Cum se tratează aftele bucale?

by Redactia B24FUN

Aftele bucale sunt răni dureroase care apar în interiorul gurii și care, de obicei, sunt roșii sau galbene. Aftele nu trebuie confundate cu herpesul, care apare pe buze și care este cauzat de un virus.

Care sunt cauzele frecvente ale aftelor bucale?

Dacă aveți o singură aftă bucală, cel mai probabil a fost cauzată de mușcătura obrazului sau a limbii, de dinții ascuțiți, de periajul agresiv sau de protezele montate greșit. Și pacienții cărora li s-au montat implanturi dentare pot avea afte bucale imediat după intervenția chirurgicală sau după montarea coroanei, iar acest lucru pentru că gura lor se acomodează la noua schimbare. Același lucru se întâmplă și în cazul pacienților cărora ortodontul le-a montat un aparat dentar, deși aceștia pot suferi de afte bucale după fiecare activare a aparatului. Aceste afte sunt numite afte traumatice. 

Pe de altă parte, dacă aveți mai multe afte bucale și care revin în mod frecvent, cel mai probabil suferiți de stomatită aftoasă recurentă. Aftele traumatice sunt singulare și dispar odată ce sursa problemei este eliminată, însă cauza stomatitei aftoase recurente nu este cunoscută, dar nu este infecțioasă și este puțin probabil să fie moștenită. 

Există și cauze mai puțin frecvente ale aftelor bucale. De exemplu, infecțiile pot provoca afte la nivelul gurii. Herpesul simplex cauzează adesea afte bucale la copii și la adulți. Rareori, infecții virale și bacteriene pot provoca afte bucale. Ocazional, anemia, unele afecțiuni ale sângelui, boli gastro-intestinale sau unele boli ale pielii pot cauza afte bucale. Cancerul gurii poate apărea mai întâi ca o aftă bucală. Aftele cauzate de cancerul gurii sunt, de obicei, simple și durează o perioadă îndelungată de timp, fără nicio cauză evidentă. Orice aftă care durează mai mult de trei săptămâni ar trebui să fie examinată de medicul dentist. Aftele cauzate de cancer apar pe sau sub limbă, dar pot apărea ocazional în altă parte a gurii.

Ce tipuri de tratament sunt disponibile pentru afte bucale?

Un aspect care trebuie numaidecât subliniat este acela că tratamentul depinde de cauza aftelor bucale. Uneori, poate fi suficient ca un dinte prea ascuțit să fie șlefuit sau ca proteza dentară să fie montată adecvat. 

Pentru alți pacienți, apa de gură sau tabletele orale se pot dovedi a fi foarte eficiente. Dacă o aftă bucală durează mai mult de trei săptămâni, este recomandat să cereți sfatul medicului dentist sau medicului personal pentru a afla cauza și pentru a primi un tratament corespunzător. Dacă va fi necesar, veți fi sfătuiți să vă adresați unui specialist.

Este posibil să puteți reduce riscul apariției aftelor bucale printr-o igienă orală cât mai riguroasă, prin utilizarea unei periuțe de dinți de înaltă calitate, prin vizitarea periodică a medicului dentist și prin consumul unei diete bogate în vitaminele A, C și E, precum și fructe și legume proaspete.

Majoritatea aftelor se vindecă de la sine. Cu toate acestea, dacă nu se vindecă în termen de trei săptămâni, ar trebui să vă adresați medicului dentist pentru a vă examina gura și pentru a verifica dacă într-adevăr aveți o aftă și nu ceva mai grav. Dacă suferiți de stomatită aftoasă recurentă, din nou ar trebui să discutați cu medicul dentist pentru a verifica dacă nu există o cauză medicală de bază. 

0 comentariu

Citeste in continuare