Pentru a combate efectele crizelor de mediu, care au loc la nivelul întregii planete din cauza unei proaste gestionări a deșeurilor generate de operatorii economici, autoritățile adaptează constant legislația de mediu pentru a facilita trecerea de la o economie liniară la una circulară. În februarie 2021, Parlamentul European a solicitat măsuri stricte privind reciclarea, reducerea emisiilor de carbon, astfel încât să se asigure o economie circulară până în 2050.
Interesul pentru conceptul de economie circulară a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani și continuă să capete tot mai multă atenție în vederea asigurării sustenabilității planetei. Economia circulară susține obiectivul de a obține sustenabilitatea, permițând creșterea economică cu un consum cât mai mic de resurse.
Ce este economia circulară?
Economia circulară se referă la acel model de producție și consum, prin care se valorifică materialele și produsele ajunse în ultima etapă a ciclului de viață, astfel încât acestea să poată fi reutilizate în procesele operaționale.
Acest concept are ca scop diminuarea volumului de deșeuri. Pentru a asigura acest model de economie, agenții economici sunt nevoiți să colecteze deșeurile generate pentru a le recicla și implicit a le reutiliza în activitățile lor, creând astfel valoare suplimentară. Un exemplu în acest sens poate fi cel legat de uleiurile uzate. Companiile sunt obligate de legislație să asigure fie în regim propriu, fie cu ajutorul unor firme autorizate, măsuri de colectare ulei uzat în vederea reciclării pentru a reda calitățile proprietățile uleiului și pentru a-l reintroduce în ciclul de producție la un cost mult mai mic.
Care sunt beneficiile economiei circulare?
Economia circulară nu este un concept nou, dar a devenit cunoscut din cauza schimbărilor climatice, volumului enorm de deșeuri și deficitului de resurse, probleme care devin din ce în ce mai accentuate. Beneficiile economiei circulare sunt evidente:
- Crearea de noi industrii verzi și locuri de muncă prietenoase cu mediul;
- Reducerea dependenței de importul de materii prime;
- Diminuarea costurilor generate de procesele companiilor;
- Îmbunătățirea competitivității agenților economici;
- Prevenirea efectelor negative provocate mediului la extracția resurselor;
- Diminuarea nivelului de poluare care pot afecta calitatea vieții;
- Facilitarea creșterii economice, etc.