fiecare copil are momente cand devine capricios sau cand nu se comporta tocmai placut.
Cand ar trebui sa apelati la ajutorul unui specialist?
Expertii in sanatate mintala sunt cei mai in masura se depisteze daca un copil are momente de indispozitie sau sufera de o tulburare de sanatate mintala. Schimbarile radicale in starea de spirit sau in ceea ce priveste personalitatea copilului reprezinta adesea un semn comun.
Schimbarile frecvente de dispozitie care tulbura rutina de zi cu zi a copilului sunt iarasi un semn comun de tulburare psihiatrica, care ar trebui sa va impinga la un cabinet psihiatrie pentru a obtine ajutor de la un profesionist in sanatate mintala.
La un astfel de cabinet ar trebui sa va prezentati si daca observati stari de ingrijorare extrema, teama sau tristete care dureaza mai mult de doua saptamani. Parintii ar trebui sa acorde atentie deplina starilor de frica prin care trec copiii si care pot fi adesea insotite de semne fizice, cum ar fi batai accelerate de inima, asta putand sa indice un atac de panica.
La rândul sau, și comportamentul poate semnala probleme de sanatate mintala. Fiti atenți la comportamentul extrem, scapat de sub control, in special agresivitatea sau actiuni prin care copiii se ranesc pe ei insisi.
Consumul de droguri sau alcool este un motiv urias de ingrijorare. Problemele de concentrare sau starea prelungita de nemiscare pot fi semne de ADHD sau ale unei alte tulburari. A nu manca sau a vomita intentionat sunt semne comune ale tulburarilor de alimentatie.
In cele din urma, este important sa obtineti ajutor daca copilul incearca sa se raneasca sau sa se sinucida sau daca vorbeste despre astfel de subiecte. Sinuciderea este un risc major in randul copiilor cu tulburari de sanatate mintala, iar parintii sunt primii care isi pot mentine copiii in siguranta.
Cum ne dam seama daca un copil sufera de o tulburare psihiatrica?
Specialistii in sanatate mintala atrag atentia asupra semnelor mentionate in randurile anterioare, semne care pot indica faptul ca un copil sufera de o boala mintala. Scopul este acela de a-i ajuta pe parinti, profesori si pediatri sa stie cand ar trebui sa ia masuri pentru a avea grija mai mare de un copil sau de un adolescent.
Semnele care indica o boala sunt diferite de starile de spirit tipice si de acel comportament perturbator ocazional, cum ar fi sfidarea, agresivitatea si impulsivitatea. Trebuie constatate cu atentie si cat dureaza comportamentul neobisnuit al copilului, daca afecteaza functionarea sa de zi cu zi sau daca afecteaza alte persoane din jurul copilului, cum ar fi colegii de la scoala sau ceilalti membri ai familiei.
Alte semnele de avertizare la care parintii ar trebui sa fie atenti includ stari de tristete sau izolare timp de doua sau mai multe saptamani, frica coplesitoare brusca, fara motiv, uneori cu batai accelerate de inima sau o respiratie rapida, lipsa dorintei de a manca, vomitare intentionata sau utilizarea de laxative cu scopul de a pierde in greutate, griji sau temeri intense care stau in calea rutinei zilnice.
Schimbarile severe de dispozitie care provoaca probleme in relatii si schimbarile drastice in comportamentul sau personalitatea lor sunt alte semne care indica o tulburare de sanatate mintala.